Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na nachlazení pomůže cibule, česnek, křen, citrusy. A nosní sprcha

  0:10aktualizováno  0:10
Nachlazení i chřipce se podle léčitele Jaroslava Zajíčka nejlépe předchází v kuchyni. Měli byste začít úpravou jídelníčku. V první řadě omezit živočišné bílkoviny a sladké pečivo, protože překyselují a zahleňují.

Jaroslav Zajíček předvádí nosní sprchu | foto: Štěpán Luťanský

Hlenovité látky představují v těle prostřený stůl pro nejrůznější bakterie. Pokud jim tuto hostinu nabídnete, stačí se ve společnosti nakažených nadechnout a onemocníte.

"Vypukne-li chřipkové období, měli bychom přistoupit k zásadním dietetickým omezením. Znamená to v první řadě vynechat pět takzvaných bílých jedů: tedy cukr, mléko, mouku, sůl a čistý tuk, hlavně margarín. Denní dávka dva až tři tisíce miligramů vitaminu C pak poslouží jako prevence. Pokud už chřipka propukne, lze dávky vitaminu C krátkodobě zvýšit i na 15 až 20 tisíc miligramů," radí po 25 letech zkušeností s přírodní léčbou Jaroslav Zajíček.

Vsaďte na cibuli a med

Nachlazení neznamená nic jiného než zahleněné horní cesty dýchací, tedy rýmu. Aby se dýchací cesty vyčistily, je ideální podpořit vylučování hlenů konzumací cibule rozmixované s medem, případně cibulové šťávy s medem. Ta je natolik sladká, že ji většinou bez problémů polknou i děti.

Příprava šťávy je úplně jednoduchá: cibuli pokrájejte, promíchejte se lžící medu a nechte stát. Za chvíli stačí do misky s cibulí ponořit lžičku a zjistíte, kolik šťávy se z cibule uvolnilo. Lze ji polykat po lžičkách, případně si ji přidejte do vlažného čaje.

"Kdo trpí na častá nachlazení, měl by brát zinek v chalátové vazbě, zhruba 50 až 100 miligramů denně, a konzumovat dostatek česneku. Potřebné látky v česneku obsažené, především alicin, navíc na rozdíl od běžných antibiotik prostoupí v těle opravdu všude," ujišťuje Zajíček.

Pomůže česneková mixáž a křenová kašička

Tzv. česneková mixáž by měla chřipku spolehlivě zahnat. Připravíte ji tak, že 2 až 3 stroužky česneku rozmixujete v 50 ml vody. Vypijete, zapijete 200 až 300 ml červeného vína ohřátého zhruba na 40 °C, okamžitě ulehnete do postele, zabalíte se a potíte. Zpravidla během jediného dne chřipka odezní. "Toto však nelze aplikovat při citlivém žlučníku či nesnášenlivosti na česnek," upozorňuje Zajíček.

ČesnekKřenovou kašičku připravujte z čerstvě nastrouhaného křenu

Vynikající léčebný i preventivní prostředek představuje i křenová kašička, která nemá na rozdíl od samotného křenu žádné vedlejší účinky. Naopak umí rozpustit hleny a zničit bakterie, které v nich žijí. Vyrobíte ji z 1 až 2 lžic čerstvě nastrouhaného křenu a šťávy z půlky citronu. Výsledná konzistence, což je velmi důležité, by měla připomínat hořčici. V lednici sice vydrží 4 až 7 dní, nicméně je lepší dělat si ji vždy čerstvou.

Užívejte ji dvakrát denně a to tak, že polovinu až necelou kávovou lžičku kašičky chvíli požvýkáte a teprve pak polknete. Pak ovšem nesmíte nějakou dobu pít. "Chvíle povalování kašičky v ústech je důležitá proto, aby příslušné látky působily na sliznici a uvolnily hleny. Zahleněné tělo snáší kašičku bez problémů, zatímco když po kašičce začnete pociťovat nevolnost, znamená to, že už se tělo hlenů zbavilo a můžete s kúrou přestat," vysvětluje léčitel.

