Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nenechte se napálit od prodejců kaprů

aktualizováno 
Podívejte se, jaké finty na vás přichystali letošní prodejci kaprů. U kádí si zkontrolujte, jak postupují a jaké služby (a za kolik)nabízejí.

Podivné praktiky prodejců

Obchodníci se z každého prodaného kapra snaží získat co nejvíc peněz, a tak je naprosto běžné, že prodají jednu kapří hlavu dvakrát. A jak je to možné? galPředstavte si, že přijdete ke kádím, vyberete si kapra a poprosíte o odstranění hlavy a vnitřností. Obchodník vám ho zváží a poté ho vykuchá a odřízne části, které nechcete. Jenže zaplatíte za celého kapra i přesto, že téměř celý jeho vnitřek, hlava, ploutve a další části těla zůstaly ležet na pultu.

Po vás přijde zákazník, který si naopak přeje vnitřnosti a

Přibližný ceník služeb

Kapr 1. třídy (1,8-2,5 kg) - 75-79 Kč
Kapr výběrový (větší než 2,5 kg) - 85 Kč
Zbavení života - 5 Kč
Kuchání - 20 Kč
Zbavení šupin - 20 Kč
Zbavení ploutví - 15 Kč
Uříznutí hlavy - 5 Kč
Stáhnutí z kůže - 100 Kč
Vypichování očí (zakázané) - 5 Kč
Porcování na filety a podkovy - 20 Kč

kapří hlavy na tradiční rybí polévku. Prodejce mu tedy prodá části z kapra, jehož maso si nesete domů vy. Jednu hlavu a vnitřnosti tak prodá dvakrát a hned má o půlku vyšší výdělek.

Nůž se taky počítá

Po vylovení z kádě jde většinou kapr rovnou na váhu. Ne vždy tomu ale tak bývá. Setkali jsme se i s případem, kdy prodejce kapra rovnou položil na pult, omráčil a začal do něj řezat nožem. Pak si “vzpomněl“, že ho ještě nezvážil a zakrváceného kapra položil na váhu. Jenže kapr je kluzký, a tak ho obchodník chytl jednou rukou za ocas a druhou za zapíchnutou kudlu. Tu ale při vážení nevyndal a hle, hned má kapr o pár deka navíc.

Nádech a TEĎ!

galDalším způsobem, jak přidat kaprovi pár deka navíc, je umění zachytit při výlovu z kádí moment, kdy kapr otvírá naprázdno tlamu. Připravený prodejce čeká právě na tento moment. Kapra nabere do sítě a hákovým pohybem ho v síti protáhne dnem kádě tak, aby se mu do tlamy dostalo co nejvíc vody. Ještě předtím, než stihne kapr vodu vypustit žábrami zpět do kádě, položí ho prodejce na váhu a zase o něco těžšího kapra zváží. Výdělek se tak opět zvýší.

Příplatky za mráz

galProdejce vyndá kapra z kádě a úplně mokrého a plného vody ho položí na váhu. I přesto, že má většina vah odtokové dírky, stává se, že se v nich voda udrží. A pokud je pod nulou, voda na vahách přimrzne a hned si o několik korun připlatíte.

Přímo na stánku můžete obchodníka poprosit o odečet, ne každý ale tuto možnost využije a obchodníkům tak opět rostou obraty.

Správné zabíjení

galSprávně by se měl kapr omráčit ranou tupým předmětem do temene hlavy. Když už se nehýbe, měl by se zabodnout nůž za žábry, přetnout céva a kapr by se měl nechat minimálně pět vteřin vykrvácet.

Poté se má kapr položit na stranu a od řitního otvoru až po hlavu malým nožíkem rozpárat. Jestliže při řezání praskne žluč, není kapr poživatelný.

galKapra je pak potřeba odploutvit, useknout mu hlavu a ocas. Kapra šupinatého protipohybem zbavit šupin, kaprovi hladkému podle přání stáhnout kůži. Poté naporcovat. "Už jsme tu měli dva případy, kdy po nás lidé chtěli, abychom jim navíc vypíchli oči. To v ceníku nemáme, protože je to zakázané. Domluvili jsme se na deseti korunách," vysvětluje pouliční prodejce kaprů.



Témata: Advent a Vánoce


Nejčtenější

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Další z rubriky

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Fish&Chips je tradiční britské lidové jídlo.
Kvůli Fish&Chips už nemusíte do Británie. Snadno si je připravíte doma

Fish&Chips je jedno z nejproslulejších ostrovních jídel a ochutná je snad každý, kdo Velkou Británii navštíví. Podívejte se, jak snadno můžete rybu s hranolky...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.