Nejen šílenci zvládnou v mikrovlnce škvařit sádlo, zavařovat či spékat sklo - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejen šílenci zvládnou v mikrovlnce škvařit sádlo, zavařovat či spékat sklo

  0:07
V mikrovlnné troubě můžete připravit marmeládu, sušit a lisovat květiny i batikovat. I nadále si ji samozřejmě používejte k rozmrazování či ohřevu zbytků k večeři, ale ona toho dokáže mnohem víc. Naučte se v ní škvařit sádlo, zavařovat houby nebo připravovat přílohy k hlavním jídlům za pár minut.

Mikrovlnku lze využít nejen při přípravě jídel | foto: Profimedia.cz

Zvládne zavařeninu i škvarky

Při zavařování v mikrovlnce naplňte stejně jako u klasického zavařování sklenice tak, aby pod okrajem zůstal alespoň půl centimetru vysoký volný prostor. Vždy je lepší zavařovat více sklenic najednou, protože pak jejich obsah nepřeteče, sklenice zavíčkujte hned po vytažení z trouby. Podle maminek diskutujících na mimibazaru ale dokonce můžete zavařovat i sklenice opatřené šroubovacími víčky.

Pak nastavte mikrovlnnou troubu na 700 W, doba ohřevu je závislá na velikosti sklenice: na každých 100 mililitrů stačí jedna minuta. Pokud zavařujete víc sklenic, pak čas násobte jejich množstvím. To znamená, že dvě půllitrové sklenice necháte vařit zhruba deset minut. Přesná doba zavařování záleží na tom, co konkrétně zavařujete. Měkké plody, jako jsou jahody nebo třešně, potřebují méně času než třeba okurky a tvrdé ovoce.

Chcete-li připravit marmeládu, radí diskutérka Helena prosypat ovoce, celé nebo pokrájené na kousky, želírovacím cukrem tak, aby se v něm obalilo. A vložte ho v misce do mikrovlnky zapnuté na plný výkon na zhruba 3 až 5 minut, přesný čas si musíte vyzkoušet podle druhu a stupně zralosti ovoce. Poté marmeládu okamžitě plňte do horkých sklenic, navrchu ji můžete zalít lžící alkoholu, zavřete ji rovněž horkým víčkem, obraťte a nechte vychladnout.

tip

Na škvaření se hodí mikrovlnná napařovací miska, ve které se připravuje zelenina nebo knedlíky. "Přefiltruje" sádlo, takže se do misky dostane jen to nejlepší.

Při škvaření sádla "mikrovlňte" nakrájené kousky na plný výkon asi pět minut, pak výkon snižte na polovinu a pokračujte dalších deset minut. Pak sádlo přelijte do skleničky a po vychladnutí dejte do lednice. Nezískáte typické škvarky, ale takto upravené sádlo se skvěle hodí do pomazánek. Oceníte menší zápach než při přípravě klasických škvarků.

Škvarky můžete vypouštět v nádobě na napařování určené pro mikrovlnku

Škvarky můžete vypouštět v nádobě na napařování určené pro mikrovlnku

Sádlo uškvařené v mikrovlnné troubě slejte do sklenice a po vychladnutí dejte do lednice

Sádlo uškvařené v mikrovlnné troubě slejte do sklenice a po vychladnutí dejte do lednice

Spečete sklo, nabarvíte látku, usušíte květiny

Šikovným rukám usnadní mikrovlnka barvení a batikování. Mokrou látku zatočte jako u běžného batikování, zafixujte finální tvar gumičkami a vložte ji do propíchnutého igelitového sáčku v misce. Látku důkladně prolijte rozmíchanou barvou a zabalte do sáčku. Nastavte mikrovlnku na tři minuty a nechte barvu zaschnout při nejvyšším výkonu. Pak opatrně látku vyndejte a propláchněte v tekoucí vodě nebo v octovém roztoku.

Mikrovlnku lze využít i k vytvrzení některých hmot

Podobně lze v mikrovlnné troubě vytvrzovat některé hmoty, doporučuje se ale vložit do trouby spolu s nimi i nádobku s trochou vody. V každém případě ovšem postupujte podle návodu ke konkrétní hmotě, mikrovlnka zdaleka není vhodná pro všechny (nemají se v ní vytvrzovat například výrobky z hmoty Fimo).

