Podivné praktiky prodejců
Obchodníci se z každého prodaného kapra snaží získat co nejvíc peněz, a tak je naprosto běžné, že prodají jednu kapří hlavu dvakrát. A jak je to možné? Představte si, že přijdete ke kádím, vyberete si kapra a poprosíte o odstranění hlavy a vnitřností. Obchodník vám ho zváží a poté ho vykuchá a odřízne části, které nechcete. Jenže zaplatíte za celého kapra i přesto, že téměř celý jeho vnitřek, hlava, ploutve a další části těla zůstaly ležet na pultu.
Po vás přijde zákazník, který si naopak přeje vnitřnosti a
Přibližný ceník služebKapr 1. třídy (1,8-2,5 kg) - 75-79 Kč |
Nůž se taky počítá
Po vylovení z kádě jde většinou kapr rovnou na váhu. Ne vždy tomu ale tak bývá. Setkali jsme se i s případem, kdy prodejce kapra rovnou položil na pult, omráčil a začal do něj řezat nožem. Pak si “vzpomněl“, že ho ještě nezvážil a zakrváceného kapra položil na váhu. Jenže kapr je kluzký, a tak ho obchodník chytl jednou rukou za ocas a druhou za zapíchnutou kudlu. Tu ale při vážení nevyndal a hle, hned má kapr o pár deka navíc.
Nádech a TEĎ!
Dalším způsobem, jak přidat kaprovi pár deka navíc, je umění zachytit při výlovu z kádí moment, kdy kapr otvírá naprázdno tlamu. Připravený prodejce čeká právě na tento moment. Kapra nabere do sítě a hákovým pohybem ho v síti protáhne dnem kádě tak, aby se mu do tlamy dostalo co nejvíc vody. Ještě předtím, než stihne kapr vodu vypustit žábrami zpět do kádě, položí ho prodejce na váhu a zase o něco těžšího kapra zváží. Výdělek se tak opět zvýší.
Příplatky za mráz
Prodejce vyndá kapra z kádě a úplně mokrého a plného vody ho položí na váhu. I přesto, že má většina vah odtokové dírky, stává se, že se v nich voda udrží. A pokud je pod nulou, voda na vahách přimrzne a hned si o několik korun připlatíte.
Přímo na stánku můžete obchodníka poprosit o odečet, ne každý ale tuto možnost využije a obchodníkům tak opět rostou obraty.
Správné zabíjení
Správně by se měl kapr omráčit ranou tupým předmětem do temene hlavy. Když už se nehýbe, měl by se zabodnout nůž za žábry, přetnout céva a kapr by se měl nechat minimálně pět vteřin vykrvácet.
Poté se má kapr položit na stranu a od řitního otvoru až po hlavu malým nožíkem rozpárat. Jestliže při řezání praskne žluč, není kapr poživatelný.
Kapra je pak potřeba odploutvit, useknout mu hlavu a ocas. Kapra šupinatého protipohybem zbavit šupin, kaprovi hladkému podle přání stáhnout kůži. Poté naporcovat. "Už jsme tu měli dva případy, kdy po nás lidé chtěli, abychom jim navíc vypíchli oči. To v ceníku nemáme, protože je to zakázané. Domluvili jsme se na deseti korunách," vysvětluje pouliční prodejce kaprů.