Pesto můžete připravit nejen z bazalky, česneku a piniových oříšků, ale i...

Pesto můžete připravit nejen z bazalky, česneku a piniových oříšků, ale i petrželové nebo rajčatové. | foto: Profimedia.cz

Zásoby na zimu naložte do oleje: pesta, grilované papriky i žampiony

  • 2
Zelenina i bylinky naložené v kvalitním oleji patří k delikatesám, přitom jejich přípravu zvládne i začátečník. Snadno tak můžete mít vlastní kvalitní zásoby na zimu.

Už v antice se ve Středomoří používal olej jako konzervační prostředek. V něm se totiž (bez přítomnosti vody) nemnoží mikroorganismy. Nejsou však nijak zničeny, jen je jejich vývoj pozastaven. Proto se olej hodí pouze ke krátkodobější konzervaci v řádu měsíců.

Na výběr máte z řady olejů. Ale pozor na světlo!

Velikou výhodou oleje je, že zdokonalí chuť nakládaných potravin. Také opticky vypadají zelenina i bylinky v oleji úžasně, protože se zvýrazní jejich barva.

K nakládání jsou vhodné jemné oleje, především olivový, ale použít můžete i olej slunečnicový, sezamový, révový vinný olej, nebo olej ze světlice barvířské. U nich máte jistotu, že nepřebijí chuť naložené zeleniny a bylinek.

Nakládají se nejčastěji rajčata, papriky, lilky a česnek, z bazalky se pak s olejem stlouká pesto.

I další bylinky se nakládají, nejvíce ty středomořské, jako jsou tymián, rozmarýn, saturejka, oregano, ale dobrý je i libeček, estragon nebo třeba kerblík.

Bylinky je lepší před naložením usušit, protože pak nekalí olej. Po třech měsících je vyndejte a použijte do salátu nebo třeba k pečenému masu. Ochucený voňavý olej, který získáte, bude skvělým dochucovadlem.

Vše naložené do oleje skladujte v chladu a temnu

Pamatujte na důležité pravidlo: olejové pochoutky vždy skladujte v chladu a temnu. Vlivem světla totiž olej rychle žlukne a stane se nepoživatelným. Abyste tomu zabránili, můžete naplněné sklenice například obalit alobalem.

Recept na pesto z čerstvých rajčat

Na rajčatové pesto budete potřebovat 500 g zralých rajčat, 10 lžic octa, 4 stroužky česneku, 5 lžic piniových semínek, 5 lžic strouhaného parmazánu a trochu čerstvé bazalky.

Rajčata omyjte, nakrájejte a rozvaře v troše vody s octem. Přidejte piniová semínka, vše rozmixujte a směs dochuťte propasírovaným česnekem a parmazánem.

Pak si na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte ochucenou rajčatovou směs a bazalku. Na mírném plameni a za stálého míchání vařte do té doby, než se vytvoří hustá omáčka. Tu ještě horkou naplňte do čistých suchých sklenic a pečlivě zavíčkujte. Skladujte ideálně v chladu a temnu.

Tradiční bazalkové pesto si připravte v hmoždíři podle Itala:

Pokud si chcete připravit opravdu tradiční pesto z bazalky, olivového oleje a piniových oříšků, zkuste to podle Emanuela Ridiho (na videu), recept najdete zde

18. července 2010

Pokud například přemýšlíte, jak zpracovat na zimu úrodu rajčat, můžete je nasušit a naložit do olivového oleje, recept najdete v článku zde.