Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Atlas hub

a b c d e f g h ch i j k l m n o p q r s t u v x y z

Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.

Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů 
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?

Nelupenaté houby

Hřib hnědý (Boletus badius/Xerocomus badius)

9. května 2008

Mladé plodnice můžeme uchovávat v panenském olivovém oleji nebo naložené ve víně.

Hřib Fechtnerův (Boletus fechtneri)

9. května 2008

Hřib Fechtnerův je jedlá, zároveň ale také zákonem chráněná.

Hřib dubový (Boletus reticulatus/Boletus aestivalis)

9. května 2008

Jeho chuť je vynikající. Z kulinářského hlediska se nejvíce doporučuje smažit hřiby jako řízky.

Hřib borový (Boletus pinophilus)

9. května 2008

Je jedlý. Z kulinářského hlediska ho můžete naložit zcela dle libosti do omáček apod.

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)

9. května 2008

Hlíva ústřičná může být uchovávána všemi možnými způsoby.

Hadovka smrdutá (Phallus impudicus)

9. května 2008

Když roste, pak její „vůně“ dokáže zamořit několik desítek čtverečních metrů.

Chorošovec sírový (Laetiporus sulphureus)

7. května 2008

Příchuť dužniny připomíná kuřecí maso, takže je tento druh velmi ceněn kuchaři.

Choroš oříš (Polyporus umbellatus)

7. května 2008

Z kulinářského hlediska můžete choroš oříš využít všestranně. Nehodí se akorát k sušení.

Čechratka podvinutá (Paxillus involutus)

7. května 2008

Smrtelně nebezpečná houba, která obsahuje látky vyvolávající těžké alergické reakce.

Čechratka černohuňatá (Tapinella atrotomentosa)

7. května 2008

Najdete ji na starých pařezech, ale moc velkou radost houbařům neudělá.

Březovník obecný (Piptoporus betulinus)

7. května 2008

Březovník obecný roste místy velmi hojně téměř po celý rok.

Bedlovnice zlatá (Phaeolepiota aurea)

7. května 2008

Je jedlá, ale ne příliš valné chuti. její výskyt je velice vzácný.

Krmítko v americkém Ohiu