ZÁKLADNÍ ÚDAJE:
Popis rostliny: Myrta se řadí mezi stálezelené keře a protože nesnese mráz, je u nás pěstována převážně v přenosných nádobách, a proto zůstává menší než v divoké přírodě, kde může být až 5 metrů vysoká. Rostlina má malé, kožovité aromatické lístky, hustě poseté olejovými žlázkami. Někdy se objevují modročerné bobulovité plody velikosti hrášku. Na trhu jsou různé růstové typy; zakrslé formy, keře i rostliny na kmínku.Celá rostlina krásně voní.
Stanoviště: Pro svůj růst si myrta vybírá slunečná, nebo lehce stinná místa. Hlavní je, aby půda neobsahovala vápno.
Období květu: Myrta kvete od dubna do října.
Použitelné části: I přesto, že aromatické vlastnosti má celá rostlina, k sušení, žvýkání a vytváření likérů či nálevů se využívají pouze listy a plody. Obojí se sbírá po celý rok.
Léčivé účinky: Éterický olej myrtol, který se z myrty uvolňuje, je skvělým prostředkem k pročištění dýchacích cest. Při bronchiálních infekcích a zánětech dásní se doporučuje užívat čaj z výtažků z myrty.
Bylinková kuchyně: Stejně jako u rozmarýnu či tymiánu se myrtové větévky přidávají do marinád a na grilování ryb a masitých pokrmů. Její listy se mohou používat jak vcelku tak rozemleté. Nasbírané plody se přidávají do omáček.
- pátek 1. srpna 2008