Po 40 letech se u nás konalo MS v plavané. Češi dosáhli na stříbro - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po 40 letech se u nás konalo MS v plavané. Češi dosáhli na stříbro

V Uherském Hradišti se konalo 59. mistrovství světa v lovu ryb na plavanou. Český tým skončil na stříbrné pozici.
Zakrmování místa

Zakrmování místa | foto: Viktor Krus

Závody proběhly na řece Moravě pod Uherským Hradištěm a představila se tu rybářská světová špička – přijelo 37 týmů. Diváci měli možnost vidět skutečné rybářské hvězdy, jako například pětinásobného mistra světa Brita Alana Scotthorna.

Mistrovství světa v plavané se na našem území konalo po dlouhých 40 letech. "Naposledy to bylo v roce 1972," říká jednatel místní rybářské organizace v Uherském Hradišti Ferdinand Mrkvan. Uherské Hradiště bylo vybráno pro svou závodní tradici a skvělé organizační schopnosti pořadatelů. Vždyť před čtyřmi lety se zde konalo mistrovství Evropy, taktéž v plavané.

Místní rybáři touto vrcholovou akcí oslavili i své 100. výročí organizovaného rybolovu v Uherském Hradišti.

Příprava krmení

Zakrmování místa

"Příprava takového závodu trvá i déle jak dva měsíce," prozrazuje Mrkvan. A není se čemu divit, na Slovácko přijelo přes 200 závodníků. "Závodících rybářů bylo 185, jeden závodník z dané země rybařil v jednom sektoru. Pak jsou tu ale ještě náhradníci," říká Mrkvan.

Bojovalo se už při tréninku

Závodní úsek byl rozdělen na pět sektorů, jež byly označeny písmeny A až E. V každém sektoru závodilo 37 rybářů, přičemž závodníci měli vyhrazen svůj úsek o délce 11 až 14 metrů.

První tréninkové dny napověděly, že škála lovených ryb bude velice pestrá. Závodníci z vody vytahovali oukleje, plotice, cejnky, cejny, pěkné kapry či malé sumce. V tréninku byly k vidění i pořádné rybářské souboje. Například závodník z Walesu po třičtvrtěhodinovém zdolávání na forpas 0,09 a háček velikosti č. 20 vytáhl pěkného lysce o váze přesahující pět kilogramů.

Dva dny před ostrým startem se razantně změnilo počasí, na což museli reagovat i samotní závodníci. Po dvanáctihodinovém vydatném dešti se průtok Moravy nepříjemně zvýšil, a proto měnili svou strategii.

MS pod Uherským Hradištěm

Obklopená řeka Morava

V pátek byl k vidění povinný trénink, na němž závodníci dolaďovali poslední detaily své strategie na ostrý závod. Hlavními lovenými rybami byli opět cejni, cejnci, oukleje, plotice a sumci. Trénink znepříjemňoval silný vítr od severozápadu a silný průtok vody.

V sobotu začal ostrý závod

V sobotu o půl jedenácté bylo odstartováno 59. Mistrovství světa v plavané. Průtok řeky se v těchto chvílích zklidňoval a pozvolna se vracel do normálu. Z rána vanul slabý vítr a přes mraky prosvitovalo sluníčko. Odpoledne vítr zesílil a obloha se zakabonila.

Reprezentanti v 1. kole závodu ukazovali přihlížejícím divákům své umění. Mezi nejčastějšími úlovky byl samozřejmě ouklej, nejlepší závodník jich za hodinu nachytal 128. Dalšími byli kapři, plotice a parmy, z nichž některé přesahovaly váhu tři kilogramy.

Zdolávání kapra na dlouhou děličku

Zdolávaný kapr

Pro přihlížející bylo velice atraktivní pozorovat rybáře při zdolávání velkých ryb na dlouhé děličky. Německému rybáři divoký kapr dokonce zlomil její špičku.

Neděle byla také ve znamení ouklejí. Po první hodině druhého kola se blýskl člen polské reprezentace, ten jich za tak krátkou dobu ulovil 107. Intenzita záběrů se ale oproti předchozímu dni snížila. I přesto závodníci ulovili pár kaprů.

Vítězem se v týmech nakonec stali Poláci (32 bodů), naši skončili druzí s odstupem 12 bodů (44 b.). Třetí byli Francouzi (47 b.).

V jednotlivcích obsadil první příčku Angličan Sean Ashby, náš Ladislav Konopásek se umístil na osmém místě.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025