Kouzlo smoothies vyučují v Chefparade, přednáší ho nutriční gastronomka - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kouzlo smoothies vyučují v Chefparade, přednáší ho nutriční gastronomka

Smoothies je teď v módě, je součástí diet i těch, kteří se pokouší stravovat trochu jinak. Původně vitariánský nápoj si našel cestu do světa i pro nás, méně ortodoxní strávníky.
Smoothies jsou husté nápoje z rozmixovaného ovoce a zeleniny.

Smoothies jsou husté nápoje z rozmixovaného ovoce a zeleniny. | foto: Jana Černá

Smoothie je mixovaný nápoj z čerstvého ovoce, zeleniny nebo z kombinací obojího. Nejvíce si takové koktejly bez cukru a konzervantů z čerstvého ovozelu dopřávají jeho konzumenti v teplých měsících, i v ostatním období roku se najdou vhodné receptury.

Proč pít rozmixované ovoce

Základem je přesvědčení, že konzumovat „mrtvou“ zeleninu a ovoce představuje pro organismus zátěž. Tělo pracně musí vyrábět enzymy, aby strávilo živiny ze stravy. Kdežto když jim je dáte tepelně neupravené, má tělíčko daleko míň práce a látky ke trávení získává přímo z potravy. Obecné je pravidlo, že běžné ovoce nebo zelenina by se neměly zpracovávat při teplotě  vyšší než 42 °C, která je pro enzymy „smrtící“. Kdo toto dodržuje, rozkvete jako kvítek, tělo si oddychne a více energie pak může věnovat něčemu užitečnějšímu než práci se strávením snídaně nebo oběda.

„Nejsem vitarián, vegan ani výhradní konzument paleo stravy. Z každého proudu si vybírám to, co je podle mě správné a tělu prospěšné a snažím se to učit i své žáky,“ tvrdí nutriční poradkyně Jana Černá, která na podobné bázi učí vařit zájemce v kurzu v pražském Chefparade

Právě kvůli propojení těchto dvou zdánlivě protichůdných profesí najdete na její vizitce slovní spojení nutriční gastronomka, čímž si dělá ze sebe a nutnosti všechno pojmenovat tak trochu legraci.

V jejím jídelníčku přibyly k ovoci a zelenině i ořechy, datle, arašídové máslo či kokosové mléko a bylinky. Kvůli množství vitaminů a minerálních látek, jež obsahují.

Co je potřeba vědět před přípravou smoothies

1) Při přípravě smoothies se neobejdete bez mixéru, někdy i odšťavňovače. Kvalita přístrojů je velmi podstatná – čím lepší a výkonnější máte k dispozici, tím je příprava jednodušší a výsledný nápoj kvalitnější a hodnotnější (strukturou, obsahem vítamínů a tělu prospěšných látek – například u mixérů s nízkými otáčkami , kdy je třeba nápoj déle mixovat, obsah je tím i déle zahříván, dochází kromě jiného k oxidaci a ztrátě vitamínů a cenných enzymů). Mezi nejznámější patří Vitamix, podstatně levnější je G21 Blender a lidé si ho taky chválí.

2) Nápoje pokud možno neslaďte, ovoce je sladké dostatečně samo o sobě. V případě, že byste přece jen chtěli nápoje sladší, použijte ovoce sušené, ve kterém je přírodní ovocný cukr ještě koncetrovanější.

3) Nespornou výhodou smoothies je množství ovoce (tedy i všech hodnotných živin a především také vlákniny), které by do sebe člověk běžně dostal jen velmi mimořádně.

4) Green smoothies – kombinace ovoce a listové zeleniny.

5) Upřednostňujte sezonní ovoce a zeleninu, protože jsou organismu v danou chvíli nejpřirozenější. Nevyhýbejte se však pro zpestření ani kvalitnímu a zralému tropickému ovoci (kvalita a dostatečná, přirozená zralost jsou opravdu velmi podstatné), protože je obvykle ještě bohatší na enzymy.

