Atlas hub
Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.
Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?
Nelupenaté houby
Hřib hnědý (Boletus badius/Xerocomus badius)
Mladé plodnice můžeme uchovávat v panenském olivovém oleji nebo naložené ve víně.
Hřib Fechtnerův (Boletus fechtneri)
Hřib Fechtnerův je jedlá, zároveň ale také zákonem chráněná.
Hřib dubový (Boletus reticulatus/Boletus aestivalis)
Jeho chuť je vynikající. Z kulinářského hlediska se nejvíce doporučuje smažit hřiby jako řízky.
Hřib borový (Boletus pinophilus)
Je jedlý. Z kulinářského hlediska ho můžete naložit zcela dle libosti do omáček apod.
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)
Hlíva ústřičná může být uchovávána všemi možnými způsoby.
Hadovka smrdutá (Phallus impudicus)
Když roste, pak její „vůně“ dokáže zamořit několik desítek čtverečních metrů.
Chorošovec sírový (Laetiporus sulphureus)
Příchuť dužniny připomíná kuřecí maso, takže je tento druh velmi ceněn kuchaři.
Choroš oříš (Polyporus umbellatus)
Z kulinářského hlediska můžete choroš oříš využít všestranně. Nehodí se akorát k sušení.
Čechratka podvinutá (Paxillus involutus)
Smrtelně nebezpečná houba, která obsahuje látky vyvolávající těžké alergické reakce.
Čechratka černohuňatá (Tapinella atrotomentosa)
Najdete ji na starých pařezech, ale moc velkou radost houbařům neudělá.
Březovník obecný (Piptoporus betulinus)
Březovník obecný roste místy velmi hojně téměř po celý rok.
Bedlovnice zlatá (Phaeolepiota aurea)
Je jedlá, ale ne příliš valné chuti. její výskyt je velice vzácný.
předchozí | 1 2 3 4 | další |