Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Recept na nepečený dort s želé z kiwi. Vitaminová bomba na jarní únavu

aktualizováno 
Jednoduchý dort, který vypadá jako Rákosníčkův brčálník, zvládnete připravit levou zadní. A ještě spolu s ním dostanete do sebe i do dětí čerstvé a přírodní vitamíny. Kdo by odolal.

Rákosníkův brčálník je jednoduchý nepečený dort, který vás překvapí lahodnou chutí. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Plody kiwi jsou na vitaminy opravdu bohaté a kombinace nepečeného sušenkového korpusu, smetanového krému a zeleného ovocného želé je chuťově překvapivě lahodná i velmi osvěžující.

Jinak jde o klasický dort, jehož základem je korpus z rozmačkaných sušenek s vysokou krémovou vrstvou. Pomocí malé misky do ní vytlačíte efektní prohlubeň, kterou posléze naplníte a celý dort překryjete vydatnou vrstvou brčálově zeleného želé výrazné chuti.

Smetanový „miskovník“ s kiwi náplní krok za krokem

Na korpus budete potřebovat 200 g světlých máslových sušenek a 100 g másla.

Pracovní postup

Na smetanový krém 400 g měkkého tvarohu (ideálně z vaničky), 150 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, 350 ml smetany ke šlehání, 6 plátků želatiny a 3 lžíce vody. A na zelené kiwi želé 1 kg kiwi, 200 g moučkového cukru, 8 plátků želatiny a 4 lžíce vody. Kdo touží po opravdu brčálově zelené, bude potřebovat i potravinářskou gelovou barvu.

Nejprve nasypte sušenky do mikrotenového sáčku a válečkem je podrťte. Jemnou sypkou směs propracujte s rozehřátým máslem, drobenku rozložte na dno dortové formy o průměru 24 cm vyloženou kolečkem pečicího papíru, bok obložte pruhem silnější fólie (viz fotogalerie) a lžící nebo dřevěným hříbkem vrstvu hmoty rovnoměrně upěchujte. Pak korpus uložte v chladu.

Následuje příprava smetanového krému, na který si nechte v předstihu nabobtnat želatinu v troše vody a v mikrovlnce vše rozehřejte. Tvaroh vymíchejte v míse s moučkovým i vanilkovým cukrem a citrónovou šťávou. Zvlášť vypracujte ze smetany šlehačku, pak 2 až 3 lžíce šlehačkové pěny (zbytek ušlehané šlehačky využijete na ozdobu dortu nebo třeba do kávy) rozmíchejte ve vlažné tekuté želatině a vše metlou zapracujte do tvarohového základu.

Kiwi už i s červenou a žlutou dužninou?

Čínský angrešt, tak se plodům kiwi říkalo na Novém Zélandu, když zde liánovité rostliny aktinídie lahodné (Actinidia deliciosa) přinesly první úrodu. Lidé tehdy od plodů očekávali i angreštovou chuť. 

nepečený dort, brčálník, kiwi
nepečený dort, brčálník, kiwi

Vlevo lysé plody minikiwi, vpravo velkoplodé kiwi

Kiwi ovšem původně pochází z Číny a některé druhy lze pěstovat i u nás. Dokonce i vybrané velkoplodé odrůdy s plody velikosti slepičích vajec s chlupatou hnědou slupkou na povrchu a typicky zelenou dužninou. Už se ale pěstují i kultivary žlutomasé či s červenou dužninou.

Naši zahrádkáři znají a pěstují také příbuzné minikiwi (Actinidia arguta, kolomicta a další) s menším plodem a lysou slupkou.

Hladký krém nalijte na zchladlý sušenkový korpus ve formě, vrstvu uhlaďte a vtlačte do ní menší misku s půlkulatým dnem (o průměru zhruba 18 cm) obalenou potravinářskou fólií. Krém takto vytlačte, ale dejte pozor, aby se dno misky nedotklo povrchu sušenkového korpusu. I s miskou nechte v chladu ztuhnout, mělo by to trvat cca 2 hodiny.

Pak si připravte kiwi želé, na které si opět nechte v předstihu nabobtnat plátkovou želatinu v troše vody. Oloupané kiwi rozmixujte a pyré povařte zhruba 10 minut v kastrolu spolu s moučkovým cukrem. Barvu ovocného základu upravte dle potřeby gelovou barvou do sytě zeleného odstínu. V teplé hmotě nechte rozpustit nabobtnalou želatinu.

Vše občas promíchejte a hlídejte, kdy hmota začne lehce želírovat. Pak z chladu vyndejte korpus se smetanovým krémem, vyjměte misku, která v krémové vrstvě vytvořila požadovanou prohlubeň, a želé nalijte na světlou smetanovou náplň. Povrch uhlaďte a vše uložte do druhého dne v chladu. Před servírováním ztuhlý korpus z formy uvolněte, povrch dortíku libovolně přizdobte zbylou šlehačkou a plátky kiwi a můžete začít hodovat.

TIP: Lze použít i mletou želatinu, případně vařené želé

Ke zpevnění obou náplní lze místo plátkové želatiny použít i želatinu v prášku (viz foto s ingrediencemi). Na každou várku přiveďte v kastrůlku na plotně téměř k varu (na teplotu zhruba 80 °C) 100 ml vody, odstavte ji a vmíchejte do ní 10 až 20 g želatiny. Jakmile se rozpustí, nechte tekutinu zchladnout a použijte ji pak stejně jako rozehřátou nabobtnalou plátkovou želatinu.

Autor:


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.