Atlas hub
Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.
Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?
Nelupenaté houby
Rosolovec červený (Tremiscus helvelloides)
Houba připomínající jazyk, která se dá jíst za syrova - to je rosolovec červený.
Mísenka oranžová (Aleuria aurantia)
Zářivě oranžová mísenka je jedlá, svou barvou ale k jídlu neláká.
Patyčka rosolovitá (Leotia lubrica)
Výrazná houba, kterou si nepletete. Oranžová a na povrchu slizká patyčka se dá i jíst.
Ouško kornoutovité (Otidea onotica)
Tato houba připomíná svým tvarem oslí ucho. Dá se jíst i syrová, ale často se s ní nesetkáte.
Pýchavka dlabaná (Calvatia utriformis)
Pýchavka dlabaná patří k jedlým houbám, i když svým vzhledem ke konzumaci příliš neláká.
Květnatec Archerův (Clathrus archeri)
Exoticky vypadající houba pochází z Austrálie, ale najdete ji i u nás - v jižních Čechách, v...
Pýchavka závojová (Lycoperdon mammiforme)
Nejkrásnější pýchavka - tak lze popsat tuto houbu, kterou zdobí drobné chomáčky.
Ohňovec rybízový (Phellinus ribis)
Nelupenatý ohňovec rybízový patří mezi nejedlé houby, můžete ho spatřit na starých angreštech nebo...
Ryzec kravský (Lactarius torminosus)
Roní bílé mléko, ale po mléce ani po mase nechutná.
Hřib dutonohý (Boletinus cavipes)
Je jedlý, ale doporučuje se pouze do směsí, neboť je příliš tuhý.
Smrž pražský (Morchella pragensis)
Výtečná jedlá houba s širokou škálou kuchyňského využití.
Vějířovec obrovský (Meripilus giganteus)
Mladé plodnice jsou šťavnaté a jedlé, vhodné ke smažení.
Rosolozub huspenitý (Pseudohydnum gelatinosum)
Houba je rozšířená po celém mírném klimatickém pásmu severní polokoule.
Krásnorůžek lepkavý (Galocera viscosa)
Houba je jedlá, ale neměla by se k přípravě jídel používat.
Hvězdovka brvitá (Geastrum fimbriatum)
Houba je nejedlá. Je velmi vzácná, proto ji ponechte na jejím stanovišti.
Outkovka rumělková (Pycnoporus cinnabarinus)
Houba dává přednost slunným místům a nalezneme ji na pařezech.
Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus)
Sírovec žlutooranžový je jedlá houba, ale u některých osob může vyvolat alergickou reakci.
Pýchavka obrovská (Langermannia gigantea)
Plodnice mají tvar fotbalového míče. Ve Výjimečných případech mohou vážit až kolem 20 kg.
Pýchavka palicovitá (Handkea excipuliformis )
Zdravotně prospěšná a jedlá houba. Přesto její pokožka po vaření je velice tuhá.
Klouzek sličný (Suillus grevillei)
Hodí se do všech houbařských pokrmů (do guláše či houbové směsi). Není příliš vhodný k sušení.
Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron)
Chuť této houby je slabě nakyslá. Nejčastěji se používají mladé a zdravé plodničky.
Hřib plstnatý (Boletus subtomentosus)
Hřib plstnatý patří mezi jedlé houby a hodí se do všech houbových delikates.
Hřib žlučník (Tylopilus felleus )
Jeho chuť je velmi hořká. Nedá se použít v kuchyni, neboť může vyvolat střevní potíže.
Hřib kovář (Boletus erythropus)
Velice chutná jedlá houba, která však vyžaduje delší tepelnou úpravu.
Ucho Jidášovo (Hirneola auricula - judae)
Z kulinářského hlediska je dobré ucho Jidášovo usušit a před použitím "oživit" ve vlažné vodě.
Ucháč obrovský (Gyromitra gigas)
Ucháče vzbuzují u spousty houbařů velký respekt. Jde o poměrně vzácné jarní houby.
Ucháč obecný (Gyromitra esculenta)
Nutno dlouho povařit. Když ho povaříte krátce, můžete skončit v nemocnici.
Troudnatec pásovaný (Fomitopsis pinicola)
Zajímavě na povrchu pasovaný choroš, který u nás najdeme téměř všude.
Troudnatec kopytovitý (Fomes fomentarius)
Troudnatec kopytovitý roste velmi hojně jakožto vytrvalý druh téměř po celý rok.
Stroček trubkovitý (Craterellus cornucopioides)
Je jedlý, význačný kořennou chutí a vůní. Stroček se hodí k uchovávání všemi způsoby.
Smrž vysoký (Morchella ellata)
Od roku 1966, byla v USA patentována metoda pěstování smržů, zájem o ně mnohonásobně vzrostl.
Smrž polovolný (Morchella hybrida)
Výtečná jedlá houba, ale málo vydatná, vhodná k plnění masovými směsmi.
Smrž obecný (Morchella esculenta)
Z kulinářského hlediska to jsou výjimečně výtečné houby, nutné je, je předtím povařit.
Slizák mazlavý (Gomphidius glutinosus)
Slizák mazlavý svým vzhledem příliš neláká, ale je to vynikající jedla houba.
Šiškovec černý (Strobilomyces strobilaceus)
Tmavá šupinatá plodnice připomíná spíše prehistorické zvíře než jedlou houbu.
Pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum)
Pýchavka obecná je nevhodná do smaženic, k nakládání a sušení.
předchozí | 1 2 3 4 | další |