Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Strašidelní noční motýli zaplavili Malajsii, kde je tabu zabít můru

aktualizováno 
Malajsii v posledních týdnech zaplavily tisíce obřích nočních motýlů. Podle zpravodajského serveru BBC News narušili dokonce i zápas národního fotbalového týmu. Jeden z největších nočních motýlů zřejmě zažívá populační boom díky sníženému výskytu přirozených nepřátel.

Lyssa zampa je noční motýl veliký jako lidská dlaň. | foto: Dominik Vondráček

Jde o druh Lyssa zampa, neškodného hnědého nočního motýla s chlupatým tělem a rozpětím křídel až 16 centimetrů, který žije v jihovýchodní Asii. "Je to noční motýl z čeledi kometovitých (Uraniidae), český název tento druh nemá. Rozšířen je od Himalájí až do jihovýchod Asie, včetně Bornea. Skutečně patří k největším motýlům, rozpětí jeho křídel činí od 10 do 16 centimetrů," popsal ho pro iDNES.cz entomolog Dominik Vondráček, postgraduální student z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, který se s tímto druhem v Malajsii setkal dvakrát.

Fotogalerie

Minulý měsíc se tito motýli v nezvykle vysokém počtu objevili kromě Malajsie i v sousedním Singapuru. Podle tamějších odborníků je jejich nynější hojný výskyt nevídaný, obvykle se vyskytují v mnohem menším počtu.

"To, že se počty jednotlivých druhů hmyzu každý rok mění, je naprosto normální i u nás. Některé roky je například babočka kopřivová sotva k vidění, jiný rok je jich spousta," vysvětluje český entomolog, že je to v podstatě přirozený úkaz. Sám pobýval v Malajsii v letech 2011 a 2013. "Při prvním pobytu jsem tam vídal 15 až 20 těchto motýlů za noc, při druhém jsem byl rád, když jsem za stejnou dobu narazil na dva exempláře," popisuje Vondráček, který je přesvědčen, že současná situace může mimo jiné souviset s úbytkem přirozených nepřátel tohoto druhu.

Lyssa zampa

Housenky tohoto motýla se živí listy různých pryšcovitých rostlin (Euphorbiaceae), především pak zástupců rodu Endospermum, kam patří i gumovníky. Jsou to stálezelené stromy i keře dorůstající až 35m výšky.

Přirozeným prostředím těchto motýlů je horský les a tam hledají příčinu neobvykle vysokého výskytu tohoto druhu i malajští vědci. "Myslím, že je tam nedostatek predátorů, jako jsou ptáci, kteří se obvykle živí housenkami," uvedla entomoložka  Norela Sulaimanová z Národní univerzity v Malajsii pro agenturu Reuters. "Současně mohou být málo aktivní další jejich přirození nepřátelé jako například parazité a další možné patogeny, takže se jim daří."

"Současně mohlo ubýt ochránců jejich hostitelských stromů, jakými jsou například mravenci. Některé druhy mravenců totiž chrání dřeviny před herbivory, tedy i před housenkami tohoto nočního motýla tím, že je neustále likvidují. Rostlina jim za to nabízí úkryty na tvorbu hnízd v dutých lodyhách," nabízí další možné vysvětlení Vondráček.

Noční motýly přitahuje světlo a noční motýli zase člověka

Protože tito noční motýli k navigaci využívají světlo, často je to láká do obydlených oblastí, zvláště ke světlu v městských oblastech, kde se také často jako okrasné pěstují jejich hostitelské stromy. Pro člověka nepředstavují tyto můry žádné ohrožení, jen lidé trpící astmatem by mohli citlivě reagovat na chloupky pokrývající jejich tělo.

Pozorování gigantického nočního motýla se ovšem stalo vděčným námětem pro sociální sítě. Mnoho lidí z Malajsie i Singapuru zaplavilo internet fotografiemi strašidelně vyhlížejících nočních motýlů. Patří k nim i následující ilustrační video. Jsou na něm sice jiné druhy nočních motýlů, nicméně dokládá, jak jsou jimi místní lidé fascinováni.

Kořeny tohoto jevu lze možná najít v čínském původu více než čtvrtiny obyvatel Malajsie. "V Číně jsou můry považovány za symbol smrti, protože představují duše zemřelých," řekla astroložka Cindy Wu. "Rozhodně je proto považováno za tabu nočního motýla zabít, nebo ho nějak rušit," dodala.





Nejčtenější

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Další z rubriky

Japonský špic je u nás velmi vzácné plemeno.
Japonský špic je pohodář, který jen málokdy zaštěká

Japonský špic neboli „japonec“ je u nás poměrně vzácné plemeno. K dnešnímu dni je v plemenné knize zapsáno pouhých 59 jedinců. Pokud uvažujete nad pořízením...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Katalánský ovčák je radostný a aktivní pes. Autor
Katalánský ovčák je vzácný nefalšovaný dříč s milující povahou

Katalánský ovčák je starobylé plemeno pocházející z Katalánska, které leží na území dnešního Španělska. Jedná se o velmi schopného a pracovitého psa, jež...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.