Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tip na dárek pod stromeček pro milovníky brouků. Nová hmyzí kuchařka

aktualizováno 
Nová kuchařka Hmyz na talíři atypicky obohacuje předvánoční trh. Je dílem Marie Borkovcové z Mendelovy univerzity v Brně. Ona a její tým sice trochu předběhli dobu, ale věří, že bude užitečná v budoucnu, až se hmyz stane zdrojem potravy pro budoucí populace.

Potemník brazilský se praží zaživa a je jedním z nejchutnějším pokrmů. | foto: Marek Burza

Dobroty na titulce kuchařky zdobí švábi a cvrčci. Šestinohá stvoření pak představují důležitou příměs desítek předkrmů, polévek, hlavních jídel i dezertů, které kuchařka popisuje.

Papírová kuchařka je naprosto ojedinělým počinem. Informací o přípravě hmyzu najdete na internetu dost, ale ve formě knižní kuchařky je toto vydání u nás ojedinělým počinem.

Redakční tým doplnil například i Milan Václavík, který je velkým propagátorem hmyzí stravy, takzvané entomofágie. Jak chutně připravit různé druhy červů a hmyzu nám ukázal přímo v redakci.

Na video se můžete podívat přímo zde.

Kuchařka poskytuje rady lidem, kteří chtějí s pojídáním hmyzu začít. Například se dozvědí, že je nevhodné jíst živý hmyz a že před sběrem v přírodě musejí dát přednost hmyzu z chovu.

„Pokud nejste entomolog, těžko rozeznáte ohrožené druhy, nevíte, jestli nejsou pro člověka jedovaté. Dále nevíte, kde se hmyz ve volné přírodě pohyboval. Velká část polí u nás v Česku je stříkána chemickými prostředky a hmyz tedy může obsahovat chemikálie, popřípadě těžké kovy,“ uvedla v knize Borkovcová, jež na univerzitě učí biologii a je dlouholetou propagátorkou entomofágie. Hmyz také může vyvolat alergie u lidí, kteří nesnášejí mořské plody.

Titulka kuchařky Hmyz na talíři

Titulka kuchařky Hmyz na talíři

Pojídání hmyzu je v mnoha světových kulturách zcela běžné, v Evropě se pojem entomofágie dostává do širšího povědomí od přelomu tisíciletí. Rostoucí zájem o recepty a konzumaci hmyzu podle nakladatelství Jota vyústil k sepsání kuchařky.

Kromě samotných receptů přináší informace o nutričních hodnotách hmyzu a jeho možném přínosu pro výživu lidí. Nechybí ani malá gastronomická cesta kolem světa včetně fotek smažené tarantule z Kambodže nebo čínských špízů ze štírů.

Fotogalerie

Pojídači hmyzu podle autorského kolektivu nejčastěji čelí otázkám typu Jak chutná cvrček? Odpovídají na ně jednoduše: Chutná jako cvrček. „Spousta prvokonzumentů chce slyšet, že chuť připomíná pečené kuře nebo třeba lososa zapečeného s nivou. Jenže nepřipomíná. Jednoduše proto, že to není kuře ani losos. Je to hmyz, který má svou specifickou chuť i konzistenci,“ napsal v knize cestovatel David Švejnoha.

Hmyz nemá v Česku oficiálně status potraviny. Nicméně odvážní jedlíci mohou ingredience koupit v prodejnách s krmením pro zvířata, případně přes internet. Další variantou je nákup přímo od chovatele nebo vlastní chov. Nová kuchařka pak zájemcům nabízí desítky receptů z různých druhů hmyzu. Kompletní tabuli lze zahájit třeba taštičkami se sýrem, mátou a moučnými červy a rajčatovou polévkou se sušenými potemníky.

Jako hlavními jídlo doporučují kuchaři Petr Ocknecht a Milan Václavík servírovat třeba šváby v pikantní omáčce s kokosovým mlékem a mangem. Mezi dezerty je v knize zařazen bílkový hmyzíček nebo tvarohové knedlíčky plněné hmyzem. Při přípravě se používá vždy vyhladovělý hmyz. Pokrmy jsou určené k okamžité konzumaci, delší skladování odborníci nedoporučují. Zároveň zdůrazňují, že hmyz nemá být hlavní složkou jídelníčku, ale spíše doplňkem pestré stravy.

Autoři: ,




Nejčtenější

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Další z rubriky

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

U nově instalovaného topení je termostat už samozřejmostí.
Češi mívají po topné sezoně nedoplatky, přitom nepoužívají účinnou regulaci

Přes 800 českých domácností se zúčastnilo průzkumu, který zmapoval chování lidí při kontrole vytápění vlastního domova. Průzkum zjistil, že polovina domácností...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

GASTRO MACH, s.r.o. - Michal Březina
Logistik / dispečer

GASTRO MACH, s.r.o. - Michal Březina
Olomoucký kraj
nabízený plat: 20 000 - 25 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.