Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Neudržované stojany na vodu jsou semeništěm bakterií

  0:15aktualizováno  0:15
Také si necháváte dodávat kvalitní pramenitou vodu v barelech, které se nasazují na tzv. watercoolery? To ovšem neznamená, že si stejně kvalitní vodu i načepujete. To už hodně záleží na tom, jak se vy sami o přístroj staráte. A nebo jaký si zajistíte servis.

Ideální je, když dodavatelská firma garantuje kvalitu čepované vody. (Za kvalitu vody v originálně uzavřeném obalu ručí výrobce.) | foto: Profimedia.cz

Watercooler nemůžete postavit kamkoliv a po vypotřebování barelu pouze nasadit jiný. Pokud chcete pít skutečně dobrou a zdravou vodu, má svoje pravidla už vlastní umístění přístroje. Například byste také měli při každé výměně barelu za plný vyčistit trn automatu. A to není zdaleka všechno.

Co byste měli vědět před pořízením přístroje

Kvalita vody čepované z watercooleru závisí na celé řadě faktorů.Už při pořizování přístroje si rozmyslete, za jakou dobu spotřebujete obsah barelu (obvykle mívají obsah 10 nebo 19 litrů). Státní zdravotní ústav totiž doporučuje spotřebovat obsah do tří dnů po otevření originálního obalu.

Druhá podstatná otázka je, jestli jste ochotni každé tři měsíce věnovat minimálně dvě hodiny tomu, že přístroj rozeberete, mechanicky vyčistíte veškeré díly, které přicházejí do styku s vodou, poté je propláchnete dezinfekčním přípravkem a vše ještě propláchnete minimálně trojnásobným množstvím vody, abyste přístroj zbavili byť jen stop dezinfekce.

"Vhodný detergentní i dezinfekční přípravek by vám měla doporučit dodávající firma," radí Markéta Chlupáčová, která se problematice watercoolerů ve Státním zdravotním ústavu donedávna věnovala .

Bez uvedeného pravidelného čištění přístroje se totiž neobejdete. Důvod je prostý. Na všech plochách watercooleru, které přicházejí do kontaktu s vodou, mohou mikroby vytvářet nežádoucí biofilm. Kvůli němu pak čepovaná voda získává zatuchlou až plesnivou příchuť.

A nejen to, problémy pak většinou logicky nastávají i s mikrobiologickou kvalitou čepované vody. Není vůbec výjimkou, že rozbor pak prokáže přítomnost bakterií, které voda určená ke konzumaci vůbec nesmí obsahovat. Není tedy divu, že Státní zdravotní ústav mj. doporučuje vodu z watercooleru pro jistotu převařit, pokud ji používáte pro kojence.

Test zdravotní nezávadnosti vody čepované z watercoolerů provedlo před dvěma lety nezávislé Občanské sdružení spotřebitelů TEST. "Odebrali jsme 18 vzorků většinou ve školách, zdravotnických zařízeních a lékárnách v Praze a v Brně. Pouze 5 vzorků načepované vody bylo vyhovujících," konstatovala Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu Test. Na stránkách sdružení najdete kompletní vyhodnocení tehdejšího testu.

Řešením je komplexní služba

Jako každý přístroj, i watercooler potřebuje čas od času vyčistit. Pramenitá voda kdykoliv po ruce, chlazená či naopak ideálně ohřátá na přípravu kávy, čaje či instantní polévky, je nezpochybnitelným přínosem aquabarů, které si pořídila řada firem, veřejných institucí i domácností. Ne každý ale bude ochoten přístroj pravidelně rozebírat, mechanicky čistit a dezinfikovat.

Problém je, že pokud nemáte s dodavatelskou firmou výslovně ve smlouvě, že vám ručí za kvalitu čepované vody, ručíte si za ni sami. Výrobce vody logicky ručí jen za kvalitu originálně balené vody před nasazením na přístroj.

Dodavatelé se k této problematice staví různě. Většinou tak, že případné mechanické čištění je čistě na uživateli přístroje, maximálně vám nabídnou sanitaci spočívající v proplachu watercooleru. Ten ale problémový biofilm bohužel neodstraní. Na telefonický dotaz na centrále jedné ze společností nabízejících pronájem watercoolerů se hobby.cz dokonce dostalo odpovědi, že tato sanitace se provádí čistě kvůli usazování vodního kamene.

První vlaštovka

Watercoolery neboli aquabary  jsou dnes naprosto běžné nejen v kancelářích, ale i na úřadech, na školách, v čekárnách u lékaře i v lékárnách. Že by se za dva roky od provedení testů nic nezměnilo? Redakční pátrání bylo přeci jen nakonec korunováno úspěchem. Objevili jsme firmu Aquara z Tábora, která je členem České asociace barelových watercoolerů. V tuto chvíli údajně jako jediná v republice nabízí takový servis, abyste si mohli výhod přístroje skutečně jen užívat, a bez rizika.

"Byli jsem si problémů s udržením kvality čepované vody vědomi, proto jsme si sami postupně vypracovali takovou technologii sanitace, která zaručuje potřebnou kvalitu čepované vody," řekl nám k tématice nutného mechanického čištění přístrojů majitel firmy Antonín Miloschewitsch. "A vím, že v republice jako jediní přebíráme zodpovědnost za kvalitu vody na výstupu z přístroje," dodal.

"Teoreticky je možné, aby si každý vyčistil používaný přístroj sám. Ale není to zase tak jednoduché a nedá se to dělat kdekoliv. Proto my jednou za čtvrt roku přístroj od klienta odvezeme, zatím mu zapůjčíme jiný, a u nás ho rozebereme a sanitací ho zbavíme prachu, vodního kamene, bakterií a jiných nečistot a klient od nás zpět dostane opět hygienicky čistý přístroj. Pak jsem schopni za kvalitu čepované vody ručit," vysvětluje praxi ve své firmě.

Vhodný detergentní ani dezinfekční přípravek Miloschewitsch bohužel Hobby.cz neprozradil: "Nezlobte se, jedná se o know-how firmy, do kterého jsme museli hodně investovat. I díky tomu jsme jako jediná firma v Evropě získali certifikát kvality ISO 9001:2000."

Vypadá to, že nekompromisně požadovat kvalitu se vyplatí. Firmy pronajímající watercoolery se snad nakonec přeci jen, ve vlastním zájmu, budou muset přizpůsobit požadavkům svých klientů.





Nejčtenější

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Další z rubriky

Pstruh pečený na pánvi s hráškovou omáčkou a zeleninovou přílohou podle...
Pstruha zbavte žaber a nedávejte si k němu brambory, radí Pohlreich

Co si dát k večeři, abyste se na noc nenašťouchli? Časté dilema se dá vyřešit rybou na talíři. Ovšem ne tak, že si k ní dáte těžké brambory. Zdeněk Pohlreich k...  celý článek

U nově instalovaného topení je termostat už samozřejmostí.
Češi mívají po topné sezoně nedoplatky, přitom nepoužívají účinnou regulaci

Přes 800 českých domácností se zúčastnilo průzkumu, který zmapoval chování lidí při kontrole vytápění vlastního domova. Průzkum zjistil, že polovina domácností...  celý článek

Holandská omáčka je nedílnou součástí podávání chřestu, jehož sezona právě...
Holandská omáčka za minutu. K aktuálnímu chřestu, ale i rybám nebo masu

Je hotová asi za minutu a zvládne ji úplně každý. Oproti klasickému postupu u ní nehrozí riziko sražení a vyjde pokaždé naprosto perfektně.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.