Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejdražší mincí v České republice je desetidukát z roku 1613

  21:41aktualizováno  21:41
Mimořádně vzácnou minci ze sbírky Huga Poláka získal nový majitel za neuvěřitelnou sumu 2 691 000 korun. Minci z období vlády Matyáše II. vydražil na aukci společnosti Aurea numismatika v Praze. Aukce bude pokračovat i v neděli.

Desetidukát z roku 1613 vydražený na numismatické za nejvyšší cenu v historii Česka | foto: ČTK

"Jednalo se o nejvýznamnější aukci v posledních deseti letech na našem numismatickém trhu, zájem o mince ze sbírky Huga Poláka ještě předčil naše očekávání," řekl ČTK řekl spolumajitel pořádající společnosti Roman Veselý.

Například desetidukát z roku 1603 se na sobotní aukci v Konferenčním centru City prodal včetně přirážky za 2 515 000 korun, další desetidukát tentokrát z roku 1661 změnil majitele za 1 785 000 korun.

Sbírka Huga Poláka patří podle pořadatelů k tomu nejvýznamnějšímu, co bylo v České republice draženo. Jde o pětaosmdesátiletého sběratele s pohnutým osudem. Byl vězněn v Jáchymově, v roce 1964 se mu podařilo po několika neúspěšných pokusech o útěk emigrovat přes Francii do USA. "Přestože většinu sbírky získal v nejprestižnějších aukčních domech v zahraničí, rozhodl se pro prodej v Čechách," podotkl Veselý.

Aukce společnosti Aurea numismatika pokračuje i v neděli, kdy se budou dražit papírová platidla ze sbírek Zdeňka Netrvala a hasičské medaile sběratele Jaroslava Šilara. Více informací se nachází na www.aurea.cz.

Autoři: ,




Nejčtenější

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Obojky se prodávají i ve verzi pro více psů s jedním ovládáním.
Elektrické obojky pomohou výcviku psů, ale v rukou laika mohou uškodit

Není pravda, že by elektrický obojek psa fyzicky týral. Jenže pokud se používá bez odborného přístupu, může zničit jeho povahu a duši. Výsledkem je pak...  celý článek

Další z rubriky

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.