Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kouzlo smoothies vyučují v Chefparade, přednáší ho nutriční gastronomka

aktualizováno 
Smoothies je teď v módě, je součástí diet i těch, kteří se pokouší stravovat trochu jinak. Původně vitariánský nápoj si našel cestu do světa i pro nás, méně ortodoxní strávníky.

Smoothies jsou husté nápoje z rozmixovaného ovoce a zeleniny. | foto: Jana Černá

Smoothie je mixovaný nápoj z čerstvého ovoce, zeleniny nebo z kombinací obojího. Nejvíce si takové koktejly bez cukru a konzervantů z čerstvého ovozelu dopřávají jeho konzumenti v teplých měsících, i v ostatním období roku se najdou vhodné receptury.

Proč pít rozmixované ovoce

Základem je přesvědčení, že konzumovat „mrtvou“ zeleninu a ovoce představuje pro organismus zátěž. Tělo pracně musí vyrábět enzymy, aby strávilo živiny ze stravy. Kdežto když jim je dáte tepelně neupravené, má tělíčko daleko míň práce a látky ke trávení získává přímo z potravy. Obecné je pravidlo, že běžné ovoce nebo zelenina by se neměly zpracovávat při teplotě  vyšší než 42 °C, která je pro enzymy „smrtící“. Kdo toto dodržuje, rozkvete jako kvítek, tělo si oddychne a více energie pak může věnovat něčemu užitečnějšímu než práci se strávením snídaně nebo oběda.

Fotogalerie

„Nejsem vitarián, vegan ani výhradní konzument paleo stravy. Z každého proudu si vybírám to, co je podle mě správné a tělu prospěšné a snažím se to učit i své žáky,“ tvrdí nutriční poradkyně Jana Černá, která na podobné bázi učí vařit zájemce v kurzu v pražském Chefparade

Právě kvůli propojení těchto dvou zdánlivě protichůdných profesí najdete na její vizitce slovní spojení nutriční gastronomka, čímž si dělá ze sebe a nutnosti všechno pojmenovat tak trochu legraci.

V jejím jídelníčku přibyly k ovoci a zelenině i ořechy, datle, arašídové máslo či kokosové mléko a bylinky. Kvůli množství vitaminů a minerálních látek, jež obsahují.

Co je potřeba vědět před přípravou smoothies

1) Při přípravě smoothies se neobejdete bez mixéru, někdy i odšťavňovače. Kvalita přístrojů je velmi podstatná – čím lepší a výkonnější máte k dispozici, tím je příprava jednodušší a výsledný nápoj kvalitnější a hodnotnější (strukturou, obsahem vítamínů a tělu prospěšných látek – například u mixérů s nízkými otáčkami , kdy je třeba nápoj déle mixovat, obsah je tím i déle zahříván, dochází kromě jiného k oxidaci a ztrátě vitamínů a cenných enzymů). Mezi nejznámější patří Vitamix, podstatně levnější je G21 Blender a lidé si ho taky chválí.

2) Nápoje pokud možno neslaďte, ovoce je sladké dostatečně samo o sobě. V případě, že byste přece jen chtěli nápoje sladší, použijte ovoce sušené, ve kterém je přírodní ovocný cukr ještě koncetrovanější.

3) Nespornou výhodou smoothies je množství ovoce (tedy i všech hodnotných živin a především také vlákniny), které by do sebe člověk běžně dostal jen velmi mimořádně.

4) Green smoothies – kombinace ovoce a listové zeleniny.

5) Upřednostňujte sezonní ovoce a zeleninu, protože jsou organismu v danou chvíli nejpřirozenější. Nevyhýbejte se však pro zpestření ani kvalitnímu a zralému tropickému ovoci (kvalita a dostatečná, přirozená zralost jsou opravdu velmi podstatné), protože je obvykle ještě bohatší na enzymy.

