Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na kvalitním extra panenském olivovém oleji nesmažte. Vyhazujete peníze

aktualizováno 
Televizní kuchaři zacházejí s extra panenským olivovým olejem, jakoby vlastnili olivové plantáže. Experiment vědců z Kalifornské univerzity ale ukázal, že tepelnou úpravou se dokonale smazaly chuťové rozdíly mezi drahým extra panenským a levným olivovým olejem. Oba po tepelné úpravě chutnaly stejně "smaženě".

Opravdu kvalitním, extra panenským olivovým olejem, zakápněte až hotové jídlo | foto: Profimedia.cz

Fanoušci nejdražšího oleje vyzdvihují především jeho vynikající chuť a skutečnost, že je jeden z nejzdravějších pro náš organismus. Existuje ale rozdíl mezi smažením na olivovém nebo jakémkoliv jiném rostlinném oleji?

Podle listu The New York Times se na tuto otázku pokusili odpovědět vědci z Kalifornské univerzity. Především je zajímalo, zda opravdu existuje rozdíl mezi smažením na kvalitním extra panenském oleji (extra virgin) a mnohem lacinějším, obyčejným olivovým olejem z pokrutin.

Test ukázal, že vysoké teploty zkazí i ten nejkvalitnější olej

Kalifornští vědci postupně vystavovali oleje vysokým teplotám a zaznamenávali rozdíly v jejich chuti před a po smažení. Podle nich se tak snadno pozná, jestli se extra panenský olivový olej po smažení liší od těch levnějších i něčím jiným, než jen mnohem vyšší cenou.

V testu použili čtyři různé olivové oleje, jeden velice levný z pokrutin s nepříliš výrazným aroma a tři extra panenské, lisované za studena.

Před testem neměli odborníci problém rozeznat kvalitní olej od obyčejného. Dva ze tří extra virgin olejů byly opravdu kvalitní, ve třetím však byly cítit zkvašené olivy, což je už samo o sobě špatné. Je důležité naučit se rozeznat správnou vůni “extra virgin”. Může se samozřejmě měnit podle konkrétní várky oliv, nikdy by však neměla být zkvašená nebo kyselá.

Poté vědci vystavili všechny testované oleje vysoké teplotě. Jejich chuť i vůně se dramaticky změnily. Všechny byly cítit i chutnaly stejně "smaženě". Obyčejný olivový z pokrutin i extra panenské olivové oleje se od sebe téměř nelišily. Extra virgin tak ztratil většinu toho, co jej činí tak drahým.

Tipy, jak si užít kvalitní extra virgin

  • Pokud chcete, aby jídlo chutnalo po opravdu kvalitním olivovém oleji, klidně ho usmažte například na některém z levnějších olejů a před servírováním pouze zakápněte extra panenským.
Aby jídlo chutnalo po opravdu dobrém olivovém oleji, stačí ho zakápnout Na tepelné úpravy můžete použít v podstatě jakýkoliv rostlinný olej

Na tepelné úpravy můžete použít v podstatě jakýkoliv rostlinný olej, kvalitním extra virgin zakápněte až hotové jídlo

  • Především je důležité zapamatovat si, že všechny oleje jsou velmi citlivé na světlo, teplo a vzduch a tím se řídit. Nakonec je v podstatě jedno, jestli používáte ke smažení olej olivový, arašídový nebo slunečnicový. Pokud ho špatně a dlouho skladujete, ztrácí chuť a stává se nepoživatelným.
  • Vyberte si kvalitní extra panenský olivový olej, který chutná vám a skladujte ho na opravdu tmavém a chladném místě. Pečlivě ho zavírejte a na jeho "vystavování" na kuchyňské lince zapomeňte.
  • Vyplatí se kupovat menší balení, které dříve spotřebujete. Před každým použitím k oleji rovněž přičichněte, jestli se už nezkazil.
Autoři:




Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.