Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Po 40 letech se u nás konalo MS v plavané. Češi dosáhli na stříbro

aktualizováno 
V Uherském Hradišti se konalo 59. mistrovství světa v lovu ryb na plavanou. Český tým skončil na stříbrné pozici.

Zakrmování místa | foto: Viktor Krus

Závody proběhly na řece Moravě pod Uherským Hradištěm a představila se tu rybářská světová špička – přijelo 37 týmů. Diváci měli možnost vidět skutečné rybářské hvězdy, jako například pětinásobného mistra světa Brita Alana Scotthorna.

Mistrovství světa v plavané se na našem území konalo po dlouhých 40 letech. "Naposledy to bylo v roce 1972," říká jednatel místní rybářské organizace v Uherském Hradišti Ferdinand Mrkvan. Uherské Hradiště bylo vybráno pro svou závodní tradici a skvělé organizační schopnosti pořadatelů. Vždyť před čtyřmi lety se zde konalo mistrovství Evropy, taktéž v plavané.

Místní rybáři touto vrcholovou akcí oslavili i své 100. výročí organizovaného rybolovu v Uherském Hradišti.

Příprava krmení

Příprava krmení

Zakrmování místa

Zakrmování místa

"Příprava takového závodu trvá i déle jak dva měsíce," prozrazuje Mrkvan. A není se čemu divit, na Slovácko přijelo přes 200 závodníků. "Závodících rybářů bylo 185, jeden závodník z dané země rybařil v jednom sektoru. Pak jsou tu ale ještě náhradníci," říká Mrkvan.

Bojovalo se už při tréninku

Závodní úsek byl rozdělen na pět sektorů, jež byly označeny písmeny A až E. V každém sektoru závodilo 37 rybářů, přičemž závodníci měli vyhrazen svůj úsek o délce 11 až 14 metrů.

První tréninkové dny napověděly, že škála lovených ryb bude velice pestrá. Závodníci z vody vytahovali oukleje, plotice, cejnky, cejny, pěkné kapry či malé sumce. V tréninku byly k vidění i pořádné rybářské souboje. Například závodník z Walesu po třičtvrtěhodinovém zdolávání na forpas 0,09 a háček velikosti č. 20 vytáhl pěkného lysce o váze přesahující pět kilogramů.

Dva dny před ostrým startem se razantně změnilo počasí, na což museli reagovat i samotní závodníci. Po dvanáctihodinovém vydatném dešti se průtok Moravy nepříjemně zvýšil, a proto měnili svou strategii.

MS pod Uherským Hradištěm

MS pod Uherským Hradištěm

Obklopená řeka Morava

Obklopená řeka Morava

V pátek byl k vidění povinný trénink, na němž závodníci dolaďovali poslední detaily své strategie na ostrý závod. Hlavními lovenými rybami byli opět cejni, cejnci, oukleje, plotice a sumci. Trénink znepříjemňoval silný vítr od severozápadu a silný průtok vody.

V sobotu začal ostrý závod

V sobotu o půl jedenácté bylo odstartováno 59. Mistrovství světa v plavané. Průtok řeky se v těchto chvílích zklidňoval a pozvolna se vracel do normálu. Z rána vanul slabý vítr a přes mraky prosvitovalo sluníčko. Odpoledne vítr zesílil a obloha se zakabonila.

Reprezentanti v 1. kole závodu ukazovali přihlížejícím divákům své umění. Mezi nejčastějšími úlovky byl samozřejmě ouklej, nejlepší závodník jich za hodinu nachytal 128. Dalšími byli kapři, plotice a parmy, z nichž některé přesahovaly váhu tři kilogramy.

Zdolávání kapra na dlouhou děličku

Zdolávání kapra na dlouhou děličku

Zdolávaný kapr

Zdolávaný kapr

Pro přihlížející bylo velice atraktivní pozorovat rybáře při zdolávání velkých ryb na dlouhé děličky. Německému rybáři divoký kapr dokonce zlomil její špičku.

Neděle byla také ve znamení ouklejí. Po první hodině druhého kola se blýskl člen polské reprezentace, ten jich za tak krátkou dobu ulovil 107. Intenzita záběrů se ale oproti předchozímu dni snížila. I přesto závodníci ulovili pár kaprů.

Vítězem se v týmech nakonec stali Poláci (32 bodů), naši skončili druzí s odstupem 12 bodů (44 b.). Třetí byli Francouzi (47 b.).

V jednotlivcích obsadil první příčku Angličan Sean Ashby, náš Ladislav Konopásek se umístil na osmém místě.

Autoři:




Nejčtenější

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.