Nepečený dort z jahodové dřeně a kakaových sušenek si zamilujete - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nepečený dort z jahodové dřeně a kakaových sušenek si zamilujete

Dokud to jde, užívejte si chuť čerstvých jahod, i kdybyste jim měli dát formu rychle připraveného dortu. Určitě si ho zamilujete. A až odzvoní čerstvým jahodám, můžete je nahradit malinami, ostružinami, borůvkami či meruňkami a pokračovat v letní ovocné jízdě.
Nepečený tvarohový dort z kakaových sušenek a s jahodou dření

Nepečený tvarohový dort z kakaových sušenek a s jahodou dření | foto: Jiří Savinec

Tvarohové dezerty nakypřené šlehačkou a zpevněné želatinou se těší stále větší oblibě, protože jsou lehké, osvěžující a nemusí být přeslazené.

Recept na nepečený jahodový dort krok za krokem

Na dortový korpus si připravte 250 g čokoládových máslových sušenek a 90 g másla. Na náplň spotřebujete 50 ml vody, 1 sáček želatiny, 500 g měkkého tvarohu, 80 ml citronové nebo limetkové šťávy, 250 g čerstvých jahod (případně malin či jiného čerstvého ovoce), 100 g pískového cukru, 250 ml smetany na šlehání a 2 lžíce moučkového cukru. Na ozdobu 200 ml šlehačky, bílou a tmavou čokoládu a pár pěkných, zralých jahody. 

Ingredience potřebné na nepečený jahodový dort
Kakaové sušenky rozmixujte a přidejte k ní rozehřáté máslo.
Směs propracujte, aby po stlačení držela pohromadě a natlačte ji na vnitřní

Sušenky rozdrťte v mixéru nebo v mikrotenovém sáčku pomocí válečku a jemnou drť smíchejte s rozměklým máslem. Vnitřek rozevírací kruhové dortové formy o průměru 24 cm potáhněte alobalem a dobře propracovanou směs natlačte pomocí lžíce na vnitřní stěnu formy. Horní okraj tenké "sušenkové vystýlky" po obvodu zarovnejte a v chladničce nechte vše asi půl hodinky ztuhnout.    

V troše vlažné vody nechte nabobtnat želatinu a za občasného promíchání ji na
Zvlášť ušlehejte tvaroh s trochou cukru a citrónovou šťávou.
Do tvarohového základu rychle zašlehejte větší část vlažné želatiny a vše pak

V troše vody (v kastrůlku nebo v mističce) nechte nabobtnat želatinu, asi po 10 minutách ji buď na plotně, nebo v mikrovlnce zahřejte a rozpusťte (nesmí se vařit!). Zvlášť ušlehejte měkký tvaroh s citronovou šťávou a polovinou cukru, zašlehejte do něj větší část vlažné želatiny a pak co možná nejrychleji pevnou šlehačku (ušlehaná sladká smetana).

V jiné misce zašlehejte do jemně rozmixovaných čerstvých jahod či jiného
Opatrně vyšlehanou tvarohovou náplň nalijte co nejrychleji do vychlazené a
Jahodou náplň nalijte do bílé tvarohové, a protože zřejmě zůstane na povrchu,

Zbytek želatiny rozmixujte s očištěnými jahodami (jen si pár kousků odložte na ozdobu) a zbylým cukrem. Do vychlazené sušenkové skořepiny ve formě nalijte nejprve bílou tvarohovou náplň, pak přilijte jahodovou a druhým koncem lžíce či vařečky vše zlehka promíchejte. Docílíte tak nejen na povrchu, ale i na řezu efektního červenobílého mramorování.

Pracujte rychle, protože želatina v chladném základu rychle tuhne.
Naplněný dezert strčte alespoň 4 hodiny do lednice a po otevření ráfku dortové
Povrch dortu ozdobte dle libosti zbytkem šlehačky.

Povrch náplně uhlaďte a dort nechte alespoň čtyři hodiny v chladu ztuhnout. Před podáváním jej ozdobte šlehačkou dochucenou cukrem a čerstvými jahodami.

Jahody s ponechanými zelenými kalichy namočte ze dvou třetin v bílé čokoládě a
Nepečený jahodový dort

Pokud se vyžíváte v dekoracích, vyberte pár pěkných jahod, ponechte jim kalich i stopku, namočte je v rozehřáté bílé čokoládě a ozdobte několika linkami tmavé.

Další tipy na letní pečené i nepečené dorty najdete v časopise Dortománie.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12