Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Recept na nepečený dort s želé z kiwi. Vitaminová bomba na jarní únavu

aktualizováno 
Jednoduchý dort, který vypadá jako Rákosníčkův brčálník, zvládnete připravit levou zadní. A ještě spolu s ním dostanete do sebe i do dětí čerstvé a přírodní vitamíny. Kdo by odolal.

Rákosníkův brčálník je jednoduchý nepečený dort, který vás překvapí lahodnou chutí. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Plody kiwi jsou na vitaminy opravdu bohaté a kombinace nepečeného sušenkového korpusu, smetanového krému a zeleného ovocného želé je chuťově překvapivě lahodná i velmi osvěžující.

Jinak jde o klasický dort, jehož základem je korpus z rozmačkaných sušenek s vysokou krémovou vrstvou. Pomocí malé misky do ní vytlačíte efektní prohlubeň, kterou posléze naplníte a celý dort překryjete vydatnou vrstvou brčálově zeleného želé výrazné chuti.

Smetanový „miskovník“ s kiwi náplní krok za krokem

Na korpus budete potřebovat 200 g světlých máslových sušenek a 100 g másla.

Pracovní postup

Na smetanový krém 400 g měkkého tvarohu (ideálně z vaničky), 150 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, 350 ml smetany ke šlehání, 6 plátků želatiny a 3 lžíce vody. A na zelené kiwi želé 1 kg kiwi, 200 g moučkového cukru, 8 plátků želatiny a 4 lžíce vody. Kdo touží po opravdu brčálově zelené, bude potřebovat i potravinářskou gelovou barvu.

Nejprve nasypte sušenky do mikrotenového sáčku a válečkem je podrťte. Jemnou sypkou směs propracujte s rozehřátým máslem, drobenku rozložte na dno dortové formy o průměru 24 cm vyloženou kolečkem pečicího papíru, bok obložte pruhem silnější fólie (viz fotogalerie) a lžící nebo dřevěným hříbkem vrstvu hmoty rovnoměrně upěchujte. Pak korpus uložte v chladu.

Následuje příprava smetanového krému, na který si nechte v předstihu nabobtnat želatinu v troše vody a v mikrovlnce vše rozehřejte. Tvaroh vymíchejte v míse s moučkovým i vanilkovým cukrem a citrónovou šťávou. Zvlášť vypracujte ze smetany šlehačku, pak 2 až 3 lžíce šlehačkové pěny (zbytek ušlehané šlehačky využijete na ozdobu dortu nebo třeba do kávy) rozmíchejte ve vlažné tekuté želatině a vše metlou zapracujte do tvarohového základu.

Kiwi už i s červenou a žlutou dužninou?

Čínský angrešt, tak se plodům kiwi říkalo na Novém Zélandu, když zde liánovité rostliny aktinídie lahodné (Actinidia deliciosa) přinesly první úrodu. Lidé tehdy od plodů očekávali i angreštovou chuť. 

Minikiwi znají a pěstují i naši zahrádkáři. Jeho plody se dají využít obdobně...
Plody kiwi

Vlevo lysé plody minikiwi, vpravo velkoplodé kiwi

Kiwi ovšem původně pochází z Číny a některé druhy lze pěstovat i u nás. Dokonce i vybrané velkoplodé odrůdy s plody velikosti slepičích vajec s chlupatou hnědou slupkou na povrchu a typicky zelenou dužninou. Už se ale pěstují i kultivary žlutomasé či s červenou dužninou.

Naši zahrádkáři znají a pěstují také příbuzné minikiwi (Actinidia arguta, kolomicta a další) s menším plodem a lysou slupkou.

Hladký krém nalijte na zchladlý sušenkový korpus ve formě, vrstvu uhlaďte a vtlačte do ní menší misku s půlkulatým dnem (o průměru zhruba 18 cm) obalenou potravinářskou fólií. Krém takto vytlačte, ale dejte pozor, aby se dno misky nedotklo povrchu sušenkového korpusu. I s miskou nechte v chladu ztuhnout, mělo by to trvat cca 2 hodiny.

Pak si připravte kiwi želé, na které si opět nechte v předstihu nabobtnat plátkovou želatinu v troše vody. Oloupané kiwi rozmixujte a pyré povařte zhruba 10 minut v kastrolu spolu s moučkovým cukrem. Barvu ovocného základu upravte dle potřeby gelovou barvou do sytě zeleného odstínu. V teplé hmotě nechte rozpustit nabobtnalou želatinu.

Vše občas promíchejte a hlídejte, kdy hmota začne lehce želírovat. Pak z chladu vyndejte korpus se smetanovým krémem, vyjměte misku, která v krémové vrstvě vytvořila požadovanou prohlubeň, a želé nalijte na světlou smetanovou náplň. Povrch uhlaďte a vše uložte do druhého dne v chladu. Před servírováním ztuhlý korpus z formy uvolněte, povrch dortíku libovolně přizdobte zbylou šlehačkou a plátky kiwi a můžete začít hodovat.

TIP: Lze použít i mletou želatinu, případně vařené želé

Ke zpevnění obou náplní lze místo plátkové želatiny použít i želatinu v prášku (viz foto s ingrediencemi). Na každou várku přiveďte v kastrůlku na plotně téměř k varu (na teplotu zhruba 80 °C) 100 ml vody, odstavte ji a vmíchejte do ní 10 až 20 g želatiny. Jakmile se rozpustí, nechte tekutinu zchladnout a použijte ji pak stejně jako rozehřátou nabobtnalou plátkovou želatinu.

Autor:




Nejčtenější

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Další z rubriky

Rybenka domácí (Lepisma saccharina)
Rybenky milují vlhko a tmu. Zbavíte se jich i bez chemie

Drobný světloplachý hmyz, který možná občas zahlédnete v koupelně nebo v komoře, velkou paseku nenadělá. Pokud se ovšem nepřemnoží. Jak tomu zabránit? Pomoci...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Váleček se hodí na hladké, rovné zdi.
Nejhorší sny kutila: hmoždinky a lepidla nedrží, sádra rychle tuhne

V čem začátečníci i mírně pokročilí tápou a chybují? Magazín MF Dnes ve své příloze DOMA zmapoval nejčastější problémy a doplnil je užitečnými radami, jak se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.