Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Třicet detailů, které prozkoumat před nákupem krbových kamen

Koupě krbových kamen není malou investicí. Jak ale rozpoznat kvalitní kamna od šuntu, který se po roce provozu zkroutí tak, že přestane fungovat? Vždyť na první pohled vypadají všechny stejně a hezky.
Pokud kamna mají sloužit jen k přitopení v jedné místnosti, je lepší zvolit jen...

Pokud kamna mají sloužit jen k přitopení v jedné místnosti, je lepší zvolit jen nižší výkon, abyste je nemuseli dusit. Zato se zaměřte na velikost prosklené plochy, ať si ten pohled do plamenů užijete. | foto: Haas+Sohn

První nápovědou pro výběr dobrých kamen může být jejich váha, radí Tomáš Sádecký z webového portálu Give.cz, která provozuje v Praze obří showroom s téměř padesátkou vystavených krbových kamen od klasických českých výrobců Romotop a Haas+Sohn. „Když se podíváte na kvalitní kamna, tak i ta malá váží přes sto kilo. A pak se podívejte na nějakou Čínu. Váží polovinu. A ten rozdíl spočívá v tom, že často tyto kamna jsou z tenkého plechu, někdy dokonce chybí šamoty. Taková kamna nemohou nic vydržet,“ popisuje.

Podívejme se podrobně krok za krokem, co by bylo vhodné při výběru kamen zkontrolovat Třicet nejdůležitějších bodů jsme sestavili po konzultacích s odborníky s výrobci kamen.

Technické parametry kamen

1. Už na první pohled musí vzbuzovat dojem, že se jedná o kvalitní výrobek.

2. Pevná a stabilní konstrukce - kamna musí pevně stát, nesmí se jednat o vachrlatý výrobek napodobující hračku pro děti.

3. Kvalitní zpracování detailů a povrchové úpravy krbových kamen

4. Jak jsou utěsněná dvířka, případně popelníková dvířka a těsnění kolem skla. To některá levná kamna nemají, čímž dochází k nedokonalému spalování.

5. Pevné a bezpečné uchycení skla ve dvířkách kamen. V kamnech je velký žár a nebylo by vhodné, aby sklo vypadlo z roztopených kamen.

6. Vyzkoušejte, zda přesně a lehce fungují mechanismy zavírání, otvírání, klapek a regulace.

7. Kontrolujte způsob zavírání dveří, respektive jejich kvalitu. Některá levná kamna lze velice jednoduše otevřít, jsou zavírána pouze na jeden malý a slabý kousek železa. Hrozí tedy, že kamna otevře i malé dítě.

8. Topeniště musí být obložené šamotem, vermikulitem, případně žárobetonem, což některá levná kamna nemají.

9. Vyzkoušejte, zda se jednoduše dostanete k regulátorům ovládání kamen. Některá kamna mají ovládací prvky za dvířky, což není při provozu příliš praktické.

10. Účinnost spalování by měla být minimálně 75 %, raději i 80 %.

11. Ptejte se, zda je možnost spalovat v kamnech více druhů paliv. Je to otázkou preferencí. Někteří výrobci umožňují spalovat jen dřevo, někteří i brikety

U výkonnějších krbových kamen vyberte typ s přívodem vzduchu.

Ovládání vzduchu jedinou páčkou

12. Pokud kupujete krbová kamna jako interiérový prvek, dbejte, aby prosklení topeniště bylo co největší.

13. Kamna by měla mít vždy primární a sekundární přívod vzduchu (v některých případech je i terciální). Primární přívod vzduchu má na starosti základní přívod vzduchu pro hoření, sekundární pomáhá omývat dvířka, aby se neočouzela, terciální pomáhá zvýšit účinnost hoření.

14. Topeniště by mělo být snadno čistitelné.

15. Topeniště by mělo být dostatečně velké. Obecně se počítá, že by mělo být vhodné pro alespoň 33cm polena

16. Nad topeništěm by měla být clona (deflektor), která u některých levných kamen chybí.

17. Popelníková zásuvka by měla mít co největší objem.

Dbejte na bytelnost zavírání dvířek, aby se nepodařilo otevřít je malým dětem.

18. Klička nebo páka dvířek by měla mít provedení zaručující malé prohřátí (nemusí se používat rukavice) – řada levných kamen takovouto kličkou nebo pákou vybavena není.

19. Zábrana proti vypadávání popela by měla být vyjímatelná a alespoň 8 cm vysoká.

20. Hmotnost kvalitních kamen přesahuje 100 kg. To souvisí s množstvím použitého materiálu ve výrobě.

21. Pokud prodejce doporučuje minimální vzdálenost od zdi 50 cm, vypovídá to o velkém rozpálení povrchu kamen a nebezpečí popálení (u značkových výrobců je minimální vzdálenost od zdi 20 cm).

Kamna s výměníkem

22. Požadujte bezpečnostní prvky výměníku, jako například vychlazovací smyčku nebo automatickou klapku pro přívod primárního vzduchu.

23. Zkoumejte, jak je složitý přístup k čištění výměníku. Ideální je, když mají kamna čisticí mechanismus.

24. Ač se to zdá jako samozřejmost, raději zkontrolujte, zda mají kamna zatápěcí nebo komínovou klapku.

Záruční a pozáruční servis, náhradní díly

25. Kvalitní výrobci v rámci záručního i pozáručního servisu umožňují zajištění servisního týmu až přímo do domu zákazníka. To je důležité. Kamna jen tak nenaložíte do kufru a neodvezete do servisu.

26. Zjistěte, jak je na tom výrobce s možností objednat náhradní díly i v době, kdy už se nebudou kamna vyrábět. Týká se to například šamotů, skla nebo těsnění do dvířek. Značkoví výrobci obvykle drží náhradní díly ještě dlouho po ukončení výroby daného typu kamen, v některých případech až 10 let.

27. Ptejte se, zda v případě poškození kachlí lze zakoupit náhradní kachle.

28. Zeptejte se, zda v případě poškrábání plechového pláště kamen lze zakoupit opravný lak a poškozené místo opravit.

29. Ujistěte se, zda teplovodní kamna splňují požadavky zákona o ochraně ovzduší č. 201/2012 platné od 1.1.2014. Řada značkových kamen splňuje dokonce i podmínky užívání a prodeje kamen platné od roku 2018

30. Použitý materiál (plech) by měl být dostatečně silný (podle umístění v kamnech v rozmezí 3 až 10 mm) tak, aby nedocházelo k deformaci kamen nebo jejich popraskání.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025