Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nepečený dort ze sušenek snadno zvládnete, čerstvé mango mu dodá šťávu

aktualizováno 
Čerstvé mango není žádná vzácnost, ale natrefit na správně zralé bývá problém. Nicméně není nic jednoduššího, než ho nechat dozrát při pokojové teplotě zabalené v novinovém papíru, jen ho nezapomeňte každý den kontrolovat. A pak ho můžete použít jako náplň do skvělého nepečeného moučníku.

Nepečený dort se smetanovou náplní ochucenou zralým mangem | foto: www.e-knihovnicka.cz

Korpus moučníku je ze sušenek, takže je jeho příprava velice snadná a rychlá. Drcení sušenek si usnadníte, když je v mikrotenovém sáčku uložíte na 30 minut do mrazáku a teprve potom je rozmačkáte válečkem. Získáte výrazně jemnější drť.

Fotogalerie

Správně zralé mango pak dodá rafinované náplni moučníku složené ze tří smetanových složek specifickou chuť i vůni.

Ovšem vykrájet z vyzrálých plodů manga dužninu není úplně snadné, protože ji u pecky pojí specifická vláknitá struktura. Ovoce neloupejte, použijte postup, jak se mango běžně konzumuje v asijských zemích: nejprve odkrojte po stranách oba boky i se slupkou, pak nakrojte dužninu špičkou nože do kostiček, miskovitě ji promáčkněte (viz fotogalerie) a odkrojte od slupky.

Příprava nepečeného moučníku krok za krokem

Sušenky nasypte do mikrotenového sáčku a válečkem podrťte. Drť promíchejte s nastrouhanými mandlemi, přilijte rozehřáté vlažné máslo a vařečkou vše propracujte. Drobivou hmotu napěchujte do kruhové formy o průměru cca 26 cm, případně použijte čtvercovou, a korpus uložte zhruba na půl hodiny do chladu.

Mezitím si připravte náplň. Na tu se vyplatí namočit si v troše vody nastříhané želatinové plátky, jakmile nabobtnají, rozehřejte je v mikrovlnce při 60 °C.

Ingredience na smetanový nepečený mango řez

Na korpus 220 g máslových sušenek (ať už světlých nebo čokoládových), 40 g jemně strouhaných neloupaných mandlí a 150 g másla. Na náplň 8 plátků želatiny, 50 ml vody, 500 g měkkého tvarohu, 300 g jogurtu, 100 g zakysané smetany, 200 ml smetany ke šlehání, 120 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru a jedno větší vyzrálé mango. Na dohotovení 200 ml ovocného džusu (ideálně multivitamin) a 2 lžičky kukuřičného škrobu.

Tvaroh vymíchejte v misce s jogurtem a zakysanou smetanou. Zvlášť vyšlehejte ze smetany s moučkovým i vanilkovým cukrem šlehačku, odeberte z ní 2 až 3 lžíce a vmíchejte je do vlažné tekuté želatiny.

Zbylou šlehačku zapracujte metlou do tvarohového smetanového základu, přidejte upravenou želatinu a nakonec do pěny vmíchejte na kostky upravenou dužninu manga.

Náplň rozetřete na ztuhlý základ v dortové formě a opět dejte do lednice, nebo alespoň do chladné místnosti. Po 3 až 4 hodinách si navrch připravte želé. Škrob jednoduše vymíchejte v rendlíku s džusem, přiveďte vše za stálého míchání k varu a pudink provařte, vyčeří se - tedy krásně zprůsvitní.

Mírně zchladlý, tedy zhruba za 10 minut po odstavení z plotny, ho nalijte na ztuhlý povrch smetanové náplně moučníku. Opět nechte ztuhnout, pak moučník z dortové formy uvolněte a můžete ho nakrájet na řezy.

Tento a další recepty najdete v časopise Knihovnička Recepty.

Autoři:




Nejčtenější

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.