Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mýty o bioproduktech: Bio je zdravější, plnější vitamínů a pomůže při hubnutí

  0:10aktualizováno  0:10
Proč jíst párky chutnající jako překližka a sýr bez chuti a vůně, když můžeme mít uzeniny z opravdového masa a čerstvý sýr z kozí farmy? Není divu, že jako odpověď na nekvalitní potraviny se světem šíří sympatie ke všemu, co je bio. Pro gurmány jsou biopotraviny jako stvořené, nejsou ale samospasitelné.

Organicky pěstovaná zelenina dostává nálepku bio, protože se pěstuje bez použití umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů | foto: Profimedia.cz

Označení bio potvrzuje, že jde o produkt ekologického zemědělství, jehož pěstitelé či chovatelé myslí na přírodu i na člověka a snaží se je co nejméně zatěžovat.

Co vlastně znamená bio?

Pěstitelé se vyhýbají chemii, proto při pěstování plodin nepoužívají herbicidy, pesticidy, umělá hnojiva ani geneticky modifikované organismy. Bio přitom může být jakákoli potravina nebo potravinářský výrobek, nejen ovoce a zelenina. Značkou se může pyšnit i maso, mléko, uzeniny, vejce či třeba víno.

Zvířata mívají možnost výběhu nebo pastvy a co nejpřirozenější krmení. Farmáři se také snaží, aby zbytečně netrpěla a nestresovala se při transportu a porážce, na mase to prý jde poznat.

Obecně by biopotraviny a produkty v biokvalitě neměly obsahovat umělá barviva, aromatické a konzervační látky, dochucovadla a další cizorodé přídavné látky.

Je bio zdravější?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Nespornou výhodou biopotravin je nezatíženost chemií a umělými látkami. Ovšem ani v běžných potravinách a produktech, nesplňujících přísná kritéria bio, by nemělo být éček a dalších přídatných látek tolik, aby mohly poškodit zdraví; kontroly jsou poměrně přísné.

Vědecké studie porovnávaly běžné potraviny a jejich bioprotějšky. Výsledek? Některé biopotraviny obsahují více vitaminů a antioxidantů, což jsou látky podílející se údajně na prevenci rakoviny. Naměřená množství však nebyla natolik významná, aby měla výrazný vliv na lidské zdraví.

Je bio vhodné při hubnutí?

Člověk většinou hubne, když omezí příjem potravin a zvýší výdej energie, tedy začne se více hýbat. Jak do toho zapadá bio?

Tak třeba uherák nebo bůček by do redukční diety zřejmě zařadil málokdo a přece se i tyto výrobky mohou pyšnit nálepkou bio. Ta zjednodušeně řečeno říká, že zvířata, z nichž použité maso pochází, byla chována bez nadměrného stresu a spásala chemií nezamořenou trávu či dostávala kvalitní "neumělé" krmivo.

Bionálepka nezaručuje menší procento tuku, které je pro lidi snažící se zhubnout jednou z cest k cíli: biouherák obsahuje 50 % tuků a vysoký obsah kuchyňské soli stejně jako běžný uherský salám. Ano, lidé preferující biopotraviny jsou obvykle štíhlí a plní energie. To však mívá na svědomí jejich celkový životní styl bez přemíry alkoholu a cigaret, naopak s dostatkem pohybu.

Biopotraviny mohou jídelníček jedinců snažících se zhubnout vhodně doplňovat, díky lepší chuti se na talířích možná lépe zabydlí zelenina a ovoce. Ovšem poskládat jej jen z biovýrobků je tak trochu utopie, ne všechny potraviny seženete v biokvalitě. A také by se taková dieta podepsala na peněžence. Přece jen stále platí, že biopotraviny a výrobky z nich jsou dražší, a to z logického důvodu: jejich výroba je pro zemědělce a další producenty náročnější.

Jaké jsou nevýhody biopotravin?

První handicap je jasný už na první pohled. Na rozdíl od dokonale vyhlížejících jablek z dovozu vypadají ta bio hodně skromně, tak trochu jako adepti na vyhození do koše. Zkušení gurmáni rozdíl ve vzhledu neřeší a rovnou se zakousnou, protože chvíle pravdy přichází po ochutnání. Výhodou biopotravin je jejich plná chuť. Obsahují více vlákniny, což je většinou dáno menším obsahem vody v plodinách. Viz předchozí článek o krásných, ale nechutných rajčatech.

Nereprezentativní vzhled se dá odpustit lehce, horší je to s vyšší kazivostí, na kterou je potřeba dát pozor. Způsobuje ji právě absence používání chemie, která jinak rostliny chrání před škůdci. Biopotraviny jsou proto ohroženější a rychleji se u nich objevuje například hniloba.

Největším rizikem je kontaminace produktů plísněmi, které produkují zdraví škodlivé mykotoxiny. Biovýrobky mohou napadnout i bakterie, na které už populace není zvyklá. K biopotravinám je proto třeba chovat se jinak než k těm běžným, důležité je dodržovat podmínky skladování a spotřebovat je podle návodu výrobce, zpravidla brzy po nákupu.





Nejčtenější

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Kompresor s digitálním ovládáním, který se vypne po dosažení nastaveného tlaku.
Kompresor do auta se hodí nejen na pneumatiky, ale i na míče či matrace

Malý dvanáctivoltový kompresor do auta stojí pár stokorun a nezabere v kufru místo. V létě, kdy se během prázdnin více cestuje, může zajistit první pomoc v...  celý článek

Další z rubriky

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Mnoho podobných jich je na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.