Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


NASA popřála šťastný Den díkůvzdání pokrmem, který moc vábně nevypadá

  9:27aktualizováno  9:27
Stačí otevřít vakuované balení s dehydratovaným hotovým jídlem, přidat k němu horkou vodu, opět ho uzavřít a chvíli nechat v teple rehydratovat. Pak popadnete příbor a můžete se pustit do jídla. Takhle jednoduše si připravili tradiční pokrm na včerejší Den díkůvzdání astronauti. Ale že by jim člověk záviděl ...

Krůtí tetrazzini, do kterého se po ohřátí a rehydrataci pouští na videu dva astronauti, je typické americké jídlo. Obsahuje světlé maso - tedy drůbeží, rybí nebo mořské plody, dále obvykle houby, parmazán a vařenou zeleninu. To vše zalité smetanovou omáčkou připravenou na másle a ochucenou vínem.

Podává se na špagetách či jiných tenkých těstovinách a své jméno získalo na počátku minulého století po věhlasné italské operní divě Luise Tetrazzini.

Příprava jídla ve vesmíru

A protože krůta ke Dni díkůvzdání neodmyslitelně patří, padla zřejmě i v NASA volba na tuto klasiku. Aby si i astronauti - kteří si jen tak někam na dobrou večeři nezajdou - mohli ve sváteční den dopřát tradiční chutě.

A neměli jen tetrazzini. Dopřáli si i uzené krůtí maso, kandované sladké brambory, kukuřičný chléb s dresinkem a další tradiční sváteční a oblíbené dobroty.

Nicméně pod videem, kterým NASA ve čtvrtek popřála šťastný Den díkůvzdání, se okamžitě objevily komentáře kritizující úroveň pokrmu. S tím, že i jídlo na první americké vesmírné stanici Skylab před více než třiceti lety vyhlíželo mnohem lépe. A s námitkou, že to vypadá, jako by pro NASA běžel čas nazpátek.

Co ale naděláte, pro pobyt ve vesmíru je potřeba tento typ pokrmů dehydratovat a opět do nich před požitím vodu vrátit, tedy je rehydratovat. A takové jídlo asi nikdy nebude vypadat a vonět jako čerstvě připravené a naservírované doma od maminky.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Další z rubriky

Váleček se hodí na hladké, rovné zdi.
Nejhorší sny kutila: hmoždinky a lepidla nedrží, sádra rychle tuhne

V čem začátečníci i mírně pokročilí tápou a chybují? Magazín MF Dnes ve své příloze DOMA zmapoval nejčastější problémy a doplnil je užitečnými radami, jak se...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.