Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nenechte se napálit od prodejců kaprů

aktualizováno 
Podívejte se, jaké finty na vás přichystali letošní prodejci kaprů. U kádí si zkontrolujte, jak postupují a jaké služby (a za kolik)nabízejí.

Podivné praktiky prodejců

Obchodníci se z každého prodaného kapra snaží získat co nejvíc peněz, a tak je naprosto běžné, že prodají jednu kapří hlavu dvakrát. A jak je to možné? galPředstavte si, že přijdete ke kádím, vyberete si kapra a poprosíte o odstranění hlavy a vnitřností. Obchodník vám ho zváží a poté ho vykuchá a odřízne části, které nechcete. Jenže zaplatíte za celého kapra i přesto, že téměř celý jeho vnitřek, hlava, ploutve a další části těla zůstaly ležet na pultu.

Po vás přijde zákazník, který si naopak přeje vnitřnosti a

Přibližný ceník služeb

Kapr 1. třídy (1,8-2,5 kg) - 75-79 Kč
Kapr výběrový (větší než 2,5 kg) - 85 Kč
Zbavení života - 5 Kč
Kuchání - 20 Kč
Zbavení šupin - 20 Kč
Zbavení ploutví - 15 Kč
Uříznutí hlavy - 5 Kč
Stáhnutí z kůže - 100 Kč
Vypichování očí (zakázané) - 5 Kč
Porcování na filety a podkovy - 20 Kč

kapří hlavy na tradiční rybí polévku. Prodejce mu tedy prodá části z kapra, jehož maso si nesete domů vy. Jednu hlavu a vnitřnosti tak prodá dvakrát a hned má o půlku vyšší výdělek.

Nůž se taky počítá

Po vylovení z kádě jde většinou kapr rovnou na váhu. Ne vždy tomu ale tak bývá. Setkali jsme se i s případem, kdy prodejce kapra rovnou položil na pult, omráčil a začal do něj řezat nožem. Pak si “vzpomněl“, že ho ještě nezvážil a zakrváceného kapra položil na váhu. Jenže kapr je kluzký, a tak ho obchodník chytl jednou rukou za ocas a druhou za zapíchnutou kudlu. Tu ale při vážení nevyndal a hle, hned má kapr o pár deka navíc.

Nádech a TEĎ!

galDalším způsobem, jak přidat kaprovi pár deka navíc, je umění zachytit při výlovu z kádí moment, kdy kapr otvírá naprázdno tlamu. Připravený prodejce čeká právě na tento moment. Kapra nabere do sítě a hákovým pohybem ho v síti protáhne dnem kádě tak, aby se mu do tlamy dostalo co nejvíc vody. Ještě předtím, než stihne kapr vodu vypustit žábrami zpět do kádě, položí ho prodejce na váhu a zase o něco těžšího kapra zváží. Výdělek se tak opět zvýší.

Příplatky za mráz

galProdejce vyndá kapra z kádě a úplně mokrého a plného vody ho položí na váhu. I přesto, že má většina vah odtokové dírky, stává se, že se v nich voda udrží. A pokud je pod nulou, voda na vahách přimrzne a hned si o několik korun připlatíte.

Přímo na stánku můžete obchodníka poprosit o odečet, ne každý ale tuto možnost využije a obchodníkům tak opět rostou obraty.

Správné zabíjení

galSprávně by se měl kapr omráčit ranou tupým předmětem do temene hlavy. Když už se nehýbe, měl by se zabodnout nůž za žábry, přetnout céva a kapr by se měl nechat minimálně pět vteřin vykrvácet.

Poté se má kapr položit na stranu a od řitního otvoru až po hlavu malým nožíkem rozpárat. Jestliže při řezání praskne žluč, není kapr poživatelný.

galKapra je pak potřeba odploutvit, useknout mu hlavu a ocas. Kapra šupinatého protipohybem zbavit šupin, kaprovi hladkému podle přání stáhnout kůži. Poté naporcovat. "Už jsme tu měli dva případy, kdy po nás lidé chtěli, abychom jim navíc vypíchli oči. To v ceníku nemáme, protože je to zakázané. Domluvili jsme se na deseti korunách," vysvětluje pouliční prodejce kaprů.





Nejčtenější

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Další z rubriky

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.