Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Recept na nepečený dort s želé z kiwi. Vitaminová bomba na jarní únavu

aktualizováno 
Jednoduchý dort, který vypadá jako Rákosníčkův brčálník, zvládnete připravit levou zadní. A ještě spolu s ním dostanete do sebe i do dětí čerstvé a přírodní vitamíny. Kdo by odolal.

Rákosníkův brčálník je jednoduchý nepečený dort, který vás překvapí lahodnou chutí. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Plody kiwi jsou na vitaminy opravdu bohaté a kombinace nepečeného sušenkového korpusu, smetanového krému a zeleného ovocného želé je chuťově překvapivě lahodná i velmi osvěžující.

Jinak jde o klasický dort, jehož základem je korpus z rozmačkaných sušenek s vysokou krémovou vrstvou. Pomocí malé misky do ní vytlačíte efektní prohlubeň, kterou posléze naplníte a celý dort překryjete vydatnou vrstvou brčálově zeleného želé výrazné chuti.

Smetanový „miskovník“ s kiwi náplní krok za krokem

Na korpus budete potřebovat 200 g světlých máslových sušenek a 100 g másla.

Pracovní postup

Na smetanový krém 400 g měkkého tvarohu (ideálně z vaničky), 150 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, 350 ml smetany ke šlehání, 6 plátků želatiny a 3 lžíce vody. A na zelené kiwi želé 1 kg kiwi, 200 g moučkového cukru, 8 plátků želatiny a 4 lžíce vody. Kdo touží po opravdu brčálově zelené, bude potřebovat i potravinářskou gelovou barvu.

Nejprve nasypte sušenky do mikrotenového sáčku a válečkem je podrťte. Jemnou sypkou směs propracujte s rozehřátým máslem, drobenku rozložte na dno dortové formy o průměru 24 cm vyloženou kolečkem pečicího papíru, bok obložte pruhem silnější fólie (viz fotogalerie) a lžící nebo dřevěným hříbkem vrstvu hmoty rovnoměrně upěchujte. Pak korpus uložte v chladu.

Následuje příprava smetanového krému, na který si nechte v předstihu nabobtnat želatinu v troše vody a v mikrovlnce vše rozehřejte. Tvaroh vymíchejte v míse s moučkovým i vanilkovým cukrem a citrónovou šťávou. Zvlášť vypracujte ze smetany šlehačku, pak 2 až 3 lžíce šlehačkové pěny (zbytek ušlehané šlehačky využijete na ozdobu dortu nebo třeba do kávy) rozmíchejte ve vlažné tekuté želatině a vše metlou zapracujte do tvarohového základu.

Kiwi už i s červenou a žlutou dužninou?

Čínský angrešt, tak se plodům kiwi říkalo na Novém Zélandu, když zde liánovité rostliny aktinídie lahodné (Actinidia deliciosa) přinesly první úrodu. Lidé tehdy od plodů očekávali i angreštovou chuť. 

Minikiwi znají a pěstují i naši zahrádkáři. Jeho plody se dají využít obdobně...
Plody kiwi

Vlevo lysé plody minikiwi, vpravo velkoplodé kiwi

Kiwi ovšem původně pochází z Číny a některé druhy lze pěstovat i u nás. Dokonce i vybrané velkoplodé odrůdy s plody velikosti slepičích vajec s chlupatou hnědou slupkou na povrchu a typicky zelenou dužninou. Už se ale pěstují i kultivary žlutomasé či s červenou dužninou.

Naši zahrádkáři znají a pěstují také příbuzné minikiwi (Actinidia arguta, kolomicta a další) s menším plodem a lysou slupkou.

Hladký krém nalijte na zchladlý sušenkový korpus ve formě, vrstvu uhlaďte a vtlačte do ní menší misku s půlkulatým dnem (o průměru zhruba 18 cm) obalenou potravinářskou fólií. Krém takto vytlačte, ale dejte pozor, aby se dno misky nedotklo povrchu sušenkového korpusu. I s miskou nechte v chladu ztuhnout, mělo by to trvat cca 2 hodiny.

Pak si připravte kiwi želé, na které si opět nechte v předstihu nabobtnat plátkovou želatinu v troše vody. Oloupané kiwi rozmixujte a pyré povařte zhruba 10 minut v kastrolu spolu s moučkovým cukrem. Barvu ovocného základu upravte dle potřeby gelovou barvou do sytě zeleného odstínu. V teplé hmotě nechte rozpustit nabobtnalou želatinu.

Vše občas promíchejte a hlídejte, kdy hmota začne lehce želírovat. Pak z chladu vyndejte korpus se smetanovým krémem, vyjměte misku, která v krémové vrstvě vytvořila požadovanou prohlubeň, a želé nalijte na světlou smetanovou náplň. Povrch uhlaďte a vše uložte do druhého dne v chladu. Před servírováním ztuhlý korpus z formy uvolněte, povrch dortíku libovolně přizdobte zbylou šlehačkou a plátky kiwi a můžete začít hodovat.

TIP: Lze použít i mletou želatinu, případně vařené želé

Ke zpevnění obou náplní lze místo plátkové želatiny použít i želatinu v prášku (viz foto s ingrediencemi). Na každou várku přiveďte v kastrůlku na plotně téměř k varu (na teplotu zhruba 80 °C) 100 ml vody, odstavte ji a vmíchejte do ní 10 až 20 g želatiny. Jakmile se rozpustí, nechte tekutinu zchladnout a použijte ji pak stejně jako rozehřátou nabobtnalou plátkovou želatinu.

Autor:




Nejčtenější

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.