Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejpálivější polévka v Praze. Proti ní jsou papričky jalapeňos „čajíček“

aktualizováno 
Občas si v restauraci Yam Yam tuto polévku někdo dá, aby zkusil, co vydrží. Ne nadarmo se jmenuje Dangerous a pochází z Hell menu.Vyzkoušel ji student Vyšší odborné školy publicistiky v rámci seminární práce.

„Museli jsme si vymyslet nějaké téma pro práci a protože jsem v restauraci Yam Yam už několikrát byl s kamarády, chtěl jsem jsem si zkusit své hranice,“ vypráví Lukáš Pohl. Do polévky se přidávají papričky Scotch Bonnets a Naga Jolokia. První z nich mají pálivost kolem 300 tisíc a druhé dokonce až milion SHU, což jsou jednotky pro pálivost. Pro srovnání: čistý kapsacin má 16 milionů a papričky jalapeňo mají do 5 000 SHU.

V restauraci byli tak ochotní, že předvedli recept, jak si takovou polévku připravit i doma, pokud seženete ty správné ingredience. Příprava velmi jednoduchá.

Fotogalerie

Do woku dáte trochu vody, přidáte galagal, tedy thajský zázvor, a citronovou trávu. Thajci nechají tuto směs dvakrát projít varem a pak přidají tom yam pastu, chilli pastu, cukr a sůl.

Jakmile se polévka rozvoní, přidají se thajské chilli papričky, rybí omáčka a sušené chilli papričky. Nakonec se přidá kuřecí maso, žampiony a pórek. Na závěr se ještě vypíchne chuť šťávou z limetky.

Polévka není drahá. Tedy s vědomím toho, že za 80 korun jste najedení až do dalšího dne, protože možná už nic jiného nebudete moci pozřít.

Kdybyste si takovou polévku chtěli uvařit doma, radí vám místní expert na thajskou kuchyni Parames „Mesy“ Wongwan: „S chilli papričkami musíte opatrně, ani hodně, ani málo. Tak akorát. Když to přeženete, může vás to i zabít.“

Pohla to sice nezabilo, ale evidentně má rozdílný názor na to, co je málo či hodně. Na celé video se můžete podívat zde.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Další z rubriky

Děti žijící na okraji Biosférické rezervace Dja se seznamují s kartami na...
Africké děti dostaly od Zoo Praha karty, místo Černého Petra je pytlák

Podpořit a posunout dál ochranářské aktivity pražské zoo v Kamerunu odcestoval ředitel pražské zoo se svými spolupracovníky v den, kdy Google slavil Valentýna...  celý článek

Takto vypadají po obarvení v cibulových slupkách vajíčka, která byl omotaná...
Slupky žluté i červené cibule schovávejte na velikonoční barvení vajec

Velikonoc se sice letos dočkáme až v polovině dubna, nicméně pokud vás oslovuje přírodní barvení vajec v cibulových slupkách, už si je v kuchyni schraňujte. To...  celý článek

Alkoholový čistič oken snadno vyrobíte doma. Ilustrační snímek
Citron a ocet. To je domácí drogerie, která nahradí většinu chemie

Skříňky plné čisticích prostředků za nemalé peníze máme doma asi všichni. Přitom mnohdy stačí obyčejný citron či ocet a mnohé chemické pomocníky nahradíte a...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.