Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší zlatokopové ve Zlatých Horách bojují o světový titul. U nás poprvé

  0:20aktualizováno  19. srpna 16:30
Soutěže se zúčastní přes 700 zlatokopů z celého světa, dokonce i z USA, JAR, Austrálie či Japonska. Přihlásit se ale může každý, během mistrovství pro zájemce probíhá i škola rýžování.

Účastnice mistrovství v rýžování zlata ve Zlatých Horách. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Zlaté Hory, město se zlatokopeckou tradicí sahající do 10. století, hostí elitu světových zlatokopů. Po šestnácti letech soutěží v rýžování zlata včetně několika republikových šampionátů a mistrovství Evropy dostaly totiž důvěru od světové asociace a pořádají prestižní světový šampionát.

Šel jsem na jistotu, tvrdí favorit z JAR

S pánví se natěšení zlatokopové houfují před vstupem ke klejmům - rýžovacím boxům. Jejich zlatokopecké pánve musí rozhodčí protáhnout mírou. Pokud by pánev připraveným otvorem neprošla, končí závodník ještě před závodem. "Přesná míra? To jste mě zaskočil. Nevím," zní překvapivá odpověď šéfa pořadatelského klubu Moravskoslezských zlatokopů Josefa Malého. Zlatokopové si berou kbelíky plné písku ukrývajícího několik drobných zlatěnek. Pokud je vyrýžují, mají šanci na postup.

Účastník mistrovství v rýžování zlata ve Zlatých Horách.Účastnice mistrovství v rýžování zlata ve Zlatých Horách.

Radek Kolísek se nijak nežene. Nakonec dosáhl jen průměrného času přes pět minut. Byl o více než tři a půl minuty pomalejší než nejlepší v základním kole - Jihoafričan Surprise Thulelo. "Ten čas byl skvělý. Ani jsem tak rychle jít nechtěl," svěřil se Thulelo, jeden z horkých favoritů na titul. Kolísek sice skončil až šestnáctý z osmadvaceti, přesto postoupil dál. "Nebylo proč se hnát. Šel jsem na jistotu, abych vyrýžoval všechny zlatěnky," řekl Kolísek.

Penalizace vyřazuje ty nejrychlejší

O tom, že rychlý čas nemusí být nic platný, se přesvědčili i někteří favorité, kteří sice lámali rekordy, ale penalizace za nenalezenou zlatěnku je vyřadila z boje o titul. Radek Kolísek měl ale velkou podporu, fandila mu jeho manželka, která soutěžila odpoledne mezi ženami. Zlatěnku ale nenašla a ze základního kola nepostoupila.

Finská závodnice Kaisa Niutanen během mistrovství v rýžování zlata ve Zlatých Horách.Jihoafrická závodníce Sendra Mthuke během mistrovství v rýžování zlata ve Zlatých Horách.

"Nic se neděje, máme ještě další šance. Půjdeme s manželem do soutěže dvojic, spolu a ještě s jedním kamarádem pak do trojic," řekla. Prozradila, že už teď má s manželem jedno finále ve vloženém závodě jisté. "Je to noční soutěž dvojic. Tam je omezený počet startujících," dodala s úsměvem.

Ti nejlepší umí rýžovat třeba i na misce pod květináč

V nejprestižnější kategorii se objevil také nestor českých zlatokopů - osmasedmdesátiletý Ladislav Kolbaba. Byl jedním z prvních, kdo se hnali k čerstvě vyvěšené výsledkové listině. Postoupil ze svého základního kola jako desátý. "Našel jsem všechny zlatěnky a ani čas nebyl špatný, takže forma tu je," pochvaloval si Kolbaba, který je několikanásobným mistrem republiky, mistrem Horního Rakouska a finalistou mistrovství světa z Kalifornie.

Účastnice mistrovství v rýžování zlata ve Zlatých Horách.Účastnice mistrovství v rýžování zlata ve Zlatých Horách.

Spíš než v kategorii profesionálů se cítí na úspěch v seniorech. "I tam to bude těžké. Rozhodně tam nejsou žádné odloženiny, které sotva točí pánví. Naopak myslím, že v hlavní kategorii leckteré favority dost potrápíme. Desítky let zkušeností jsou prostě k nezaplacení," podotkl Kolbaba. On sám proslul tím, že umí rýžovat na všem, co jen vzdáleně připomíná rýžovací pánev, třeba na misce pod květináč.

Soutěž, do které se přihlásilo přes pět stovek zlatokopů z celého světa, potrvá do neděle, kdy vrcholí finálovými boji. Poté převezme vlajku pořadatele polská Zlotoryja.





Nejčtenější

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Solární panely integrované do žaluzií
Nemáte na solární střechu? Ušetřete levnými solárními žaluziemi

Yevgen Erik z Kalifornie vymyslel systém pro všechny, kteří si nemohou na svou střechu namontovat solární panely. Nainstaloval je do žaluzií, které se neustále...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Kompresor s digitálním ovládáním, který se vypne po dosažení nastaveného tlaku.
Kompresor do auta se hodí nejen na pneumatiky, ale i na míče či matrace

Malý dvanáctivoltový kompresor do auta stojí pár stokorun a nezabere v kufru místo. V létě, kdy se během prázdnin více cestuje, může zajistit první pomoc v...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.