Houbaři se dočkali. V lesích na Vysočině konečně zažívají pravé žně - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Houbaři se dočkali. V lesích na Vysočině konečně zažívají pravé žně

  6:26
Zatím celý letošní rok byl pro houbaře na Vysočině jednou velkou bídou. První polovina září to změnila. Z lesů si houbaři odnášejí vrchovaté košíky. Snadné je v těchto dnech nalézt například hřiby, bedly, holubinky nebo ryzce.

Houbaři na vysočině z lesů nosí plné koše hub. Rostou hlavně hřiby. Ilustrační snímek. | foto: Profimedia.cz

Češi jsou národem houbařů, říká se. Nynější dny to jen potvrzují. Lesy jsou obsypané auty, mezi stromy míří zástupy lidí s podezřele velkými košíky v rukou.

"Jak byl celý dosavadní rok pro houby bídný, teď je to čas naprosto ideální. Nebál bych se říct, že prožíváme vrchol sezony," uvedl předseda jihlavského mykologického klubu Jiří Burel.

V lesích houbaři nyní nachází spoustu hřibovitých hub, ale odnáší si i bedly a holubinky. "Dost je i ryzců smrkových," dodal Burel.

Podle něho k obrovské úrodě hub pomáhá současné pro člověka nepříliš komfortní počasí. "Časté deště a přes den patnáct stupňů. To je přesně to, co houby potřebují," vysvětluje jihlavský mykolog.

"Hub roste spousta. Vidíme to už jen podle toho, kolik aut podél lesů parkuje. Ať je středa, nebo neděle, příjezdové cesty jsou stále plné," říká místostarostka Smrčné u Jihlavy Daniela Štefáčková.

Na houby se bude chodit až do prvních mrazivých dnů

Lence Dufkové z Telče stačila koncem týdne k naplnění košíku hodinka bloudění po lese. "Našla jsem spoustu hřibů a pár bedel," vyprávěla. Většina z úlovku skončila zabalená ve strouhance jako houbové řízky.

"Také jsme během chvíle našli plný košík. Nasbírali jsme nějaké hříbky, babky i praváky," pochlubila se svou kořistí Štefáčková.

To známý jihlavský advokát Jan Herout se letos do lesa ještě nedostal. "Ale mrzí mě to. Snad to co nejrychleji napravím," poznamenal vášnivý mykolog.

Chystá se na svá oblíbená místa v okolí Jihlavy. "Každé mám na jednom konci města. Tam rostou houby vždy. A když ne, mám jistotu, že nerostou ani jinde," usmívá se.

Podle mykologů by houbové žně měly ještě několik týdnů trvat. Napovídá tomu i předpověď počasí. Vlhko a nepříliš teplo má být po celý tento týden.

"Loni jsem na houby chodil až do mrazu. Byl jsem na nich ještě 27. listopadu. A vždy jsem něco našel," vrací se o rok zpět Herout.

Kdo si není jistý, může se obrátit na mykologickou poradnu

Svými úlovky se mnozí chlubí na internetu, třeba na Facebooku. A mykologové pak na houbařských výstavách. Těch se právě v těchto dnech koná v celém kraji několik.

Jedna taková skončila v neděli v Jihlavě. "Ukázali jsme zhruba tisícovce návštěvníků asi 400 druhů hub. Devadesát procent z nich bylo nasbírano na Vysočině," pochlubil se Burel.

Do 29. září je přístupná podobná výstava v Humpolci v Muzeu doktora Aleše Hrdličky. V pondělí večer k exponátům přibylo množství hub, které nasbíral a popsal havlíčkobrodský mykolog Jaroslav Kocman. Ten tu o houbách i přednášel. Dvoudenní houbařská výstava začala v úterý i v prostorách domu dětí a mládeže v Pelhřimově, na počátek října se chystá v muzeu v Havlíčkově Brodě.

Kdo by si v lese něco nasbíral a nebyl si jist, zda si konzumací neznámých hub neublíží, jsou v provozu mykologické poradny. Například ta jihlavská je otevřena každé pondělí od 16 do 17 hodin v předsálí Muzea Vysočiny.

"Lidé nosí hlavně pečárky a penízovky. Objevilo se mi tu i několik hřibů kovářských. V lese často lidé váhají, zda si ho nespletli s hřibem satan, a jdou si to ověřit. Ale na Vysočině se nespletou, tady satan neroste," přiblížil Jiří Burel.

Kromě osobní návštěvy se mohou houbařští amatéři ptát odborníků e-mailem nebo po telefonu. Během týdne jen v Jihlavě takto vyřídí desítky dotazů.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025