Imunitní systém posílí citrusy

"Protože problémy s nachlazením a chřipkou vznikají v důsledku zahlenění organizmu, je vhodné imunitní systém podpořit také vyčištěním střev a lymfy pomocí čerstvých citrusových šťáv z grepů, citrónů a pomerančů," radí ještě další přírodní prostředky Zajíček.

Imunitní systém výrazně podpoří třídenní kúra, při které se pije čerstvá citrusová šťáva

Při třídenní detoxikační kůře se pije pouze směs grepové, citronové a pomerančové šťávy, kterou připravíte ze dvou grepů, jednoho citronu a tolika pomerančů, abyste získali 1 litr šťávy. V průběhu dne můžete vypít až dva litry této šťávy a neomezené množství čisté vody. V případě velkého hladu sníme nějaký ten pomeranč, ale nic jiného. Šťávu si připravujte vždy čerstvou, oxidace ji rychle znehodnocuje.

Nosní sprcha je výbornou prevencí

Jogínská technika "džala néti" spočívá v propláchnutí nosních dírek slanou vodou, což dokonale odstraní prach a hlen nahromaděný v nosních dutinách. "Já tuto techniku používám v chřipkových obdobích prakticky denně a za posledních 20 let jsem chřipku ani rýmu neměl," ujišťuje Zajíček. Taková očista je prý výbornou prevencí i proti zánětům dutin.

Do lahve je potřeba vypálit otvor, kterým se bude do lahve přisávat vzduch, aby  voda mohla z lahve volně vytékatZáklopku uzávěru odříznětePokud má uzávěr uzavřenou hubičku, vložené vnitřní části odstraňte

Používá se přitom speciální jogínská konvička néti, kterou lze nahradit například pohárkem na popíjení lázeňské vody, případně si konvičku můžete vyrobit z obyčejné PET lahve; důležité přitom je, aby zakončení hubičky konvičky přesně ucpalo nosní otvor, do něhož se zavede.

Konvičku naplníte vlažnou vodou, na půl litru až litr vody přidejte 1 čajovou lžičku soli. Jemně si zasuňte hubičku nádobky do jedné nosní dírky, nakloňte se nad umyvadlo či vanu a skloňte hlavu k jedné straně. Zatímco vodu lijete do "horní" nosní dírky, voda pomocí gravitace projde nosními dutinami a okolo nosní přepážky začne vytékat druhou nosní dírkou ven. Když se nádobka vyprázdní, konvičku odložte a vyfrkejte zbylou tekutinu.

Konvičku znovu naplňte a celý proces opakujte opačným směrem. Po celou dobu proplachování musíte mít ústa otevřená, ať už jimi dýcháte nebo ne; jinak by se přes Eustachovu trubici, která spojuje ústní dutinu se středouším, mohla voda dostat do uší, což je dosti nepříjemné.

Seriál o přírodní léčbě dalších nemocí přírodní cestou najdete každý měsíc v časopisu Recepty prima nápadů.

UPOZORNĚNÍ Nic v tomto článku není zamýšleno jako lékařská rada. Pro lékařskou diagnózu a pomoc navštivte svého lékaře. Jaroslav Zajíček není lékař, své poznatky získal samostudiem a praktickými zkušenostmi. Pokud si nejste jisti, jestli by pro vás byla uvedená metoda vhodná, případně správností postupu, můžete s ním svůj problém konzultovat.

Autoři:




Nejčtenější

Vysočina se ve výrobním závodě Hodice nedaleko Jihlavy vyrábí od roku 1967.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Váleček se hodí na hladké, rovné zdi.
Nejhorší sny kutila: hmoždinky a lepidla nedrží, sádra rychle tuhne

V čem začátečníci i mírně pokročilí tápou a chybují? Magazín MF Dnes ve své příloze DOMA zmapoval nejčastější problémy a doplnil je užitečnými radami, jak se...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.