Nepečený dort ze sušenek snadno zvládnete, čerstvé mango mu dodá šťávu - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nepečený dort ze sušenek snadno zvládnete, čerstvé mango mu dodá šťávu

Čerstvé mango není žádná vzácnost, ale natrefit na správně zralé bývá problém. Nicméně není nic jednoduššího, než ho nechat dozrát při pokojové teplotě zabalené v novinovém papíru, jen ho nezapomeňte každý den kontrolovat. A pak ho můžete použít jako náplň do skvělého nepečeného moučníku.
Nepečený dort se smetanovou náplní ochucenou zralým  mangem

Nepečený dort se smetanovou náplní ochucenou zralým mangem | foto: www.e-knihovnicka.cz

Korpus moučníku je ze sušenek, takže je jeho příprava velice snadná a rychlá. Drcení sušenek si usnadníte, když je v mikrotenovém sáčku uložíte na 30 minut do mrazáku a teprve potom je rozmačkáte válečkem. Získáte výrazně jemnější drť.

Správně zralé mango pak dodá rafinované náplni moučníku složené ze tří smetanových složek specifickou chuť i vůni.

Ovšem vykrájet z vyzrálých plodů manga dužninu není úplně snadné, protože ji u pecky pojí specifická vláknitá struktura. Ovoce neloupejte, použijte postup, jak se mango běžně konzumuje v asijských zemích: nejprve odkrojte po stranách oba boky i se slupkou, pak nakrojte dužninu špičkou nože do kostiček, miskovitě ji promáčkněte (viz fotogalerie) a odkrojte od slupky.

Příprava nepečeného moučníku krok za krokem

Sušenky nasypte do mikrotenového sáčku a válečkem podrťte. Drť promíchejte s nastrouhanými mandlemi, přilijte rozehřáté vlažné máslo a vařečkou vše propracujte. Drobivou hmotu napěchujte do kruhové formy o průměru cca 26 cm, případně použijte čtvercovou, a korpus uložte zhruba na půl hodiny do chladu.

Mezitím si připravte náplň. Na tu se vyplatí namočit si v troše vody nastříhané želatinové plátky, jakmile nabobtnají, rozehřejte je v mikrovlnce při 60 °C.

Ingredience na smetanový nepečený mango řez

Na korpus 220 g máslových sušenek (ať už světlých nebo čokoládových), 40 g jemně strouhaných neloupaných mandlí a 150 g másla. Na náplň 8 plátků želatiny, 50 ml vody, 500 g měkkého tvarohu, 300 g jogurtu, 100 g zakysané smetany, 200 ml smetany ke šlehání, 120 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru a jedno větší vyzrálé mango. Na dohotovení 200 ml ovocného džusu (ideálně multivitamin) a 2 lžičky kukuřičného škrobu.

Tvaroh vymíchejte v misce s jogurtem a zakysanou smetanou. Zvlášť vyšlehejte ze smetany s moučkovým i vanilkovým cukrem šlehačku, odeberte z ní 2 až 3 lžíce a vmíchejte je do vlažné tekuté želatiny.

Zbylou šlehačku zapracujte metlou do tvarohového smetanového základu, přidejte upravenou želatinu a nakonec do pěny vmíchejte na kostky upravenou dužninu manga.

Náplň rozetřete na ztuhlý základ v dortové formě a opět dejte do lednice, nebo alespoň do chladné místnosti. Po 3 až 4 hodinách si navrch připravte želé. Škrob jednoduše vymíchejte v rendlíku s džusem, přiveďte vše za stálého míchání k varu a pudink provařte, vyčeří se - tedy krásně zprůsvitní.

Mírně zchladlý, tedy zhruba za 10 minut po odstavení z plotny, ho nalijte na ztuhlý povrch smetanové náplně moučníku. Opět nechte ztuhnout, pak moučník z dortové formy uvolněte a můžete ho nakrájet na řezy.

Tento a další recepty najdete v časopise Knihovnička Recepty.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Hrušeň je držák, zvládne i radikální jarní řez

Pro zdraví a bohatou úrodu sladkých hrušek je klíčové strom pravidelně stříhat. Jak na jarní a podzimní řez hrušní? Nebo jak prořezat starou hrušeň? A co je to zmlazovací řez? Ucelený návod přinášíme...

2. dubna 2025

Dubnový manuál pro pěstování zeleniny. Kdy rozvézt kompost, sít i množit

V dubnu se s největší pravděpodobmostí na zahradě nezastavíte. Protože pokud chcete v sezoně postupně stále něco sklízet a radovat se i z rozkvetých záhonů, budete se muset pořádně otáčet. Při...

2. dubna 2025

Jarní údržba fotovoltaiky se vyplatí. Zajistí plný výkon, předejde požárům

Základním předpokladem dlouhé životnosti a správného chodu celého fotovoltaického systému je prevence. Každý rok by proto měli majitelé fotovoltaických elektráren nechat provést kompletní kontrolu...

2. dubna 2025

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025