S pomocí mikrovlnné trouby lze dokonce realizovat i další z výtvarných technik, takzvaný fusing, tedy spékání kousků skla. Nařezané sklo vložíte do speciální pícky, tu vložíte do mikrovlnky a zapékáte několik minut. Po vychladnutí na vzduchu získáte originální šperk.

Pícka do mikrovlnky speče sklo - této technice se říká fusing

Pícka do mikrovlnky speče sklo - této technice se říká fusing

Fusing je technika, ke které potřebujete pícku do mikrovlnky a kousky skel

Fusing je technika, ke které potřebujete pícku do mikrovlnky a kousky skel

Leckdo vytýká mikrovlnce, že příliš vysušuje. Při sušení a lisování květin to ale naopak krásně využijete. V troubě vysušíte dokonce i orchideje, které jinak sušit nelze. Výhodou mikrovlnného sušení je kromě rychlosti také její schopnost zachovat barvy květin jako živé, nestačí v ní totiž zblednout. Podrobné návody, tipy a nápady k aranžování najdete v knížce Lisování květin v mikrovlnné troubě od Joanne Sheenové.

Přílohy snadno a rychle

Sporák plný hrnců a příprava rodinného oběda v plném proudu. I tehdy vám může mikrovlnka pomoct. Zvládnete v ní uvařit třeba domácí hrníčkové knedlíky. Nakrájený rohlík smíchejte se 150 gramy polohrubé mouky, přidejte žloutek půlku prášku do pečiva. Osolte a smíchejte i s hrníčkem mléka. Z bílku ušlehejte sníh a přimíchejte do těsta. Naplňte hrníček a při maximálním výkonu nechte osm minut v mikrovlnce.

S ještě menším úsilím připravíte brambory. Nakrájené kousky stačí zabalit do papírových utěrek a namokřit je, aby nevysychaly. Za pět minut máte hotovo. Rýže potřebuje ke změknutí 12 minut. Do nádoby, která snese mikrovlny, nalijte dva šálky horké vody na jeden šálek rýže. Osolte a ohřívejte opět na maximum. Všechny přílohy nechte po vyjmutí z mikrovlnky ještě "dojít". Do tří minut změknou akorát .

k čemu se ještě hodí mikrovlnka

Nahřívání bylinného polštářku. Stačí ho na minutu rozehřát v mikrovlnce a krásně se rozvoní.
Hřející láska pro děti. Obdoba polštářku, jde o plyšové hračky vyrobené z mikroplyše a plněné přírodními materiály, například obilnými zrny nebo peckami z třešní. Plyšák vydrží hřát až dvě hodiny.
Vaření vajec. Pouze ve speciálních miskách s poklopy lze připravit sázená i vařená vejce; bez nich čekejte výbuch.
Sterilizace. Speciální sterilizační sáčky ocení zejména maminky; díky nim důkladně vyčistí dudlíky nebo lahvičky pro kojence a batolata.

Na co všechno používáte mikrovlnnou troubu?

celkem hlasů: 5963
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 22. července 2010. Anketa je uzavřena.
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Dubnový manuál pro pěstování zeleniny. Kdy rozvézt kompost, sít i množit

V dubnu se s největší pravděpodobmostí na zahradě nezastavíte. Protože pokud chcete v sezoně postupně stále něco sklízet a radovat se i z rozkvetých záhonů, budete se muset pořádně otáčet. Při...

2. dubna 2025

Jarní údržba fotovoltaiky se vyplatí. Zajistí plný výkon, předejde požárům

Základním předpokladem dlouhé životnosti a správného chodu celého fotovoltaického systému je prevence. Každý rok by proto měli majitelé fotovoltaických elektráren nechat provést kompletní kontrolu...

2. dubna 2025

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning
První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning

Přechod na pevnou stravu vždy představuje významný milník v životě děťátka i jeho rodičů. Je to období plné objevování nových chutí a získávání...

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025