6) K přípravě smoothies používejte ovoce a zeleninu ideálně v přirozené pokojové teplotě, ne přímo z lednice či chladného sklepa. Pokojová teplota (zvláště v zimním měsících, kdy nechystáte nápoje záměrně s chladivým efektem) je našemu organismu přirozenější a příjemnější.

7) Kombinacím s jogurtem a mléčnými výrobky obecně se spíše vyhýbejte. Raději kombinujte mixované přísady s bílkovinami rostlinného typu – mandlové mléko, arašídové máslo, ořechy, semínka a podobně.

8) Velmi vhodný doplněk k běžně používanému ovoci představuje listová zelenina. Jinak buďte při kombinování raději opatrní a vše vždy nejdříve zkoušejte v malém množství – při „divočejších“ spojeních může docházet k nežádoucímu kvašení v žaludku, zejména u lidí s pomalejším metabolismem.

9) Používejte bylinky i koření, obzvláště kvůli množství minerálních látek, vitamínů a dalším pozitivním účinkům (máta, koriandr – napomáhají trávení, zchlazují; zázvor, chilli – oteplují organismus, „nakopávají“ metabolismus).

10) Smoothies jsou vhodná jako vydatnější svačina/snídaně (v kombinaci například s obilovinami). Díky jejich zařazení do jídelníčku (a díky jejich nízkému glykemickému indexu) zaženete nežádoucí večerní chuť na sladké a noční „vlčí hlad“.

Green smoothie na podporu imunity

Listová zelenina v kombinaci s jablkem, hruškou a zázvorem, podpoří obranyschopnost vašeho organismu v podzimních měsících, kdy jsme obecně náchylnější k nemocem. Skvělá prevence proti chřipce.

Na 2 sklenice smoothie:

Příprava: 5 minut

Postup: 5 minut

Suroviny:

  • 1 hruška (bez jádřince a bubáka)
  • hrst kadeřávku (druh kapusty)
  • pár lístků čerstvé máty
  • 250 ml vody
  • 250 ml jablečného džusu z čerstvých jablek ( 3 jablka)
  • 3 cm čerstvého kořene zázvoru

Postup:

Jablka a zázvor odšťavte, zbylé ingredience vhoďte do mixéru, zalijte vodou a čerstvým jablečným džusem a dobře rozmixujte.

Podzimní ranní vydatné smoothie

Vydatná a nutričně vyvážená snídaně nebo dopolední svačina, ideální v případě, že vás zároveň honí „mlsná“.

Na 2 sklenice smoothie:

Příprava: 5 minut

Postup: 5 minut

Suroviny:

  • 1 banán
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 3 datle
  • 200 ml mandlového mléka (poměr cca: hrst mandlí namočených alespoň na 4 hodiny a rozmixovaných se 150 ml vody)

Postup:

Veškeré ingredience vhoďte do mixéru, zalijte mandlovým mlékem a dobře rozmixujte.

Smoothie proti zimomřivosti

Díky řepnému červenému barvivu betaninu a množství vitamínů i minerálních látek v ovoci, spolu s hřejivým účinkem zázvoru vám nápoj doslova rozproudí krev v žilách. Doporučuji všem, kteří trpí syndromem studených konečků prstů.

Na 2 sklenice smoothie

Příprava: 5 minut

Postup: 5 minut

Suroviny:

1 bulva červené řepy

3 mrkve

3 jablka

2 granátová jablka

3 cm čerstvého kořene zázvoru

2 lžíce chia semínek

Postup:

Červenou řepu, mrkve, jablka a zázvor odšťavte, šťávu přelijte do mixéru, vydlabejte k ní zrníčka z granátového jablka a dobře rozmixujte. Přidejte chia semínka a nechte 5 minut nasáknout vlhkost.

Důležité upozornění. Některé odšťavňovače nejsou pro odšťavení zázvoru vhodné. Mohli byste ho zadřít. Čtěte proto návod k použití vašeho přístroje. Kdybyste kořen odšťavit nemohli, nakrájejte ho na malé kousky a rozmixujte.

Autor:


Témata: Vaření


Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.