Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejlepší bramborový salát dělají křepelčí vejce, jablko a med

  10:40
Samé tradiční suroviny, bez kterých si bramborový salát neumíme představit, doplněné ovšem několika ingrediencemi, které posunou jeho chuť ještě o něco blíž k nebi. To je tajemství receptu farmáře a veterináře Martina Pánka z Jeseníku, který se svým týmem již potřetí vyhrál Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Hellmann ́s Cup 2013.
Absolutní vítěz soutěže, bramborový salát týmu farmáře a veterináře Martina

Absolutní vítěz soutěže, bramborový salát týmu farmáře a veterináře Martina Pánka z Jeseníku, na který vám přinášíme recept. | foto: Vítek Novákpro iDNES.cz

Již sedmé mistrovství v přípravě bramborového salátu proběhlo minulou sobotu ve středočeském Mratíně za účasti 13 týmů z celé republiky. Limit 120 minut musel soutěžícím stačit na to, aby připravili 2 kilogramy populární vánoční přílohy dle vlastní receptury. Předsedou poroty byl tentokrát Jiří Babica, pro kterého je v období Vánoc bramborový salát jednoznačně nejkonzumovanější jídlo u nás.

Mistrovské tituly se udílely ve dvou kategoriích. V kategorii junior si jej odnesl tým mladých kuchařů ze Střední školy v Lomnici nad Popelkou (Michal Tuček, Věra Vomáčková, Aneta Vávrová).

V kategorii senior získal titul již potřetí za sebou tým veterinárního technika Martina Pánka z Jeseníku (Martin Pánek, Michaela Hanusová, Kateřina Pánková), jejichž salát byl obohacen o křepelčí vejce, jablko a pár kapek medu. Pánkův tým se stal zároveň absolutním vítězem. Není divu, dal si záležet na jemných nuancích nejen v chuti, ale nepodcenil ani servírování a sváteční dozdobení svého salátu.

Jak na nejlepší letošní bramborový salát krok za krokem

Potřebné ingredience - rozpis pro 10 porcí:2 kg brambor, 4 mrkve, 1 žlutá cibule, 1 červená cibule, 3 šalotky, 2 lahůdkové cibulky, 5 sterilovaných okurek, 1 červená kapie, 4 slepičí vejce, 8 křepelčích vajíček, 3 stonky řapíkatého celeru, 2 jablka (ideálně dvě různé odrůdy), 5 lžic zeleného hrášku, 4 lžíce majonézy, 4 lžíce tatarské omáčky, 2 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř a med.

A jaký je váš recept na vánoční bramborový salát?

Co kromě tradičních ingrediencí přidáváte do bramborového salátu vy? Nebo některé tradiční ingredience nahrazujete jinými surovinami? Zapojte se do hravé ankety ZDE i do diskuze pod článkem. Případně napište své tipy přímo redakci.

Brambory uvařte den předem ve slané vodě společně s mrkví. Kdo je opravdu velký gurmán, může brambory a mrkev uvařit v silném vývaru z hovězích kostí s přídavkem bílého vína. Vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Mrkev, veškerou cibuli a sterilované okurky pokrájejte na menší kostičky.

Mražený zelený hrášek přidejte hned na začátku, aby rozmrzl. Na hrášku nešetřete. "Zde platí čím dražší, tím kvalitnější," říká Martin Pánek.

Červenou kapii týden předem spařte vroucí vodou, stáhněte slupku a ve větších kusech vložte do okurkového láku "natáhnout" chuť. Tuto křupavou ochucenou kapii také pokrájejte na menší kousíčky, jako cibuli. Řapíkatý celer důkladně očistěte od tuhých vláken a nakrájejte na velmi jemné kousky. Jablka oloupejte, odstraňte jadřince a pokrájejte na kostičky těsně před mícháním, aby nezhnědla.

Během krájení si dejte vařit vejce; aby nepraskla, propíchněte je na širší špičce jehlou. Slepičí vejce překrojte strunovým kráječem dvakrát do kříže, křepelčí rozkrájejte na osminky. Osolte, opepřete a přidejte majonézu promíchanou s tatarskou omáčku, plnotučnou hořčicí a pár kapkami medu. Nakonec salát jemně, ale důkladně promíchejte.

Střední školy
Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025