Na houbách s mykologem: Kdo ví, jak hledat, ten domů vždycky něco přinese - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na houbách s mykologem: Kdo ví, jak hledat, ten domů vždycky něco přinese

  7:00
Mnozí houbaři teď chodí z lesa s prázdnou. Mykolog Jaromír Durček ale tvrdí, že houby rostou, jen je třeba vědět kde a jaké. A názorně nám to v praxi předvedl.
Fotogalerie23

Hnojník inkoustový | foto: www.houbar.cz

Naprostá většina houbařů laiků sbírá osvědčené druhy hub a hřibů, tedy „praváky, kozáky, křemenáče, suchohřiby“, někdo nepohrdne bedlou, nebo třeba muchomůrkou růžovkou.

Ale napadlo vás někdy, že ty našedlé, zelené, fialové a jinak odpudivě a jedovatě zbarvené houby, kterých jsou plné lesy, mohou být jedlé a to dokonce velmi?

Jenže podle atlasu hub to obvykle poznat moc dobře není, protože to, co roste v lese a co je na papíře, si mnohdy není vůbec podobné. Pak zbývá jediné: vydat se do lesa s odborníkem, tedy mykologem a sledovat jej.

Jaromír Durček z Kopřivnice - Lubiny, který sbírá houby už skoro pětačtyřicet let, má oficiální mykologickou poradnu a vzácné houby chrání, svolil a vzal mě sebou.

„Je ale dost sucho,“ varoval mě ještě před cestou kamsi do vrchů na Kozlovicemi. „Ale něco najdeme, nebojte se,“ dodal rychle, když spatřil můj výraz zmaru.

Ani jsem pořádně nevěděl, co od takového „poučeného“ houbaření očekávat.

Mé představy oscilovaly někde mezi tím, jak vycházíme po hodině z lesa a každý máme v rukách koše přeplněné nádhernými praváky a tím, že to bude spíše vycházka plná latinských názvů a malinkých pokroucených hub typu „sametonoška malinká penízovkatá, variace průsvitná“.

Nebylo to ani jedno ani to druhé. Hned na kraji lesa jsme objevili starý pařez, který Jaromír Durček po chvíli nazval pařezem multifunkčním. Rostlo na něm totiž asi osm druhů hub, jedlá sice žádná, ale ta jejich nádherná jména!

„Třepenitka svraščitá! A tady třepenitka cihlová! A tu je dřevnatka,“ radoval se Jaromír Durčák a ukazoval mi jakýsi malý černý klacík, který vystřídala vzápětí outkovka pestrá, samozřejmě také z multifunkčního pařezu...

A pak už to šlo ráz naráz: hnojník, hromovka, klouzek peprný - na radu mykologa jsem si malinko ukousnul a měl další tři hodiny na rtech pocit, jako bych si je potřel obzvláště vydařenou feferonkou. Jaromír Durček vůbec velmi často do nejrůznějších hub kousal. „Jen tak se mnohdy dá poznat například druh holubinek, kterých je několik set druhů. Některé jsou lahodné, jiné naopak velmi palčivé.“

Do některých hub není třeba ani kousat, například anýzovník vonný opravdu voní na metry. Ale zpět od vědy k tomu, co tolik lidí s lačným pohledem žene víkend co víkend do houštin - tedy za jedlými houbami a hřiby. Taky jste věděli, že ty malé jakoby nafouklé a plstnaté kuličky a kupoličky, které obvykle zdaleka obcházíte, jsou výtečné pýchavky?

A že ty nazelenalé a našedlé houby, které komentujete: „zase nic, jenom samý plebs, nic jedlého“, jsou výtečné holubinky? „Jsou z nich vynikající škvarky,“ říká Jaromír Durček a jednu obzvláště hnusnou, se zelenošedým kloboukem si strká do torny.

„Nakrájí se na kostičky a pak se na oleji smaží, až se zbaví vody a jsou narůžovělé. Osolit a dobrou chuť.“ A já si vybavuju, kolik takových hub jsem minul, obešel, kolik jsem jich mohl nasbírat, kolik škvarků uškvařit...

Nacházím smrkový hřib, jediný toho dne. Pak ještě najdu jednoho habrového kozáka a kromě pýchavek, které jsem právě začal sbírat, už mi do košíku přidává můj společník.

Takže bych jinak přišel o holubinku révovou, černající, olivovou a namodralou, dvě lišky ametystové (kdysi hojné, dnes prý celkem vzácné), nevšiml bych si kotrče kadeřavého - jakéhosi beskydského lanýže, tedy co se chuti týče, jinak to vypadá jako stará školní houba na tabuli... Taky bych si asi sám od sebe nedal do košíku strmělku kyjonohou.

A mezi tím vším se procházíme a hovoříme zasvěceně o suchu. Když se po třech hodinách vracíme k autu, Jaromír Durček má plnou hlavu starostí - na 4. října chystá každoroční výstavu hub - loni jich lidem v Kulturním domě v Lubině ukázal na 221 druhů.

„Snad zaprší, protože jinak to nebude jednoduché,“ říká houbař, jehož čeká už jen necelý týden dovolené a plahočení se po lesích. „Ale zase tak hrozné to nebude, vždycky něco najdu,“ dodává a já mu věřím.

Témata: Na houbách
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Víkendové mrazy se chystají na ovocné stromy. Pět tipů, jak je účinně ochránit

Příroda se probouzí a sluníčko krásně hřeje. Zkušení zahrádkáři už však vědí, že jakmile jsou brzy na jaře přes den nadprůměrné teploty, s velkou pravděpodobností je zchladí ničivé jarní mrazíky. Ty...

