Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejchutnější odrůdou jablek je letos kříženec Rubinoly a Meteoru

aktualizováno 
Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je kříženec HL 1308, který vyšlechtili ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském v Holovousích na Jičínsku. Odrůda patří mezi takzvané novošlechtění a dosud neprošla registrací, nemohla být tedy ani uvedena na trh.

Vyšlechtit novou odrůdu trvá desítky let (ilustrační foto). | foto: Profimedia.cz

„Zatím nemá ani jméno. O vítězství HL 1308 rozhodla degustace jablek, kterou jsme uspořádali už posedmačtyřicáté,“ řekl ovocnář František Paprštein z holovouského ústavu.

Hybrid HL 1308 vznikl křížením odrůd Rubinola a Meteor, výzkumníci na jeho šlechtění pracovali přes 20 let. Jde o jablko atraktivního červeného vzhledu. Vysoké hodnocení u degustátorů hybrid získal v kategoriích celkové chuti, konzistence dužniny, šťavnatosti a vzhledu.

Vítězné jablko HL 1308 vzniklé křížením odrůd Rubinola a Meteor.

Vítězné jablko HL 1308 vzniklé křížením odrůd Rubinola a Meteor.

Na druhém místě skončil HL 19, který vznikl křížením Rubín a Melrose.

Na druhém místě skončil HL 19, který vznikl křížením Rubín a Melrose.

Jablko Meteor

Jablko Meteor

Degustátoři, kterých letos bylo 169, stupnicí od jedničky do devítky hodnotí vůni, slupku, konzistenci dužniny, šťavnatost, kyselost a celkovou chuť jablka. Odrůdy vždy hodnotí takzvaně naslepo, jejich název neznají.

Degustace napoví, kam se budou ubírat trendy

Degustace by měly šlechtitelům naznačit, které odrůdy by mohly mít v budoucnu u konzumentů úspěch. I proto má významné zastoupení v degustacích novošlechtění, letos to bylo 12 ze 44 hodnocených odrůd.

Zařazení nově vyšlechtěné odrůdy mezi tržní však není jednoduché. Celý proces zkoušek a registrace trvá deset a více let. Jen výborná chuť přitom pro uplatnění odrůdy v praxi nestačí. Odrůda musí mít i dobré hospodářské vlastnosti, jako jsou pravidelný výnos, odolnost vůči chorobám či klimatickým vlivům.

Tradiční odrůdy tentokrát neuspěly

Na druhém místě skončil novošlechtěnec HL 19, který vznikl křížením více odrůd, ze známých to byly Rubín a Melrose. Bronzovou příčku obsadila odrůda Meteor, která degustace vyhrála v letech 2014 a 2010. Loňským vítězem byl v Holovousích vyšlechtěný kříženec HL 209.

V obchodech silně zastoupené tradiční odrůdy Golden, Jonagold či Idared se letos opět nijak výrazně neprosadily, nejvýše byl Jonagold na 13. místě. Vyložený propadák zažila odrůda Rubín, která se v minulosti umísťovala na předních příčkách. Letos skončila předposlední.

Jablka jsou v Česku ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní kolem 20 kilogramů jablek či výrobků z nich. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku se v posledních letech pohybuje na necelých 80 kilogramech na osobu a rok.

Autor:




Nejčtenější

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.