Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejpálivější polévka v Praze. Proti ní jsou papričky jalapeňos „čajíček“

aktualizováno 
Občas si v restauraci Yam Yam tuto polévku někdo dá, aby zkusil, co vydrží. Ne nadarmo se jmenuje Dangerous a pochází z Hell menu.Vyzkoušel ji student Vyšší odborné školy publicistiky v rámci seminární práce.

„Museli jsme si vymyslet nějaké téma pro práci a protože jsem v restauraci Yam Yam už několikrát byl s kamarády, chtěl jsem jsem si zkusit své hranice,“ vypráví Lukáš Pohl. Do polévky se přidávají papričky Scotch Bonnets a Naga Jolokia. První z nich mají pálivost kolem 300 tisíc a druhé dokonce až milion SHU, což jsou jednotky pro pálivost. Pro srovnání: čistý kapsacin má 16 milionů a papričky jalapeňo mají do 5 000 SHU.

V restauraci byli tak ochotní, že předvedli recept, jak si takovou polévku připravit i doma, pokud seženete ty správné ingredience. Příprava velmi jednoduchá.

Fotogalerie

Do woku dáte trochu vody, přidáte galagal, tedy thajský zázvor, a citronovou trávu. Thajci nechají tuto směs dvakrát projít varem a pak přidají tom yam pastu, chilli pastu, cukr a sůl.

Jakmile se polévka rozvoní, přidají se thajské chilli papričky, rybí omáčka a sušené chilli papričky. Nakonec se přidá kuřecí maso, žampiony a pórek. Na závěr se ještě vypíchne chuť šťávou z limetky.

Polévka není drahá. Tedy s vědomím toho, že za 80 korun jste najedení až do dalšího dne, protože možná už nic jiného nebudete moci pozřít.

Kdybyste si takovou polévku chtěli uvařit doma, radí vám místní expert na thajskou kuchyni Parames „Mesy“ Wongwan: „S chilli papričkami musíte opatrně, ani hodně, ani málo. Tak akorát. Když to přeženete, může vás to i zabít.“

Pohla to sice nezabilo, ale evidentně má rozdílný názor na to, co je málo či hodně. Na celé video se můžete podívat zde.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.