Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejen šílenci zvládnou v mikrovlnce škvařit sádlo, zavařovat či spékat sklo

  0:07aktualizováno  0:07
V mikrovlnné troubě můžete připravit marmeládu, sušit a lisovat květiny i batikovat. I nadále si ji samozřejmě používejte k rozmrazování či ohřevu zbytků k večeři, ale ona toho dokáže mnohem víc. Naučte se v ní škvařit sádlo, zavařovat houby nebo připravovat přílohy k hlavním jídlům za pár minut.

Mikrovlnku lze využít nejen při přípravě jídel | foto: Profimedia.cz

Zvládne zavařeninu i škvarky

Při zavařování v mikrovlnce naplňte stejně jako u klasického zavařování sklenice tak, aby pod okrajem zůstal alespoň půl centimetru vysoký volný prostor. Vždy je lepší zavařovat více sklenic najednou, protože pak jejich obsah nepřeteče, sklenice zavíčkujte hned po vytažení z trouby. Podle maminek diskutujících na mimibazaru ale dokonce můžete zavařovat i sklenice opatřené šroubovacími víčky.

Pak nastavte mikrovlnnou troubu na 700 W, doba ohřevu je závislá na velikosti sklenice: na každých 100 mililitrů stačí jedna minuta. Pokud zavařujete víc sklenic, pak čas násobte jejich množstvím. To znamená, že dvě půllitrové sklenice necháte vařit zhruba deset minut. Přesná doba zavařování záleží na tom, co konkrétně zavařujete. Měkké plody, jako jsou jahody nebo třešně, potřebují méně času než třeba okurky a tvrdé ovoce.

Chcete-li připravit marmeládu, radí diskutérka Helena prosypat ovoce, celé nebo pokrájené na kousky, želírovacím cukrem tak, aby se v něm obalilo. A vložte ho v misce do mikrovlnky zapnuté na plný výkon na zhruba 3 až 5 minut, přesný čas si musíte vyzkoušet podle druhu a stupně zralosti ovoce. Poté marmeládu okamžitě plňte do horkých sklenic, navrchu ji můžete zalít lžící alkoholu, zavřete ji rovněž horkým víčkem, obraťte a nechte vychladnout.

tip

Na škvaření se hodí mikrovlnná napařovací miska, ve které se připravuje zelenina nebo knedlíky. "Přefiltruje" sádlo, takže se do misky dostane jen to nejlepší.

Při škvaření sádla "mikrovlňte" nakrájené kousky na plný výkon asi pět minut, pak výkon snižte na polovinu a pokračujte dalších deset minut. Pak sádlo přelijte do skleničky a po vychladnutí dejte do lednice. Nezískáte typické škvarky, ale takto upravené sádlo se skvěle hodí do pomazánek. Oceníte menší zápach než při přípravě klasických škvarků.

Škvarky můžete vypouštět v nádobě na napařování určené pro mikrovlnku

Škvarky můžete vypouštět v nádobě na napařování určené pro mikrovlnku

Sádlo uškvařené v mikrovlnné troubě slejte do sklenice a po vychladnutí dejte do lednice

Sádlo uškvařené v mikrovlnné troubě slejte do sklenice a po vychladnutí dejte do lednice

Spečete sklo, nabarvíte látku, usušíte květiny

Šikovným rukám usnadní mikrovlnka barvení a batikování. Mokrou látku zatočte jako u běžného batikování, zafixujte finální tvar gumičkami a vložte ji do propíchnutého igelitového sáčku v misce. Látku důkladně prolijte rozmíchanou barvou a zabalte do sáčku. Nastavte mikrovlnku na tři minuty a nechte barvu zaschnout při nejvyšším výkonu. Pak opatrně látku vyndejte a propláchněte v tekoucí vodě nebo v octovém roztoku.

Mikrovlnku lze využít i k vytvrzení některých hmot

Podobně lze v mikrovlnné troubě vytvrzovat některé hmoty, doporučuje se ale vložit do trouby spolu s nimi i nádobku s trochou vody. V každém případě ovšem postupujte podle návodu ke konkrétní hmotě, mikrovlnka zdaleka není vhodná pro všechny (nemají se v ní vytvrzovat například výrobky z hmoty Fimo).

S pomocí mikrovlnné trouby lze dokonce realizovat i další z výtvarných technik, takzvaný fusing, tedy spékání kousků skla. Nařezané sklo vložíte do speciální pícky, tu vložíte do mikrovlnky a zapékáte několik minut. Po vychladnutí na vzduchu získáte originální šperk.

Pícka do mikrovlnky speče sklo - této technice se říká fusing

Pícka do mikrovlnky speče sklo - této technice se říká fusing

Fusing je technika, ke které potřebujete pícku do mikrovlnky a kousky skel

Fusing je technika, ke které potřebujete pícku do mikrovlnky a kousky skel

Leckdo vytýká mikrovlnce, že příliš vysušuje. Při sušení a lisování květin to ale naopak krásně využijete. V troubě vysušíte dokonce i orchideje, které jinak sušit nelze. Výhodou mikrovlnného sušení je kromě rychlosti také její schopnost zachovat barvy květin jako živé, nestačí v ní totiž zblednout. Podrobné návody, tipy a nápady k aranžování najdete v knížce Lisování květin v mikrovlnné troubě od Joanne Sheenové.

Přílohy snadno a rychle

Sporák plný hrnců a příprava rodinného oběda v plném proudu. I tehdy vám může mikrovlnka pomoct. Zvládnete v ní uvařit třeba domácí hrníčkové knedlíky. Nakrájený rohlík smíchejte se 150 gramy polohrubé mouky, přidejte žloutek půlku prášku do pečiva. Osolte a smíchejte i s hrníčkem mléka. Z bílku ušlehejte sníh a přimíchejte do těsta. Naplňte hrníček a při maximálním výkonu nechte osm minut v mikrovlnce.

S ještě menším úsilím připravíte brambory. Nakrájené kousky stačí zabalit do papírových utěrek a namokřit je, aby nevysychaly. Za pět minut máte hotovo. Rýže potřebuje ke změknutí 12 minut. Do nádoby, která snese mikrovlny, nalijte dva šálky horké vody na jeden šálek rýže. Osolte a ohřívejte opět na maximum. Všechny přílohy nechte po vyjmutí z mikrovlnky ještě "dojít". Do tří minut změknou akorát .

k čemu se ještě hodí mikrovlnka

Nahřívání bylinného polštářku. Stačí ho na minutu rozehřát v mikrovlnce a krásně se rozvoní.
Hřející láska pro děti. Obdoba polštářku, jde o plyšové hračky vyrobené z mikroplyše a plněné přírodními materiály, například obilnými zrny nebo peckami z třešní. Plyšák vydrží hřát až dvě hodiny.
Vaření vajec. Pouze ve speciálních miskách s poklopy lze připravit sázená i vařená vejce; bez nich čekejte výbuch.
Sterilizace. Speciální sterilizační sáčky ocení zejména maminky; díky nim důkladně vyčistí dudlíky nebo lahvičky pro kojence a batolata.

Na co všechno používáte mikrovlnnou troubu?

celkem hlasů: 5963

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 22. července 2010. Anketa je uzavřena.

Jen na rozmrazování a ohřev potravin 4377
Používám ji i k vaření 1017
Mimo vaření ji používám i k výtvarným a dalším experimentům 569




Nejčtenější

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Další z rubriky

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.