Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nezapomeňte utrhnout barborku – vaše Vánoce rozkvetou

  8:30aktualizováno  8:30
Ve čtvrtek 4. prosince má svátek Barbora, to znamená, že je čas jít pro barborku! Pro velkou radost stačí i jedna malá větvička.

Zimní poezie – krásnu třešňových květů nezničí ani chvilková pokrývka sněhu, ba naopak… | foto: shutterstock.com

Jednoduché triky

Pokud budete mít větší než třídenní zpoždění, raději kvetení podpořte jednoduchým trikem: větvičku na deset minut ponořte do vlažné vody a teprve potom postavte do vázy. Mezi teplotou a dobou, jež větvička potřebuje k  vykvetení, je přímá úměra. Toho můžete využít a probouzení uspíšit nad topením, nebo naopak pozdržet na chladném místě. Teplota by se však neměla měnit vícekrát a náhle.

Rozkvetlá barborka je snad nejkrásnější vánoční ozdobou. Příslibem jara uprostřed svátečního stolu. A jaké stromy jsou pro vánoční nakvétání nejvhodnější? Tradičními druhy jsou třešně a višně se sněhobílými květy, vhodné jsou rovněž slivoně, jemně narůžovělé jabloně nebo i růžové a plnokvěté okrasné třešně sakury. Použít můžete i zlatici – forzýtii, jejíž  zlaté kvítky působí velmi dekorativně i v kombinaci s tmavozeleným  jehličím. Navíc podle pověsti přináší do domu bohatství.

Květy zlatice – forzýtie – vykvetou ochotně a poslouží vám místo zlatých vánočních ozdobAle ani u zlatice výběr nekončí – na Štědrý večer může rozkvést i šeřík, kalina, trnka… A dokonce i narašené větvičky břízy či vrby (zvláště kultivarů s kroucenými větvemi) jsou velmi ozdobné, ačkoli jen světle zelenými lístky.




Barborky můžete kombinovat i s řezanými květinami – soulad růže a meruňkových květů je potěchou pro okoBarborku je pěkné utrhnout v souladu s tradicí, ale pokud se o několik dní opozdíte, nic se neděje. I tak se větévka probudí k životu včas, neboť naše byty jsou mnohem teplejší než obydlí našich předků, kteří právě Barbořin svátek vybrali jako nejvhodnější čas.

Řezat a živit

K seříznutí používejte čistý a ostrý nůž, nikdy ne nůžky, které stlačí vodivá pletiva a brání tak žíznivé větvičce v "pití". Barborce dopřejte dostatek světla, zvláště pokud se poupata již začnou rozvíjet, odraženou vodu a místo bez průvanu.

Její krásu pomůže prodloužit výživa pro řezané květiny, kterou v sáčku zakoupíte v každém lepším květinářství. Vodu s výživou nevyměňujte, pouze pravidelně doplňujte. Ovocné dřeviny každý den roste rozprašovačem na květiny a do jejich blízkosti postavte nádobu s vodou – suchý vzduch jim nesvědčí a poupata by mohla zasychat. Zlatice je v tomto směru odolnější a suchý vzduch jí na kráse neubere.

Nechejte vykvést opojně vonící šeřík. Zprvu chybějící listy lze doplnit i náhradní zeleníRozkvetlé barborky jsou velmi půvabné i samotné, ve skleněné či keramické váze. Můžete je ale kombinovat i s doplňkovou zelení nebo narašenými březovými a vrbovými větvičkami. Inspiraci najdete například v ikebaně – prastarém japonském umění jednoduchých, ale působivých květinových vazeb, kde právě rozkvetlé větvičky ovocných stromů hrají důležitou roli.

Pohanská tradice

Barborka má dlouhou tradici. Rozkvetlé třešňové květy jsou symbolem čistoty panny Marie, ale podhoubí tohoto zvyku možná vznikalo již za prastarých dob pohanských, kdy lidé ještě rozmlouvali se stromy a keři.

Oslavte slunovrat s barborkou  ze zlatice, běžně pěstovaného a dostupného keře – slunce vám přinese přímo domů Pro větvičky ovocných stromů na svátek svaté Barbory chodily hlavně dívky, protože Barbora byla i jejich patronkou. Když barborka rozkvetla přesně na Štědrý den, panna mohla do roka a do dne očekávat ženicha a svatbu. Pokud rozkvetla ještě dříve, měla přijít dříve i veselka. Větvičku musely dívky trhat brzo ráno, když se první sluneční paprsek dotkl obzoru, a to ze stromu nejméně deset let starého. To je ostatně dobrý návod dodnes – pro starší statný strom je jedna větvička kapkou v moři, a tak může darovat i více barborek, aniž by v nejmenším utrpěl.

Autoři:




Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Další z rubriky

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Šaty a sukně do 350,-
Šaty a sukně do 350,-

Udělejte si radost bez výčitek.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.