Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nepečený dort z jahodové dřeně a kakaových sušenek si zamilujete

aktualizováno 
Dokud to jde, užívejte si chuť čerstvých jahod, i kdybyste jim měli dát formu rychle připraveného dortu. Určitě si ho zamilujete. A až odzvoní čerstvým jahodám, můžete je nahradit malinami, ostružinami, borůvkami či meruňkami a pokračovat v letní ovocné jízdě.

Nepečený tvarohový dort z kakaových sušenek a s jahodou dření | foto: Jiří Savinec

Tvarohové dezerty nakypřené šlehačkou a zpevněné želatinou se těší stále větší oblibě, protože jsou lehké, osvěžující a nemusí být přeslazené.

Recept na nepečený jahodový dort krok za krokem

Na dortový korpus si připravte 250 g čokoládových máslových sušenek a 90 g másla. Na náplň spotřebujete 50 ml vody, 1 sáček želatiny, 500 g měkkého tvarohu, 80 ml citronové nebo limetkové šťávy, 250 g čerstvých jahod (případně malin či jiného čerstvého ovoce), 100 g pískového cukru, 250 ml smetany na šlehání a 2 lžíce moučkového cukru. Na ozdobu 200 ml šlehačky, bílou a tmavou čokoládu a pár pěkných, zralých jahody. 

Ingredience potřebné na nepečený jahodový dort
Kakaové sušenky rozmixujte a přidejte k ní rozehřáté máslo.
Směs propracujte, aby po stlačení držela pohromadě a  natlačte ji na vnitřní stěny kulaté formy vyložené alobalem.

Sušenky rozdrťte v mixéru nebo v mikrotenovém sáčku pomocí válečku a jemnou drť smíchejte s rozměklým máslem. Vnitřek rozevírací kruhové dortové formy o průměru 24 cm potáhněte alobalem a dobře propracovanou směs natlačte pomocí lžíce na vnitřní stěnu formy. Horní okraj tenké "sušenkové vystýlky" po obvodu zarovnejte a v chladničce nechte vše asi půl hodinky ztuhnout.    

V troše vlažné vody nechte nabobtnat želatinu a za občasného promíchání ji na plotně nebo v mikrovlnce rozehřejte.
Zvlášť ušlehejte tvaroh s trochou cukru a citrónovou šťávou.
Do tvarohového základu rychle zašlehejte větší část vlažné želatiny a vše pak vylehčete šlehačkou ochucenou cukrem

V troše vody (v kastrůlku nebo v mističce) nechte nabobtnat želatinu, asi po 10 minutách ji buď na plotně, nebo v mikrovlnce zahřejte a rozpusťte (nesmí se vařit!). Zvlášť ušlehejte měkký tvaroh s citronovou šťávou a polovinou cukru, zašlehejte do něj větší část vlažné želatiny a pak co možná nejrychleji pevnou šlehačku (ušlehaná sladká smetana).

V jiné misce zašlehejte do jemně rozmixovaných čerstvých jahod či jiného měkkého ovoce cukr se zbytkem vlažné želatiny.
Opatrně vyšlehanou tvarohovou náplň nalijte co nejrychleji do vychlazené a ztuhlé sušenkové skořepiny v dortové formě.
Jahodou náplň nalijte do bílé tvarohové, a protože zřejmě zůstane na povrchu, promíchejte náplně obrácenou vařečkou nebo lžící.

Zbytek želatiny rozmixujte s očištěnými jahodami (jen si pár kousků odložte na ozdobu) a zbylým cukrem. Do vychlazené sušenkové skořepiny ve formě nalijte nejprve bílou tvarohovou náplň, pak přilijte jahodovou a druhým koncem lžíce či vařečky vše zlehka promíchejte. Docílíte tak nejen na povrchu, ale i na řezu efektního červenobílého mramorování.

Pracujte rychle, protože želatina v chladném základu rychle tuhne.
Naplněný dezert strčte alespoň 4 hodiny do lednice a po otevření ráfku dortové formy stáhněte z boků alobal, kterým byla forma vyložená.
Povrch dortu ozdobte dle libosti zbytkem šlehačky.

Povrch náplně uhlaďte a dort nechte alespoň čtyři hodiny v chladu ztuhnout. Před podáváním jej ozdobte šlehačkou dochucenou cukrem a čerstvými jahodami.

Jahody s ponechanými zelenými kalichy namočte ze dvou třetin v bílé čokoládě a ozdobte je linkami hořké či mléčné.
Nepečený jahodový dort

Pokud se vyžíváte v dekoracích, vyberte pár pěkných jahod, ponechte jim kalich i stopku, namočte je v rozehřáté bílé čokoládě a ozdobte několika linkami tmavé.

Další tipy na letní pečené i nepečené dorty najdete v časopise Dortománie.

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.