Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na Šumavě mistrovsky tlučou špačky. Rozhodně při tom neusínají

aktualizováno 
Už 7. mistrovství světa v této disciplíně se v neděli koná ve Stožci na Šumavě. Přihlásit se mohou i začátečníci. A po závodě se všichni účastníci nacpou pečenými bramborami.

Z mistrovství tlučení špačků 2008 | foto: SIO Stožec

Sedmý ročník světového šampionátu se v neděli uskuteční ve Stožci na Šumavě. Tlučení špačků, kterým se v minulých stoletích bavily děti, v sobě nese prvky současných oblíbených kolektivních her, třeba baseballu. Hráči se při ní snaží odpálit a pálkou v letu zasáhnout dřevěného špačka.

"Dosavadní držitelkou stožeckého rekordu je s 45 metry Simona Gaalová z Jablonecka a mužské se 74 metry Jan Setrník, který je také z Jablonecka," řekla mluvčí pořádající Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava Jana Zvettlerová.

Šampionát, jenž se uskuteční na fotbalovém hřišti SK Bivoj Stožec, je otevřený všem zájemcům. Hraje se v mužské a ženské kategorii od 12 let.

Z mistrovství tlučení špačků 2008

Přijít mohou i úplní začátečníci - trénink začíná v 16:00, samotný závod o hodinu později. Ceny v minulých ročnících byly typicky šumavské: medovina, raneček s buchtami a se zelňáky. Letošní ceny jsou překvapením. Po závodě se budou péct brambory.

A co je k tlučení špačků zapotřebí? Protáhlá úzká pálka a špaček. Špaček je váleček asi deset centimetrů dlouhý, na obou koncích zašpičatělý, odpaluje se z nadhozu za letu. Jeho vymrštění se docílí úhozem na špičku. Pravidla mají své regionální varianty - někde se musí dopravit do vyznačeného kruhu, jinde do dálky. Podle domluvy se závodí mezi sólisty nebo družstvy.

Na závěr akce se pečou brambory

Mistrovství v tlučení špačků se bude odehrávat v krásném prostředí Stožce, jenž je největší obcí jižní části Národního parku a CHKO Šumava. V minulosti byla významným střediskem dřevařské výroby. Vyráběly se zde desky z rezonančního dřeva na výrobu hudebních nástrojů.

Autoři:




Nejčtenější

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Z horního patra se stále i Kiburi snaží granule dostat jazykem místo klacíkem.
Pražským gorilám zjednodušili hlavolam, na který jsou stále krátké

Když chovatelé v pražské zoo instalovali během Vánoc gorilám do expozice nový, poměrně sofistikovaný hlavolam s několika perforovanými patry, ani ve snu je...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.