Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Návod na neustále čistou domácnost aneb bleskový průlet bytem za 20 minut

  0:17aktualizováno  0:17
Rychle rostoucí nepořádek začne stravovat vaši domácnost téměř v tomtéž okamžiku, kdy dokončíte velký týdenní úklid. Nepropadejte zoufalství. Naučte se udržovat doma „uklizeno“.

Věnujte své domácnosti denně jen 20 minut a nebudete muset řešit narůstající nepořádek | foto: Profimedia.cz

Málo, ale každý den

Často vydržíme odolávat nepořádku pouze den dva a na konci týdne zůstává na váš domov už jen žalostný pohled. Přitom stačí udělat málo, aby tomu tak nebylo, je to ovšem nutné každý den.

"Obecně platí, že i kdybyste vy, nebo vaše hospodyně, udělala opravdu důkladný "víkendový" úklid, bez pravidelného denního zásahu se bude nepořádek a nečistota stejně šířit rychlostí pandemie," uklidňuje všechny Kateřina Habinová, ředitelka agentury LadyHelp. Radí: "Stačí věnovat svému bytu denně 20 minut a zpomalíte nepořádek i zašpinění."

Začněte tím, že si vyhradíte pravidelnou denní dobu a koncentraci určenou pouze pro tento tzv. "bleskový průlet." Netelefonujte, nevařte a hlavně se nezdržujte věcmi, na které si musíte vyhradit více času: mytí oken, úklid skříní apod. Dodržujte jednoduchý návod a svižně začněte nejfrekventovanější místností.

návod na stále čistou domácnost:

Kuchyň: 7 minut

Nádobí myjte hned po jídlePro prostor kuchyně je typické, že se díky extenzívnímu používání rychle znečišťuje, nicméně nároky na hygienu jsou kvůli manipulaci s potravinami nejvyšší.

* Vždy začněte nádobím: naskládejte ho do myčky, zbytek umyjte ručně.

Nezapomeňte šetřit čas: utírání nádobí je zakázáno.

Tip: Zaveďte zvyk, že se nádobí myje ihned po jídle. Necháte-li jídlo zaschnout, bude vás to později stát mnohem více energie.

* Otřete desku sporáku a ostatní pracovní plochy, včetně jídelního stolu.

* Umyjte dřez. Je-li prázdný a čistý, bude vás průběžně motivovat k tomu, abyste nádobí neodkládali do něj, ale do myčky.

* Vysypte koš. Často bývá příčinou nepříjemného zápachu a octomilek.

Tip: Pokud koš nenaplníte denně, nasypte na jeho dno malé balení jedlé sody – výborně pohlcuje pachy a je velmi levná.

* Zameťte nebo vysajte podlahu, ideálně příručním bezdrátovým vysavačem.

Koupelna: 2 minuty

Každý den otřete umyvadlo a bateriiBleskový úklid této místnosti bude o mokrém stírání, nikoliv o drhnutí: při každodenní péči půjde o lehké odstranění kapek vody, drobného prachu či vlasů. Postupujte od nejzašpiněnějšího místa, tedy toalety, k umyvadlům.

* Umyjte vnitřek záchodové mísy štětkou, samozřejmě také pod hladinou, a spláchněte.

* Otřete prkénko a okraj mísy. Nezapomeňte: na WC používejte vždy jinou utěrku než na zbytek domácnosti.

* Otřete umyvadlo a baterii: na vlhkou utěrku nastříkejte trochu prostředku proti vodnímu kameni.

* Otřete zrcadlo.

Tip: Mějte pomůcky na bleskový úklid vždy při ruce, noste je s sebou v malém košíčku. Neskladujte chemikálie v každé místnosti, vašemu zdraví škodí jejich výpary.

Obývací pokoj: 6 minut

Každý den otřete konferenční stolekZačněte sedací soupravou, bez ní nebude obývací pokoj vypadat nikdy uklizený.

* Odstraňte ze sedací soupravy předměty, které tam nepatří, a urovnejte polštáře.

* Posbírejte smetí: ideálně příručním bezdrátovým vysavačem vysajte drobky, nezapomeňte na sedačku.

* Otřete konferenční stůl.

Urovnejte časopisy, knihy, CD do úhledných řad či komínků.

Tip: vysavač můžete mít připravený k okamžitému použití. Zapojený do elektřiny a schovaný za dveřmi komory bude užitečným pomocníkem 24 hodin denně. Dobrá hospodyňka sice pro pírko přes plot skočí, ale nebude kvůli pár smítkům několikrát týdně sestavovat vysavač.

Ložnice: 3 minuty

Na úklid ložnice vám postačí 3 minuty denněPokud nejste zastánci bezchybného stlaní, nedělejte si starosti: polštář stačí natřepat, peřinu přehodit přes pelest. Důležité je umožnit lůžkovinám přes den vyschnout, protože roztočům se ve vlhku, teple a přítmí peřiny výborně daří.

* Ustelte.

* Urovnejte rozházené oblečení, špinavé hoďte do prádla.

Předsíň: 2 minuty

Ilustrační fotografieZde je nejdůležitější prevence: nezapomeňte, že nejlépe se uklízí špína, která vůbec nevznikne. Nechte ji tedy za dveřmi svého bytu. Pořiďte si kvalitní a dostatečně veliké čistící zóny, a to před i za vstupními dveřmi.

Předsíň by měla být pohodlným místem k oblékání a přezouvání. Často je však spíše úzkou přeplněnou chodbičkou, kde po sobě ráno šlapeme. Uvolňujte ji pravidelně, i když jde o práci vskutku sisyfovskou.

* Boty dejte do botníku, ostatní urovnejte.

* Odneste tašky a další věci, které patří do jiných místností.

Autoři:




Nejčtenější

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Další z rubriky

Fish&Chips je tradiční britské lidové jídlo.
Kvůli Fish&Chips už nemusíte do Británie. Snadno si je připravíte doma

Fish&Chips je jedno z nejproslulejších ostrovních jídel a ochutná je snad každý, kdo Velkou Británii navštíví. Podívejte se, jak snadno můžete rybu s hranolky...  celý článek

Domácí hranolky mají svůj půvab právě tím, že jednotlivé kousky nejsou tak...
VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.