Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


NASA popřála šťastný Den díkůvzdání pokrmem, který moc vábně nevypadá

  9:27aktualizováno  9:27
Stačí otevřít vakuované balení s dehydratovaným hotovým jídlem, přidat k němu horkou vodu, opět ho uzavřít a chvíli nechat v teple rehydratovat. Pak popadnete příbor a můžete se pustit do jídla. Takhle jednoduše si připravili tradiční pokrm na včerejší Den díkůvzdání astronauti. Ale že by jim člověk záviděl ...

Krůtí tetrazzini, do kterého se po ohřátí a rehydrataci pouští na videu dva astronauti, je typické americké jídlo. Obsahuje světlé maso - tedy drůbeží, rybí nebo mořské plody, dále obvykle houby, parmazán a vařenou zeleninu. To vše zalité smetanovou omáčkou připravenou na másle a ochucenou vínem.

Podává se na špagetách či jiných tenkých těstovinách a své jméno získalo na počátku minulého století po věhlasné italské operní divě Luise Tetrazzini.

Příprava jídla ve vesmíru

A protože krůta ke Dni díkůvzdání neodmyslitelně patří, padla zřejmě i v NASA volba na tuto klasiku. Aby si i astronauti - kteří si jen tak někam na dobrou večeři nezajdou - mohli ve sváteční den dopřát tradiční chutě.

A neměli jen tetrazzini. Dopřáli si i uzené krůtí maso, kandované sladké brambory, kukuřičný chléb s dresinkem a další tradiční sváteční a oblíbené dobroty.

Nicméně pod videem, kterým NASA ve čtvrtek popřála šťastný Den díkůvzdání, se okamžitě objevily komentáře kritizující úroveň pokrmu. S tím, že i jídlo na první americké vesmírné stanici Skylab před více než třiceti lety vyhlíželo mnohem lépe. A s námitkou, že to vypadá, jako by pro NASA běžel čas nazpátek.

Co ale naděláte, pro pobyt ve vesmíru je potřeba tento typ pokrmů dehydratovat a opět do nich před požitím vodu vrátit, tedy je rehydratovat. A takové jídlo asi nikdy nebude vypadat a vonět jako čerstvě připravené a naservírované doma od maminky.

Autor:




Nejčtenější

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Další z rubriky

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.