Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nejpálivější polévka v Praze. Proti ní jsou papričky jalapeňos „čajíček“

aktualizováno 
Občas si v restauraci Yam Yam tuto polévku někdo dá, aby zkusil, co vydrží. Ne nadarmo se jmenuje Dangerous a pochází z Hell menu.Vyzkoušel ji student Vyšší odborné školy publicistiky v rámci seminární práce.

„Museli jsme si vymyslet nějaké téma pro práci a protože jsem v restauraci Yam Yam už několikrát byl s kamarády, chtěl jsem jsem si zkusit své hranice,“ vypráví Lukáš Pohl. Do polévky se přidávají papričky Scotch Bonnets a Naga Jolokia. První z nich mají pálivost kolem 300 tisíc a druhé dokonce až milion SHU, což jsou jednotky pro pálivost. Pro srovnání: čistý kapsacin má 16 milionů a papričky jalapeňo mají do 5 000 SHU.

V restauraci byli tak ochotní, že předvedli recept, jak si takovou polévku připravit i doma, pokud seženete ty správné ingredience. Příprava velmi jednoduchá.

Fotogalerie

Do woku dáte trochu vody, přidáte galagal, tedy thajský zázvor, a citronovou trávu. Thajci nechají tuto směs dvakrát projít varem a pak přidají tom yam pastu, chilli pastu, cukr a sůl.

Jakmile se polévka rozvoní, přidají se thajské chilli papričky, rybí omáčka a sušené chilli papričky. Nakonec se přidá kuřecí maso, žampiony a pórek. Na závěr se ještě vypíchne chuť šťávou z limetky.

Polévka není drahá. Tedy s vědomím toho, že za 80 korun jste najedení až do dalšího dne, protože možná už nic jiného nebudete moci pozřít.

Kdybyste si takovou polévku chtěli uvařit doma, radí vám místní expert na thajskou kuchyni Parames „Mesy“ Wongwan: „S chilli papričkami musíte opatrně, ani hodně, ani málo. Tak akorát. Když to přeženete, může vás to i zabít.“

Pohla to sice nezabilo, ale evidentně má rozdílný názor na to, co je málo či hodně. Na celé video se můžete podívat zde.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Ze záznamu kamery, kterou měla lední medvědice na Aljašce připevněnou na krku.
VIDEO: Kamera pomáhá odhalit, co dělá tající ledovec s ledními medvědy

Dospělou samici ledního medvěda žijící v oblasti arktického ledovce vybavili vědci kamerou, aby zaznamenávala její chování a stravovací návyky. Pro laika možná...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.