Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nepečený dort z jahodové dřeně a kakaových sušenek si zamilujete

aktualizováno 
Dokud to jde, užívejte si chuť čerstvých jahod, i kdybyste jim měli dát formu rychle připraveného dortu. Určitě si ho zamilujete. A až odzvoní čerstvým jahodám, můžete je nahradit malinami, ostružinami, borůvkami či meruňkami a pokračovat v letní ovocné jízdě.

Nepečený tvarohový dort z kakaových sušenek a s jahodou dření | foto: Jiří Savinec

Tvarohové dezerty nakypřené šlehačkou a zpevněné želatinou se těší stále větší oblibě, protože jsou lehké, osvěžující a nemusí být přeslazené.

Recept na nepečený jahodový dort krok za krokem

Na dortový korpus si připravte 250 g čokoládových máslových sušenek a 90 g másla. Na náplň spotřebujete 50 ml vody, 1 sáček želatiny, 500 g měkkého tvarohu, 80 ml citronové nebo limetkové šťávy, 250 g čerstvých jahod (případně malin či jiného čerstvého ovoce), 100 g pískového cukru, 250 ml smetany na šlehání a 2 lžíce moučkového cukru. Na ozdobu 200 ml šlehačky, bílou a tmavou čokoládu a pár pěkných, zralých jahody. 

Ingredience potřebné na nepečený jahodový dort
Kakaové sušenky rozmixujte a přidejte k ní rozehřáté máslo.
Směs propracujte, aby po stlačení držela pohromadě a  natlačte ji na vnitřní

Sušenky rozdrťte v mixéru nebo v mikrotenovém sáčku pomocí válečku a jemnou drť smíchejte s rozměklým máslem. Vnitřek rozevírací kruhové dortové formy o průměru 24 cm potáhněte alobalem a dobře propracovanou směs natlačte pomocí lžíce na vnitřní stěnu formy. Horní okraj tenké "sušenkové vystýlky" po obvodu zarovnejte a v chladničce nechte vše asi půl hodinky ztuhnout.    

V troše vlažné vody nechte nabobtnat želatinu a za občasného promíchání ji na
Zvlášť ušlehejte tvaroh s trochou cukru a citrónovou šťávou.
Do tvarohového základu rychle zašlehejte větší část vlažné želatiny a vše pak

V troše vody (v kastrůlku nebo v mističce) nechte nabobtnat želatinu, asi po 10 minutách ji buď na plotně, nebo v mikrovlnce zahřejte a rozpusťte (nesmí se vařit!). Zvlášť ušlehejte měkký tvaroh s citronovou šťávou a polovinou cukru, zašlehejte do něj větší část vlažné želatiny a pak co možná nejrychleji pevnou šlehačku (ušlehaná sladká smetana).

V jiné misce zašlehejte do jemně rozmixovaných čerstvých jahod či jiného
Opatrně vyšlehanou tvarohovou náplň nalijte co nejrychleji do vychlazené a
Jahodou náplň nalijte do bílé tvarohové, a protože zřejmě zůstane na povrchu,

Zbytek želatiny rozmixujte s očištěnými jahodami (jen si pár kousků odložte na ozdobu) a zbylým cukrem. Do vychlazené sušenkové skořepiny ve formě nalijte nejprve bílou tvarohovou náplň, pak přilijte jahodovou a druhým koncem lžíce či vařečky vše zlehka promíchejte. Docílíte tak nejen na povrchu, ale i na řezu efektního červenobílého mramorování.

Pracujte rychle, protože želatina v chladném základu rychle tuhne.
Naplněný dezert strčte alespoň 4 hodiny do lednice a po otevření ráfku dortové
Povrch dortu ozdobte dle libosti zbytkem šlehačky.

Povrch náplně uhlaďte a dort nechte alespoň čtyři hodiny v chladu ztuhnout. Před podáváním jej ozdobte šlehačkou dochucenou cukrem a čerstvými jahodami.

Jahody s ponechanými zelenými kalichy namočte ze dvou třetin v bílé čokoládě a
Nepečený jahodový dort

Pokud se vyžíváte v dekoracích, vyberte pár pěkných jahod, ponechte jim kalich i stopku, namočte je v rozehřáté bílé čokoládě a ozdobte několika linkami tmavé.

Další tipy na letní pečené i nepečené dorty najdete v časopise Dortománie.

Autoři:




Nejčtenější

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Další z rubriky

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Domácí klobásky se salátem
Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, jak překvapit hosty...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Toyota RAV 4 2.0VVTi A/T
Toyota RAV 4 2.0VVTi A/T

r.v. 2016, naj. 5 500 km, benzín
659 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.