Kdy stříhat meruňku? Jarní řez je důležitý, ale hrozí ničivý mráz

Meruňky vyžadují pečlivou péči. Správný řez zajistí zdravý růst stromu a potřebné prosvětlení koruny. Kdy a jak stříhat meruňku, aby se bohatě odměnila sladkými plody? Není už na jarní řez pozdě?

Mráz se chystá na květy ovocných stromů. Zachrání je bílá netkanka, voda a oheň

S pochopitelnými obavami sledují mnozí zahrádkáři předpověď, kdy se mají po teplých slunečných dnech vrátit chladné dny včetně mrazíků. Řada ovocných keřů i stromů má květy v rozpuku, a tak hrozí, že...

Pět let už je moc. Jak poznat větve rybízu, které už musí pryč

Svěží jarní počasí a probouzející se příroda přímo vybízí k zahradničení. Rybíz je nenáročný keř, ale i ten ocení jarní péči. Za tu se pak odmění bohatou sklizní plnou vitamínů. Jak na to?

Je kvůli mrazům nutné odložit stříhání levandule? Na jarní střih je nejvyšší čas

Přelom března a dubna je ideální pro jarní řez levandule. Je lepší se stříháním levandulí počkat, až teploty opět klesnou pod bod mrazu?

Paměť ladili bylinkami už studenti ve starověku. Kvůli koncentraci i úzkosti

Nejen ve vyšším věku se stává, že nás paměť občas zradí, ale nezoufejte. Dobře to znají i studenti. Příroda má naštěstí v rukávu celou řadu báječných bylinných pomocníků, díky kterým ji znovu vrátíte...

9. dubna 2025

Od melounových explozí po falešná vejce: Temná strana gastronomie

Melounové bomby, svítící maso a hodování na vlastním pohřbu – svět gastronomie dokáže přichystat skutečně bombastická překvapení.

9. dubna 2025

Pět let už je moc. Jak poznat větve rybízu, které už musí pryč

Svěží jarní počasí a probouzející se příroda přímo vybízí k zahradničení. Rybíz je nenáročný keř, ale i ten ocení jarní péči. Za tu se pak odmění bohatou sklizní plnou vitamínů. Jak na to?

8. dubna 2025

Vyrobte si stále živý jarní věnec na dveře. S rozkvetlými květináčky

Živé květy a hravé pastelové barvy k jaru patří, stejně jako dekorace, které lze vztáhnout i k Velikonocům. Můžete si vyrobit netradiční věnec na dveře s terakotovými květináčky, který nikdo jen tak...

8. dubna 2025

VIDEO: Rozjela se vám plovoucí podlaha? Jednoduchý návod na rychlou opravu

Stává se to často v kuchyni. Když už pobíháte kolem linky, vyvíjí nohy značný tlak na podlahu, a tak se často stane, že se některé lamely mírně posunou. Nejenže to nevypadá pěkně, ale navíc každá...

8. dubna 2025

Ztratil se vám pes? Klíčové kroky, jak ho bezpečně přivést zpět domů

Stačí se otočit, a už vezme pes dráhu – za srnkou, za něčím k snědku nebo se jen tak zapomene a ztratí vás z dohledu. Co teď?

7. dubna 2025

Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr
Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr

Letňanský veletrh, zaměřený na budoucí maminky a rodiny s dětmi, přivítá v půlce dubna oblíbené vystavovatele a zároveň představí zcela nové značky...

Ekologický a originální: Vyrobte si dřevěný skládací koš na prádlo

Skládací koš na prádlo je praktický. Když jej nepoužíváme, lze ho složit naplocho a nezabírá zbytečně místo. Ať už jej použijeme na prádlo špinavé nebo čerstvě vyprané a usušené čekající na žehlení,...

7. dubna 2025

Něžný jako křídla motýlů, ale odolný. Jak se starat o motýlovník

Všechny květiny potřebují péči a výjimkou není ani tzv. motýlovník, neboli motýlí keř. I když není příliš náročný, nabízíme pár tipů, kdy motýlí keř stříhat a jak prodloužit životnost květů.

6. dubna 2025

Z psaní o gastru utekla k bytové restauraci a bistru. Změny? Cítíte, že jste živí, říká

Premium

Novinářka Darina Křivánková dělala rozhovor například s hercem Bradem Pittem nebo s režisérem Quentinem Tarantinem, psala reportáže z filmových festivalů v Berlíně a Cannes, recenzovala nové snímky....

6. dubna 2025

Je kvůli mrazům nutné odložit stříhání levandule? Na jarní střih je nejvyšší čas

Přelom března a dubna je ideální pro jarní řez levandule. Je lepší se stříháním levandulí počkat, až teploty opět klesnou pod bod mrazu?

5. dubna 2025

Krtek se na zahradě na jaře hodí. Pomůže oživit muškáty na novou sezonu

Když nám v zahraje ryje krtek, většinou jsme naštvaní. Lze to ovšem vidět i tak, že krtičiny jsou zdrojem velmi pěkné zeminy, kterou vám krtek doslova vynese nad povrch půdy. Jen ji seberete lopatou...

5. dubna 2025

Na mladé se musí zlehka, ale na dospělé razantně. Jak správně stříhat túje

Túje, známé také jako zeravy, jsou v českých zahradách velmi oblíbenou volbou pro živé ploty. Rychle rostou, zajišťují soukromí a jsou příjemnou alternativou betonových zdí. Aby si udržely svůj...

4. dubna 2025