Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nepečený dort ze sušenek snadno zvládnete, čerstvé mango mu dodá šťávu

aktualizováno 
Čerstvé mango není žádná vzácnost, ale natrefit na správně zralé bývá problém. Nicméně není nic jednoduššího, než ho nechat dozrát při pokojové teplotě zabalené v novinovém papíru, jen ho nezapomeňte každý den kontrolovat. A pak ho můžete použít jako náplň do skvělého nepečeného moučníku.

Nepečený dort se smetanovou náplní ochucenou zralým mangem | foto: www.e-knihovnicka.cz

Korpus moučníku je ze sušenek, takže je jeho příprava velice snadná a rychlá. Drcení sušenek si usnadníte, když je v mikrotenovém sáčku uložíte na 30 minut do mrazáku a teprve potom je rozmačkáte válečkem. Získáte výrazně jemnější drť.

Fotogalerie

Správně zralé mango pak dodá rafinované náplni moučníku složené ze tří smetanových složek specifickou chuť i vůni.

Ovšem vykrájet z vyzrálých plodů manga dužninu není úplně snadné, protože ji u pecky pojí specifická vláknitá struktura. Ovoce neloupejte, použijte postup, jak se mango běžně konzumuje v asijských zemích: nejprve odkrojte po stranách oba boky i se slupkou, pak nakrojte dužninu špičkou nože do kostiček, miskovitě ji promáčkněte (viz fotogalerie) a odkrojte od slupky.

Příprava nepečeného moučníku krok za krokem

Sušenky nasypte do mikrotenového sáčku a válečkem podrťte. Drť promíchejte s nastrouhanými mandlemi, přilijte rozehřáté vlažné máslo a vařečkou vše propracujte. Drobivou hmotu napěchujte do kruhové formy o průměru cca 26 cm, případně použijte čtvercovou, a korpus uložte zhruba na půl hodiny do chladu.

Mezitím si připravte náplň. Na tu se vyplatí namočit si v troše vody nastříhané želatinové plátky, jakmile nabobtnají, rozehřejte je v mikrovlnce při 60 °C.

Ingredience na smetanový nepečený mango řez

Na korpus 220 g máslových sušenek (ať už světlých nebo čokoládových), 40 g jemně strouhaných neloupaných mandlí a 150 g másla. Na náplň 8 plátků želatiny, 50 ml vody, 500 g měkkého tvarohu, 300 g jogurtu, 100 g zakysané smetany, 200 ml smetany ke šlehání, 120 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru a jedno větší vyzrálé mango. Na dohotovení 200 ml ovocného džusu (ideálně multivitamin) a 2 lžičky kukuřičného škrobu.

Tvaroh vymíchejte v misce s jogurtem a zakysanou smetanou. Zvlášť vyšlehejte ze smetany s moučkovým i vanilkovým cukrem šlehačku, odeberte z ní 2 až 3 lžíce a vmíchejte je do vlažné tekuté želatiny.

Zbylou šlehačku zapracujte metlou do tvarohového smetanového základu, přidejte upravenou želatinu a nakonec do pěny vmíchejte na kostky upravenou dužninu manga.

Náplň rozetřete na ztuhlý základ v dortové formě a opět dejte do lednice, nebo alespoň do chladné místnosti. Po 3 až 4 hodinách si navrch připravte želé. Škrob jednoduše vymíchejte v rendlíku s džusem, přiveďte vše za stálého míchání k varu a pudink provařte, vyčeří se - tedy krásně zprůsvitní.

Mírně zchladlý, tedy zhruba za 10 minut po odstavení z plotny, ho nalijte na ztuhlý povrch smetanové náplně moučníku. Opět nechte ztuhnout, pak moučník z dortové formy uvolněte a můžete ho nakrájet na řezy.

Tento a další recepty najdete v časopise Knihovnička Recepty.

Autoři:




Nejčtenější

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Módu minipsů podporuje i módní průmysl.
Za módní miniaturní psy se platí tisíce, přitom jsou to nemocná zvířata

Je to vlastně kšeftování s nemocnými zvířaty. Jenže poptávka po minipsech je velká a lidé jsou v honbě za módním trendem ochotní platit tisíce. Takové zvíře...  celý článek

Nuru jako nadšený lezec s ukořistěnou větvičkou. (25.3.2017)
VIDEO: Pražské gorily si venku užívají první jarní trávy, mláďata řádí

Jakmile minulou sobotu gorily zaslechly, že se mimo obvyklý čas něco děje s hydraulikou a hýbou se dveře u východu do venkovního výběhu, hned se k němu...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Další z rubriky

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Alkoholový čistič oken snadno vyrobíte doma. Ilustrační snímek
Citron a ocet. To je domácí drogerie, která nahradí většinu chemie

Skříňky plné čisticích prostředků za nemalé peníze máme doma asi všichni. Přitom mnohdy stačí obyčejný citron či ocet a mnohé chemické pomocníky nahradíte a...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.