Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nová emise zlatého Svatováclavského dukátu bude lahůdkou pro sběratele

  0:12aktualizováno  0:12
Zlatý dukát se svatým Václavem se stal v roce 1923 první zlatou mincí první Československé republiky. Jeho nejvzácnější kousky se dnes dají získat pouze dražbou na aukcích, nová limitovaná emise Svatováclavského dukátu má podobné ambice.

Zlatý Svatováclavský dukát, přísně limitovaná série 2009. | foto: PROTEXT

Předlohu dukátu vytvořil akademický sochař a medailér Vladimír Oppl. Zajímavostí je, že prvotní návrh lícní strany z roku 1993 byl původně určen pro českou oběžnou korunovou minci.

Návrat k tradici

"Líc zobrazuje profil svatého Václava v přilbici, oproti návrhu z roku 1993 je nově doplněn o dvojité písmeno W," popsal minci autor Vladimír Oppl. Rub dukátu zdobí meč v kříži s ústředními heraldickými motivy českých zemí: orlicí a dvouocasým lvem. Okraj kopíruje nápis: NEDEJ ZAHYNOUTI NÁM NI BUDOUCÍM.

"Věříme, že tato zlatá medaile, připomínající hlavního patrona české země, udělá radost nejen odborníkům, ale také všem, kdož se sbíráním vzácných mincí a medailí teprve začínají," uvedl Jaroslav Tomanec ze společnosti Zlaté mince-numismatika.

Nový Svatováclavský dukát je ražen v přísně limitované sérii. Ve sběrateli nejvíce hodnoceném luxusním provedení proof je počet limitován pouhými pěti sty exempláři, v provedení označovaném jako běžná kvalita jich Česká mincovna vyrazí 3000 kusů.

Historie Svatováclavských dukátů

Prvorepublikové Svatováclavské dukáty byly první zlaté mince Československa. Šlo o obchodní mince, které stejně jako medaile neměly stanovenu nominální hodnotu. Vydání prvního svatováclavského dukátu se setkalo s velkým zájmem československé veřejnosti a jen těch nejmenších, jednodukátů, bylo v letech 1923-1939 prodáno na čtyři sta tisíc. V období ohraničeném lety 1929-1939 byla ražba rozšířena i o větší pěti a deseti dukáty. Tyto ražby získaly oblibu po celém světě, a tak není divu, že se svatováclavské dukáty razily pro účely mezinárodního obchodu i v roce 1951.

V roce 1923 se dukát se svatým Václavem prodával za tržní cenu 120 korun a byl oblíbeným dárkem k nejrůznějším příležitostem. Dnes se cena těchto historických mincí pohybuje od 6000 do 9000 Kč, dle zachovalosti a ročníku. Ty nejvzácnější se pak dají získat pouze dražbou na aukcích.

Autoři:




Nejčtenější

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Další z rubriky

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.