Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


I nedokonalé vánočky chutnají skvěle, přesto končí v bioplynové stanici

aktualizováno 
Vánočky, které v pekárně špatně spletli, při pečení praskly, byly pokroucené nebo málo vykynuly, se na pulty obchodů nedostanou. Neodpovídají estetických požadavkům prodejců, takže je pekárna vyřadí a většinou končí v bioplynových stanicích.

Aby na toto plýtvání jídlem poukázali, odkoupili členové iniciativy Zachraň jídlo minulý týden z pekáren 360 vánoček, které během minulého adventního víkendu rozdávali Pražanům v okolí Jungmannova náměstí za dobrovolný příspěvek. Po nedokonalých vánočkách se jen zaprášilo, lidé neměli pocit, že by byly ošklivé, když chutnaly dobře.

Vykoupené vánočky potěšily

Estetická pravidla prodejních řetězců jsou totiž nekompromisní (více v článku zde). „U vánoček se to týká třeba stanoveného počtu rozinek na jeden kus pečiva, nesmí při pečení prasknout a musí být vykynuté do předepsané výšky,“ vysvětluje Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo s tím, že tato kritéria si nastavují prodejci sami.

Pekárny proto kusy nevyhovující těmto estetickým požadavkům raději z dodávky vyřadí. Za cenu odpadu pak toto pečivo vykupují například bioplynové stanice. Stejnou cenu za ně nabídli i zachránci jídla, aby mohli na toto plýtvání jídlem upozornit před Vánocemi svým happeningem.

Na nákup se připravte, snáze ušetříte a nebudete plýtvat

Jenže nejde jen o prodejní řetězce. Udržet plýtvání jídlem na uzdě zrovna o Vánocích není úplně jednoduché ani doma, zvlášť ve větších rodinách.

Koneckonců, i zbylá okoralá vánočka se dá v kuchyní dále zužitkovat a pochutnáte si, protože žemlovka z ní je skvělá (více zde):

Například zbytky kapra můžete naložit do marinády a máte postaráno o správný vyprošťovák, ze zbytků vánočního kuby se zase dá připravit výborná česnečka.

Tip na originální dárek a příležitost pomoci potřebným

Iniciativa Zachraň jídlo pomáhá celoročně, ale aby měla na svoji činnost dostatek prostředků, potřebuje podpořit. Například díky vánočnímu certifikátu, který od ní získáte za váš dar ve výši 1000 Kč (a můžete ho někomu darovat pod stromeček), může iniciativa příští rok vyslat do Polabí dobrovolníky, kteří na poli sesbírají 500 kg dýní (tyto dýně by se jinak zaoraly). Předají je potravinové bance, která potraviny zdarma shromažďuje, skladuje a přiděluje je humanitárním nebo charitativním organizacím. Od těch už potraviny cíleně míří k potřebným. V tomto případě za vaši tisícikorunu doputuje k chudým lidem zelenina, ze které lze uvařit dva tisíce porcí jídla. A to už je dárek.

Vánoce jsou jedna velká rodinná tradice, a to i v kuchyni, takže není problém si přesně naplánovat, co budete vařit a co všechno na to potřebujete. To je základ, jak neplýtvat. A ušetřit.

Nejenže si tedy sepište seznam, ať na něco nezapomenete, ale také projděte ledničku i spíž.

Během vlastního nákupu pak nepodléhejte momentálním pokušením či „výhodným“ akcím, jakkoliv to pro vás může být složité. Představte si, že po svátcích to výhodně nakoupené, ale nesnězené prošlé jídlo skončí v odpadkovém koši, protože prostě nebyla šance to všechno sníst. To se pak nevyplatí ani ten sebevýhodnější nákup, i když to tak na první pohled vypadá.

Vánoční iDNES.cz
Autor:




Nejčtenější

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Další z rubriky

U nově instalovaného topení je termostat už samozřejmostí.
Češi mívají po topné sezoně nedoplatky, přitom nepoužívají účinnou regulaci

Přes 800 českých domácností se zúčastnilo průzkumu, který zmapoval chování lidí při kontrole vytápění vlastního domova. Průzkum zjistil, že polovina domácností...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.