Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kouzlo smoothies vyučují v Chefparade, přednáší ho nutriční gastronomka

aktualizováno 
Smoothies je teď v módě, je součástí diet i těch, kteří se pokouší stravovat trochu jinak. Původně vitariánský nápoj si našel cestu do světa i pro nás, méně ortodoxní strávníky.

Smoothies jsou husté nápoje z rozmixovaného ovoce a zeleniny. | foto: Jana Černá

Smoothie je mixovaný nápoj z čerstvého ovoce, zeleniny nebo z kombinací obojího. Nejvíce si takové koktejly bez cukru a konzervantů z čerstvého ovozelu dopřávají jeho konzumenti v teplých měsících, i v ostatním období roku se najdou vhodné receptury.

Proč pít rozmixované ovoce

Základem je přesvědčení, že konzumovat „mrtvou“ zeleninu a ovoce představuje pro organismus zátěž. Tělo pracně musí vyrábět enzymy, aby strávilo živiny ze stravy. Kdežto když jim je dáte tepelně neupravené, má tělíčko daleko míň práce a látky ke trávení získává přímo z potravy. Obecné je pravidlo, že běžné ovoce nebo zelenina by se neměly zpracovávat při teplotě  vyšší než 42 °C, která je pro enzymy „smrtící“. Kdo toto dodržuje, rozkvete jako kvítek, tělo si oddychne a více energie pak může věnovat něčemu užitečnějšímu než práci se strávením snídaně nebo oběda.

Fotogalerie

„Nejsem vitarián, vegan ani výhradní konzument paleo stravy. Z každého proudu si vybírám to, co je podle mě správné a tělu prospěšné a snažím se to učit i své žáky,“ tvrdí nutriční poradkyně Jana Černá, která na podobné bázi učí vařit zájemce v kurzu v pražském Chefparade

Právě kvůli propojení těchto dvou zdánlivě protichůdných profesí najdete na její vizitce slovní spojení nutriční gastronomka, čímž si dělá ze sebe a nutnosti všechno pojmenovat tak trochu legraci.

V jejím jídelníčku přibyly k ovoci a zelenině i ořechy, datle, arašídové máslo či kokosové mléko a bylinky. Kvůli množství vitaminů a minerálních látek, jež obsahují.

Co je potřeba vědět před přípravou smoothies

1) Při přípravě smoothies se neobejdete bez mixéru, někdy i odšťavňovače. Kvalita přístrojů je velmi podstatná – čím lepší a výkonnější máte k dispozici, tím je příprava jednodušší a výsledný nápoj kvalitnější a hodnotnější (strukturou, obsahem vítamínů a tělu prospěšných látek – například u mixérů s nízkými otáčkami , kdy je třeba nápoj déle mixovat, obsah je tím i déle zahříván, dochází kromě jiného k oxidaci a ztrátě vitamínů a cenných enzymů). Mezi nejznámější patří Vitamix, podstatně levnější je G21 Blender a lidé si ho taky chválí.

2) Nápoje pokud možno neslaďte, ovoce je sladké dostatečně samo o sobě. V případě, že byste přece jen chtěli nápoje sladší, použijte ovoce sušené, ve kterém je přírodní ovocný cukr ještě koncetrovanější.

3) Nespornou výhodou smoothies je množství ovoce (tedy i všech hodnotných živin a především také vlákniny), které by do sebe člověk běžně dostal jen velmi mimořádně.

4) Green smoothies – kombinace ovoce a listové zeleniny.

5) Upřednostňujte sezonní ovoce a zeleninu, protože jsou organismu v danou chvíli nejpřirozenější. Nevyhýbejte se však pro zpestření ani kvalitnímu a zralému tropickému ovoci (kvalita a dostatečná, přirozená zralost jsou opravdu velmi podstatné), protože je obvykle ještě bohatší na enzymy.

6) K přípravě smoothies používejte ovoce a zeleninu ideálně v přirozené pokojové teplotě, ne přímo z lednice či chladného sklepa. Pokojová teplota (zvláště v zimním měsících, kdy nechystáte nápoje záměrně s chladivým efektem) je našemu organismu přirozenější a příjemnější.

7) Kombinacím s jogurtem a mléčnými výrobky obecně se spíše vyhýbejte. Raději kombinujte mixované přísady s bílkovinami rostlinného typu – mandlové mléko, arašídové máslo, ořechy, semínka a podobně.