6) K přípravě smoothies používejte ovoce a zeleninu ideálně v přirozené pokojové teplotě, ne přímo z lednice či chladného sklepa. Pokojová teplota (zvláště v zimním měsících, kdy nechystáte nápoje záměrně s chladivým efektem) je našemu organismu přirozenější a příjemnější.

7) Kombinacím s jogurtem a mléčnými výrobky obecně se spíše vyhýbejte. Raději kombinujte mixované přísady s bílkovinami rostlinného typu – mandlové mléko, arašídové máslo, ořechy, semínka a podobně.

8) Velmi vhodný doplněk k běžně používanému ovoci představuje listová zelenina. Jinak buďte při kombinování raději opatrní a vše vždy nejdříve zkoušejte v malém množství – při „divočejších“ spojeních může docházet k nežádoucímu kvašení v žaludku, zejména u lidí s pomalejším metabolismem.

9) Používejte bylinky i koření, obzvláště kvůli množství minerálních látek, vitamínů a dalším pozitivním účinkům (máta, koriandr – napomáhají trávení, zchlazují; zázvor, chilli – oteplují organismus, „nakopávají“ metabolismus).

10) Smoothies jsou vhodná jako vydatnější svačina/snídaně (v kombinaci například s obilovinami). Díky jejich zařazení do jídelníčku (a díky jejich nízkému glykemickému indexu) zaženete nežádoucí večerní chuť na sladké a noční „vlčí hlad“.

Green smoothie na podporu imunity

Listová zelenina v kombinaci s jablkem, hruškou a zázvorem, podpoří obranyschopnost vašeho organismu v podzimních měsících, kdy jsme obecně náchylnější k nemocem. Skvělá prevence proti chřipce.

Na 2 sklenice smoothie:

Příprava: 5 minut

Postup: 5 minut

Suroviny:

  • 1 hruška (bez jádřince a bubáka)
  • hrst kadeřávku (druh kapusty)
  • pár lístků čerstvé máty
  • 250 ml vody
  • 250 ml jablečného džusu z čerstvých jablek ( 3 jablka)
  • 3 cm čerstvého kořene zázvoru

Postup:

Jablka a zázvor odšťavte, zbylé ingredience vhoďte do mixéru, zalijte vodou a čerstvým jablečným džusem a dobře rozmixujte.

Podzimní ranní vydatné smoothie

Vydatná a nutričně vyvážená snídaně nebo dopolední svačina, ideální v případě, že vás zároveň honí „mlsná“.

Na 2 sklenice smoothie:

Příprava: 5 minut

Postup: 5 minut

Suroviny:

  • 1 banán
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 3 datle
  • 200 ml mandlového mléka (poměr cca: hrst mandlí namočených alespoň na 4 hodiny a rozmixovaných se 150 ml vody)

Postup:

Veškeré ingredience vhoďte do mixéru, zalijte mandlovým mlékem a dobře rozmixujte.

Smoothie proti zimomřivosti

Díky řepnému červenému barvivu betaninu a množství vitamínů i minerálních látek v ovoci, spolu s hřejivým účinkem zázvoru vám nápoj doslova rozproudí krev v žilách. Doporučuji všem, kteří trpí syndromem studených konečků prstů.

Na 2 sklenice smoothie

Příprava: 5 minut

Postup: 5 minut

Suroviny:

1 bulva červené řepy

3 mrkve

3 jablka

2 granátová jablka

3 cm čerstvého kořene zázvoru

2 lžíce chia semínek

Postup:

Červenou řepu, mrkve, jablka a zázvor odšťavte, šťávu přelijte do mixéru, vydlabejte k ní zrníčka z granátového jablka a dobře rozmixujte. Přidejte chia semínka a nechte 5 minut nasáknout vlhkost.

Důležité upozornění. Některé odšťavňovače nejsou pro odšťavení zázvoru vhodné. Mohli byste ho zadřít. Čtěte proto návod k použití vašeho přístroje. Kdybyste kořen odšťavit nemohli, nakrájejte ho na malé kousky a rozmixujte.

Autor:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025