Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Netradiční svícen vyrobíte i z krabičky od zmrzliny

  1:00aktualizováno  1:00
Na Vánoce se asi sněhové pokrývky nedočkáme, vyrobte si alespoň zasněžený vánoční svícen.

Výroba svícnu | foto: Stanislava Neradová

Tato bytová dekorace zpříjemní čas adventu i dobu povánoční. Bílou jsme vybrali jen jako inspiraci přibližující zimní období, vybírejte ale i stříbrnou či modrošedou v kombinaci například s bordó či červenou barvou.

Potřebujete:

- umělohmotnou hranatou misku obdélníkového tvaru (třeba i od zmrzliny)
- vatelín
- šedou aranžovací hmotu
- vánoční ozdoby (koule, hvězdičky, vločky)
- vysoké svíčky
- větvičky jehličnanů (nejlépe stříbrný smrk, modrošedý jalovec apod.)
- větvičky okrasných malých šípků (Rosa multiflora)
- stébla měsíčnice (Lunaria, lidově penízky) a další rostlinný materiál (např. obilí)
- nůžky, tavnou pistoli, nůž

c460

1. Nejprve si nastřihneme asi sedmicentimetrový pruh z vatelínu. Zakryjeme jím okraje misky.

c460

2. Odstřihneme přebytečný vatelín.

c460

3. Dno misky pokryjeme pláty aranžovací hmoty, které jsou asi dva centimetry vysoké. Ke dnu je přilepíme tavnou pistolí.

c460

4. Do hmoty napícháme svíčky, povrch zakryjeme odstřižky vatelínu, které nám zbyly po zastřižení okraje.

c460

5. Připravíme si ozdoby a rostlinný materiál a začneme aranžovat. Větvičky zapíchneme do hmoty nebo jen položíme, ozdoby přilepíme.

c460

6. Když nám svíčky vyhoří, zbude nám i nadále působivá dekorace pro zimní období. Umístit ji můžeme na okno nebo stůl.

c460

7. Misku můžeme vložit i na větší dřevěný tác.

c460

8. Jednoduchá barevná kombinace: bílá - šedomodrá - červená

Autoři:




Nejčtenější

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.