Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Poplach v truhlíku: co jste vysázeli, raději schovejte do chladné chodby

aktualizováno 
Že ještě přijdou chladné dny, se vědělo. Ale že přijdou tak výrazné mrazy, čekal málokdo. A tak mnozí podlehli předchozímu pěknému počasí a pilně sázeli do truhlíků. Rajčata, bylinky, kytičky.

Mnozí jsme nevydrželi a už máme zasazeno. | foto: Profimedia.cz

„Nejjednodušší je všechno, co jste vysázeli do truhlíků, přesunout někam do chodby, skladu, garáže. Nebo do foliovníku nebo skleníku, jestli máte, to je ideální,“ říká zahradnice a zahradní architektka Martina Hájková.

Fotogalerie

Další možností je vyrobit si z bílé geotextílie kryt, kterým rostliny přiklopíte, aby nebyly přímo na mrazu. To by mohlo pomoci těm, kdo nemají možnost nějakého dalšího úložného prostoru a musí nechat rostliny na balkoně.

Týká se to veškerých sadeb, které se právě v této době už prodávají v zahradnictvích nebo hobbymarketech. „Takže rajčata, bylinky i okrasné kytky, letničky, petúnky, které jsou dost citlivé,“ připomíná s tím, že zlaté pravidlo sázet až po zmrzlých platí už staletí a platí i dnes.

Mrazíky ovšem stále hrozí, citlivé jsou na ně nejen už zmiňovaná rajčata, ale i některé druhy ovocných stromů. Před pár lety jsme o tom psali ještě o tři týdny později, kdy meteorologové předpovídali velké ochlazení (více zde).

Určitě je však třeba dodržet, aby se rostliny nepřemisťovaly třeba do obýváku nebo předsíně. „Pro ty rostlinky je to obrovský teplotní šok. Určitě by bylo lepší zeptat se sousedů, zda by jim nevadilo, když si květináče nebo truhlíky přemístíte třeba na schodiště do meziposchodí, kde nebudou nikomu překážet. Takže tmavý sklep ne, ale chladné světlé místo,“ radí.

Autor:




Nejčtenější

Takto se vyřízne nejlepší kus na steak.
VIDEO: Než začnete odšupovat rybu, strčte ji do pytle

Když se to umí, vypadá to strašně jednoduše. Podívejte, jak snadno si šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář poradí s čerstvým lososem. A přidá tip, jak...  celý článek

Ví, jak chutná, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí...
Hmyzí příběhy zblízka: kobylka pijící z louže nebo kopulující mouchy

Fotograf Jiří Anderle ví, jaké to je, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí ocenit i dříče čmeláka z Pošumaví s nákladem pylu či berušku...  celý článek

Mrazicí médium ze sady Handy
Oprava radiátoru za plného provozu. Nejlepší je zmrazit trubky

Opravy a výměna radiátorů se většinou dělají mimo sezonu, ale jsou situace, kdy je potřeba zasáhnout i během zimy. V rodinném domku to nemusí být problém, ale...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.