Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Neapolská zoo otevřela ambulanci pro rozbité plyšové hračky

  11:59aktualizováno  11:59
Zoologická zahrada v italské Neapoli se vedle skutečných zvířat stará také o jejich plyšové protějšky. Poškozené hračky děti mohou nosit do nově otevřené nemocnice, kde doktoři v bílých pláštích hračkám uleví od problémů, jako jsou chybějící uši, natržené tlapy či vypadlé vycpávky.

Medvídek se zraněnou pacičkou | foto: shutterstock.com

Děti své plyšové kamarády doprovázejí na vyšetření, kde se dozvědí diagnózu. Pokud je to možné, lékaři je ihned vyléčí. Pokud jsou poškození rozsáhlá, zůstanou huňatí pacienti přes noc. Další den si je pak majitelé mohou vyzvednout opět v perfektním stavu.

S nápadem otevřít ambulanci pro plyšáky přišli správce zoo Cesare Falchero a Francesco Emilio Borrelli, který stojí v čele organizace Watchdog. Ta dohlíží na skutečná zvířata chovaná v zajetí.

Hlavním cílem ambulance je podle Borrelliho to, aby děti pochopily důležitost lásky ke zvířatům a péče o ně. Ti, jejichž hračky podstoupí léčbu, dostanou certifikát "zvířecího kamaráda" a soubor pravidel pro mladé milovníky zvířat. "Vždy pamatuj, že ten, kdo není schopen milovat zvířata, není schopen milovat lidi," zní první pravidlo ambulance pro plyšáky.

Opravna hraček Ospedale delle Bambole

Opravna hraček Ospedale delle Bambole

Ambulance má také pomoci s bojem proti konzumní kultuře, která nabádá k využívání věcí na jedno použití. "Děti si v dnešní době zvykly na myšlenku okamžitě zahodit hračku, která se rozbije," vysvětlil Borrelli. "Doufáme, že tato 'nemocnice' jim pomůže uvědomit si, že rozbitá hračka může být jednoduše opravena a poté si užívat dlouhý život." V ambulanci pracují zaměstnanci Ospedale delle Bambole (Nemocnice pro panenky), která již dlouhou dobu funguje v centru Neapole. Tiziana Grassiová, jež obě služby provozuje, patří ve své rodině provozovatelů Ospedale ke čtvrté generaci.

Autor:


Témata: Zajímavosti


Nejčtenější

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Další z rubriky

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Takto vypadají po obarvení v cibulových slupkách vajíčka, která byl omotaná...
Slupky žluté i červené cibule schovávejte na velikonoční barvení vajec

Velikonoc se sice letos dočkáme až v polovině dubna, nicméně pokud vás oslovuje přírodní barvení vajec v cibulových slupkách, už si je v kuchyni schraňujte. To...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.