Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vzácný racek způsobil na Vltavě poprask. Objevil se po deseti letech

aktualizováno 
Velmi vzácný host ze severu, racek šedý, se v posledních dnech zdržuje na Vltavě v Praze. Způsobil pozdvižení mezi pozorovateli ptáků, kteří se do Prahy sjíždějí doslova z celé republiky.

Přítomnost racka šedého je v České republice výjimečná. | foto: Zdeněk Souček

Tento pták se u nás objevil naposledy v roce 2002 a letošní pozorování je teprve desáté za posledních 150 let. Stal se tak hvězdou zimní sezony. Jediný exemplář, který při svých toulkách zabloudil až na pražskou Vltavu, můžete v těchto dnech spatřit v centru města.

Druh, který byl zde poprvé pozorován 24. ledna, vyvolal velkou pozornost ze strany ornitologické veřejnosti. Od momentu objevení se racek těší velké popularitě, o čemž svědčí i množství záznamů v internetové faunistické databázi Českého svazu ornitologického avif.birds.cz. O víkendu ptáka pozorovaly desítky ornitologů z celé republiky. Někteří z nich sem dorazili pouze za tímto účelem až z Přerova nebo z Břeclavi.

K pozorování se sjíždějí ornitologové z celé republiky.

K pozorování se sjíždějí ornitologové z celé republiky.

Racek šedý je severským druhem a jeho přítomnost v České republice je zcela výjimečná. Těžištěm jeho hnízdního rozšíření je polární kruh. Na tahu bývá občas spatřen na pobřeží Severního a Baltského moře. U nás se jedná teprve o 10. pozorování od roku 1866.

"Je to tím, že Praha je mimo jeho obvyklá zimoviště. Ale proč je zrovna tady, na to je těžké odpovědět. Mohlo se mu například stát, že se vychýlil z obvyklé trasy kvůli vichřici. A tím, že tady našel dostatek potravy, klidně tu může přečkat zimu a na jaře, až si bude chtít najít partnera, odletí na svá obvyklá hnízdiště," vysvětluje Zdeněk Vermouzek z České společnosti ornitologické.

Dospělý pták se od ostatních druhů u nás zimujících velkých mořských racků pozná podle sněhově bílých konců letek, na kterých nenajdeme černé znaky. Pták, zimující na pražské Vltavě, není ještě plně dospělý.

Racek šedý není jediným vzácným ptákem, který stráví v Praze několik zimních měsíců, než se v severních hnízdištích oteplí. Ukázali se tu už například hvízdák eurasijský, polák kaholka anebo atraktivní turpan hnědý.

Autor:


Témata: Praha, Příroda


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.