Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejrychlejší pekař upletl v Brně 30 pletýnek za čtyři minuty

  21:18aktualizováno  21:18
Nejrychlejší mladý pekař Milan Štěpáník z Pardubic upletl na soutěži na potravinářském veletrhu Salima v Brně 30 housek za čtyři minuty a pět sekund, a pokořil tím dosavadní rekord. Učni soutěžili i o titul nejlepšího pekaře, kdy pekli v časovém limitu chleby, pletené housky, vánočky a koláče.

Není nad domácí housku. Takových upletl rekordman ze brněnské Salimy Milan Štěpáník 30 za 4 minuty a 5 sekund. | foto: Pekařství Koutných

Osmnáctiletý Štěpáník titul vyhrál už podruhé. Pekaři dostali těsto a na čas z něj pletli housky. "Nejtěžší je správně vyválet prameny. Když se udělá kluzké nebo hodně pomoučené těsto, tak to klouže, prameny se rozmačkávají a člověk ztrácí čas," popsal správnou výrobu pletených housek Štěpáník.

Učni soutěžili i o nejatraktivnější pekařské a cukrářské výrobky, všechno pekli přímo před zraky návštěvníků veletrhu. V soutěži o titul nejlepšího pekaře studenti pekli během devíti hodin chleby, vánočky, koláče a housky. Nejlepším pekařem juniorem roku 2012 se mezi 15 soutěžícími ze sedmi potravinářských škol stal Jan Havlík z hotelové školy v Kroměříži.

I přesto, že návštěvníci veletrhu mohli vidět mnoho mladých a šikovných pekařů a cukrářů, zájem o toto řemeslo klesá. Podle Jaromíra Dřízala z Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů se nyní ve školách učí kolem 590 mladých pekařů, což je zcela nedostatečné. "Kombinace časové náročnosti, manuální práce a výdělků je zřejmě důvodem, proč řemeslo není atraktivní. Firmy si v současné době nemohou dovolit zaplatit pekaře tak, jak by si zasloužili," tvrdí Dřízal.

K prezentaci pekařiny jako řemesla pak mohou posloužit i veletrhy. "Chodí sem i rodiče, kteří potom přihlašují své děti na učební obory. Pohled na pekaře v praxi by jejich rozhodování mohl pomoci," uvedl Dřízal. Celkově by podle něj řemeslu pomohl důraz zákazníků na kvalitu, ne na cenu, a lepší ohodnocení výrobků.

Pekařský trh v současnosti ze dvou třetin ovládají obchodní řetězce, které každým rokem sílí. Vyvíjejí tvrdý tlak na nízkou cenu a zároveň chtějí zásobovat sedm dní v týdnu po celý rok. Od začátku krize v roce 2008 ubylo také pekařům kvůli dopékání mražených polotovarů na prodejnách 15 až 20 procent produkce.

Pekařský obor také ovlivňuje trend dopékání rozmrazeného pečiva, podle zprávy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů už tvoří asi 20 procent produkce. Naštěstí podle odborníků vzrůstá zájem o malé pekárny a "pravé" pečivo, které by mohlo lavinu velkoprůmyslových výrobků alespoň trochu pozastavit.

Autoři: ,




Nejčtenější

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.