Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Dojemní hýkající osli možná tak úplně netruchlí, jen jsou zvědaví

  1:31aktualizováno  1:31
„Oslí hýkání působí dojemně, ale osli velice podobně reagují na řadu úplně rozdílných podnětů,“ zůstává etoložka Martina Komárková neutrální po shlédnutí videa, kde stádo oslíků oplakává jednoho ze svých druhů, který mrtvý leží na plachtě.

Záznam pořídili dobrovolníci pečující o zanedbané, zneužívané, nemocné či staré oslíky z Nizozemska a Belgie. V nizozemské obci Baarle-Nassau proto v roce 2005 založili nadaci, která se snaží o ně co nejlépe pečovat a hledá jim nové domovy. Video zachycuje rozloučení s jedním z nich. Trpěl zchvácením kopyt, měl vážné dýchací problémy a nedalo se mu pomoci.

Není pochyb o tom, že se to lidí z nadace citově dotklo. Už tak jednoznačné to však není u zbývajících oslů, jakkoliv to působí, jako by plakali. Jenže podle etoložky nelze jednoznačně říci, nakolik jejich projev obsahuje silné emoce.

Fotogalerie

„Z osobní zkušenosti vím, že kdyby se na plachtu položilo cokoli jiného než mrtvý oslík, zvířata by vypadala a chovala by se prakticky úplně stejně. Tedy jako při průzkumu nějakého nového předmětu,“ vysvětluje etoložka Martina Komárková svůj skeptický pohled na věc.

Ve vědeckém světě panuje letitý spor o to, zda jsou zvířata schopna prožívat emoce jako je láska, radost, nebo právě zármutek. „Je zajímavé, že třeba staří pythagoristé o tom nepochybovali, stejně tak Charles Darwin, ale na konci 19. století, s nástupem ‚tvrdé vědy‘ vyžadující jasné důkazy, najednou začaly být zvířatům tyto schopnosti odpírány. V současnosti se vědci vrací takříkajíc ke kořenům. Přítomnost emocí je již obecně uznávána u druhů s komplexní sociální organizací, například u slonů, kytovců či lidoopů, u jiných druhů ovšem stále panuje spíše neochota jim takové prožitky přiznat,“ konstatuje Martina Komárková.

Pravda bude zřejmě někde uprostřed. „S emocemi je zásadní problém v tom, že se těžko exaktně popisují, pokud se nepoužijí například moderní zobrazovací metody mozku. A i ty se těžko interpretují,“ vysvětluje etoložka.

U zvířat žijících ve skupinách se ale reakce na mrtvého člena dá předpokládat, podobně jako například u matky zemřelého mláděte. „Obecně oslům není věnována příliš velká pozornost kognitivních etologů, takže o nich zdaleka všechno nevíme. Obvykle se v přírodě pohybují v nestabilních stádech, kde je jedinou ‚blízkou‘ jednotkou samice s mládětem,“ říká etoložka.

„V domácích podmínkách jsou ale osli chováni v ‚nepřirozeném‘, často stabilním stádu, a vzájemné vazby či forma hierarchie se tak mezi zvířaty mohou vyvinout. A tím pádem pak i hlubší vztahy,“ konstatuje Martina Komárková s tím, že vysvětlení jejich chování ale stejně není tak úplně jednoznačné a jednoduché.

Autor:




Nejčtenější

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Další z rubriky

Další koně Převalského zamíří 19. června do Mongolska, kde budou po...
OBRAZEM: Poslední dny koní Převalského před cestou domů

Další koně Převalského zamíří 19. června do Mongolska, kde budou po aklimatizaci vráceni do volné přírody. Součástí leteckého transportu z Kbel, na němž...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.