Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Neudržované stojany na vodu jsou semeništěm bakterií

  0:15aktualizováno  0:15
Také si necháváte dodávat kvalitní pramenitou vodu v barelech, které se nasazují na tzv. watercoolery? To ovšem neznamená, že si stejně kvalitní vodu i načepujete. To už hodně záleží na tom, jak se vy sami o přístroj staráte. A nebo jaký si zajistíte servis.

Ideální je, když dodavatelská firma garantuje kvalitu čepované vody. (Za kvalitu vody v originálně uzavřeném obalu ručí výrobce.) | foto: Profimedia.cz

Watercooler nemůžete postavit kamkoliv a po vypotřebování barelu pouze nasadit jiný. Pokud chcete pít skutečně dobrou a zdravou vodu, má svoje pravidla už vlastní umístění přístroje. Například byste také měli při každé výměně barelu za plný vyčistit trn automatu. A to není zdaleka všechno.

Co byste měli vědět před pořízením přístroje

Kvalita vody čepované z watercooleru závisí na celé řadě faktorů.Už při pořizování přístroje si rozmyslete, za jakou dobu spotřebujete obsah barelu (obvykle mívají obsah 10 nebo 19 litrů). Státní zdravotní ústav totiž doporučuje spotřebovat obsah do tří dnů po otevření originálního obalu.

Druhá podstatná otázka je, jestli jste ochotni každé tři měsíce věnovat minimálně dvě hodiny tomu, že přístroj rozeberete, mechanicky vyčistíte veškeré díly, které přicházejí do styku s vodou, poté je propláchnete dezinfekčním přípravkem a vše ještě propláchnete minimálně trojnásobným množstvím vody, abyste přístroj zbavili byť jen stop dezinfekce.

"Vhodný detergentní i dezinfekční přípravek by vám měla doporučit dodávající firma," radí Markéta Chlupáčová, která se problematice watercoolerů ve Státním zdravotním ústavu donedávna věnovala .

Bez uvedeného pravidelného čištění přístroje se totiž neobejdete. Důvod je prostý. Na všech plochách watercooleru, které přicházejí do kontaktu s vodou, mohou mikroby vytvářet nežádoucí biofilm. Kvůli němu pak čepovaná voda získává zatuchlou až plesnivou příchuť.

A nejen to, problémy pak většinou logicky nastávají i s mikrobiologickou kvalitou čepované vody. Není vůbec výjimkou, že rozbor pak prokáže přítomnost bakterií, které voda určená ke konzumaci vůbec nesmí obsahovat. Není tedy divu, že Státní zdravotní ústav mj. doporučuje vodu z watercooleru pro jistotu převařit, pokud ji používáte pro kojence.

Test zdravotní nezávadnosti vody čepované z watercoolerů provedlo před dvěma lety nezávislé Občanské sdružení spotřebitelů TEST. "Odebrali jsme 18 vzorků většinou ve školách, zdravotnických zařízeních a lékárnách v Praze a v Brně. Pouze 5 vzorků načepované vody bylo vyhovujících," konstatovala Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu Test. Na stránkách sdružení najdete kompletní vyhodnocení tehdejšího testu.

Řešením je komplexní služba

Jako každý přístroj, i watercooler potřebuje čas od času vyčistit. Pramenitá voda kdykoliv po ruce, chlazená či naopak ideálně ohřátá na přípravu kávy, čaje či instantní polévky, je nezpochybnitelným přínosem aquabarů, které si pořídila řada firem, veřejných institucí i domácností. Ne každý ale bude ochoten přístroj pravidelně rozebírat, mechanicky čistit a dezinfikovat.

Problém je, že pokud nemáte s dodavatelskou firmou výslovně ve smlouvě, že vám ručí za kvalitu čepované vody, ručíte si za ni sami. Výrobce vody logicky ručí jen za kvalitu originálně balené vody před nasazením na přístroj.

Dodavatelé se k této problematice staví různě. Většinou tak, že případné mechanické čištění je čistě na uživateli přístroje, maximálně vám nabídnou sanitaci spočívající v proplachu watercooleru. Ten ale problémový biofilm bohužel neodstraní. Na telefonický dotaz na centrále jedné ze společností nabízejících pronájem watercoolerů se hobby.cz dokonce dostalo odpovědi, že tato sanitace se provádí čistě kvůli usazování vodního kamene.

První vlaštovka

Watercoolery neboli aquabary  jsou dnes naprosto běžné nejen v kancelářích, ale i na úřadech, na školách, v čekárnách u lékaře i v lékárnách. Že by se za dva roky od provedení testů nic nezměnilo? Redakční pátrání bylo přeci jen nakonec korunováno úspěchem. Objevili jsme firmu Aquara z Tábora, která je členem České asociace barelových watercoolerů. V tuto chvíli údajně jako jediná v republice nabízí takový servis, abyste si mohli výhod přístroje skutečně jen užívat, a bez rizika.

"Byli jsem si problémů s udržením kvality čepované vody vědomi, proto jsme si sami postupně vypracovali takovou technologii sanitace, která zaručuje potřebnou kvalitu čepované vody," řekl nám k tématice nutného mechanického čištění přístrojů majitel firmy Antonín Miloschewitsch. "A vím, že v republice jako jediní přebíráme zodpovědnost za kvalitu vody na výstupu z přístroje," dodal.

"Teoreticky je možné, aby si každý vyčistil používaný přístroj sám. Ale není to zase tak jednoduché a nedá se to dělat kdekoliv. Proto my jednou za čtvrt roku přístroj od klienta odvezeme, zatím mu zapůjčíme jiný, a u nás ho rozebereme a sanitací ho zbavíme prachu, vodního kamene, bakterií a jiných nečistot a klient od nás zpět dostane opět hygienicky čistý přístroj. Pak jsem schopni za kvalitu čepované vody ručit," vysvětluje praxi ve své firmě.

Vhodný detergentní ani dezinfekční přípravek Miloschewitsch bohužel Hobby.cz neprozradil: "Nezlobte se, jedná se o know-how firmy, do kterého jsme museli hodně investovat. I díky tomu jsme jako jediná firma v Evropě získali certifikát kvality ISO 9001:2000."

Vypadá to, že nekompromisně požadovat kvalitu se vyplatí. Firmy pronajímající watercoolery se snad nakonec přeci jen, ve vlastním zájmu, budou muset přizpůsobit požadavkům svých klientů.





Nejčtenější

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.