8) Velmi vhodný doplněk k běžně používanému ovoci představuje listová zelenina. Jinak buďte při kombinování raději opatrní a vše vždy nejdříve zkoušejte v malém množství – při „divočejších“ spojeních může docházet k nežádoucímu kvašení v žaludku, zejména u lidí s pomalejším metabolismem.

9) Používejte bylinky i koření, obzvláště kvůli množství minerálních látek, vitamínů a dalším pozitivním účinkům (máta, koriandr – napomáhají trávení, zchlazují; zázvor, chilli – oteplují organismus, „nakopávají“ metabolismus).

10) Smoothies jsou vhodná jako vydatnější svačina/snídaně (v kombinaci například s obilovinami). Díky jejich zařazení do jídelníčku (a díky jejich nízkému glykemickému indexu) zaženete nežádoucí večerní chuť na sladké a noční „vlčí hlad“.

Green smoothie na podporu imunity

Listová zelenina v kombinaci s jablkem, hruškou a zázvorem, podpoří obranyschopnost vašeho organismu v podzimních měsících, kdy jsme obecně náchylnější k nemocem. Skvělá prevence proti chřipce.

Na 2 sklenice smoothie:

Příprava: 5 minut

Postup: 5 minut

Suroviny:

  • 1 hruška (bez jádřince a bubáka)
  • hrst kadeřávku (druh kapusty)
  • pár lístků čerstvé máty
  • 250 ml vody
  • 250 ml jablečného džusu z čerstvých jablek ( 3 jablka)
  • 3 cm čerstvého kořene zázvoru

Postup:

Jablka a zázvor odšťavte, zbylé ingredience vhoďte do mixéru, zalijte vodou a čerstvým jablečným džusem a dobře rozmixujte.

Podzimní ranní vydatné smoothie

Vydatná a nutričně vyvážená snídaně nebo dopolední svačina, ideální v případě, že vás zároveň honí „mlsná“.

Na 2 sklenice smoothie:

Příprava: 5 minut

Postup: 5 minut

Suroviny:

  • 1 banán
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 3 datle
  • 200 ml mandlového mléka (poměr cca: hrst mandlí namočených alespoň na 4 hodiny a rozmixovaných se 150 ml vody)

Postup:

Veškeré ingredience vhoďte do mixéru, zalijte mandlovým mlékem a dobře rozmixujte.

Smoothie proti zimomřivosti

Díky řepnému červenému barvivu betaninu a množství vitamínů i minerálních látek v ovoci, spolu s hřejivým účinkem zázvoru vám nápoj doslova rozproudí krev v žilách. Doporučuji všem, kteří trpí syndromem studených konečků prstů.

Na 2 sklenice smoothie

Příprava: 5 minut

Postup: 5 minut

Suroviny:

1 bulva červené řepy

3 mrkve

3 jablka

2 granátová jablka

3 cm čerstvého kořene zázvoru

2 lžíce chia semínek

Postup:

Červenou řepu, mrkve, jablka a zázvor odšťavte, šťávu přelijte do mixéru, vydlabejte k ní zrníčka z granátového jablka a dobře rozmixujte. Přidejte chia semínka a nechte 5 minut nasáknout vlhkost.

Důležité upozornění. Některé odšťavňovače nejsou pro odšťavení zázvoru vhodné. Mohli byste ho zadřít. Čtěte proto návod k použití vašeho přístroje. Kdybyste kořen odšťavit nemohli, nakrájejte ho na malé kousky a rozmixujte.

Autor:


Témata: móda, Dieta, Vaření, Zázvor


Nejčtenější

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Další z rubriky

Váleček se hodí na hladké, rovné zdi.
Nejhorší sny kutila: hmoždinky a lepidla nedrží, sádra rychle tuhne

V čem začátečníci i mírně pokročilí tápou a chybují? Magazín MF Dnes ve své příloze DOMA zmapoval nejčastější problémy a doplnil je užitečnými radami, jak se...  celý článek

Instalatér, ilustrační obrázek
PORADNA: Instalatér přehodil přívod teplé a studené vody. Jak to opravit

Při výměně kuchyňské baterie se instalatérovi povedlo přehodit přívod teplé a studené vody, popisuje čtenářka Marie. Jenže odjel na dovolenou, tak se ptá,...  celý článek

Ctenolepisma longicaudata alias „papírová ryba“
Není rybenka jako rybenka. Ty z Nizozemska žerou celé archivy

Běžné domácí rybenky většinou žádnou škodu nenadělají, jejich exotický sourozenec už představuje větší nebezpečí. Alespoň pro archivy, sbírky knih, časopisů...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.