Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tip na dárek pod stromeček pro milovníky brouků. Nová hmyzí kuchařka

aktualizováno 
Nová kuchařka Hmyz na talíři atypicky obohacuje předvánoční trh. Je dílem Marie Borkovcové z Mendelovy univerzity v Brně. Ona a její tým sice trochu předběhli dobu, ale věří, že bude užitečná v budoucnu, až se hmyz stane zdrojem potravy pro budoucí populace.

Potemník brazilský se praží zaživa a je jedním z nejchutnějším pokrmů. | foto: Marek Burza

Dobroty na titulce kuchařky zdobí švábi a cvrčci. Šestinohá stvoření pak představují důležitou příměs desítek předkrmů, polévek, hlavních jídel i dezertů, které kuchařka popisuje.

Papírová kuchařka je naprosto ojedinělým počinem. Informací o přípravě hmyzu najdete na internetu dost, ale ve formě knižní kuchařky je toto vydání u nás ojedinělým počinem.

Redakční tým doplnil například i Milan Václavík, který je velkým propagátorem hmyzí stravy, takzvané entomofágie. Jak chutně připravit různé druhy červů a hmyzu nám ukázal přímo v redakci.

Na video se můžete podívat přímo zde.

Kuchařka poskytuje rady lidem, kteří chtějí s pojídáním hmyzu začít. Například se dozvědí, že je nevhodné jíst živý hmyz a že před sběrem v přírodě musejí dát přednost hmyzu z chovu.

„Pokud nejste entomolog, těžko rozeznáte ohrožené druhy, nevíte, jestli nejsou pro člověka jedovaté. Dále nevíte, kde se hmyz ve volné přírodě pohyboval. Velká část polí u nás v Česku je stříkána chemickými prostředky a hmyz tedy může obsahovat chemikálie, popřípadě těžké kovy,“ uvedla v knize Borkovcová, jež na univerzitě učí biologii a je dlouholetou propagátorkou entomofágie. Hmyz také může vyvolat alergie u lidí, kteří nesnášejí mořské plody.

Titulka kuchařky Hmyz na talíři

Titulka kuchařky Hmyz na talíři

Pojídání hmyzu je v mnoha světových kulturách zcela běžné, v Evropě se pojem entomofágie dostává do širšího povědomí od přelomu tisíciletí. Rostoucí zájem o recepty a konzumaci hmyzu podle nakladatelství Jota vyústil k sepsání kuchařky.

Kromě samotných receptů přináší informace o nutričních hodnotách hmyzu a jeho možném přínosu pro výživu lidí. Nechybí ani malá gastronomická cesta kolem světa včetně fotek smažené tarantule z Kambodže nebo čínských špízů ze štírů.

Fotogalerie

Pojídači hmyzu podle autorského kolektivu nejčastěji čelí otázkám typu Jak chutná cvrček? Odpovídají na ně jednoduše: Chutná jako cvrček. „Spousta prvokonzumentů chce slyšet, že chuť připomíná pečené kuře nebo třeba lososa zapečeného s nivou. Jenže nepřipomíná. Jednoduše proto, že to není kuře ani losos. Je to hmyz, který má svou specifickou chuť i konzistenci,“ napsal v knize cestovatel David Švejnoha.

Hmyz nemá v Česku oficiálně status potraviny. Nicméně odvážní jedlíci mohou ingredience koupit v prodejnách s krmením pro zvířata, případně přes internet. Další variantou je nákup přímo od chovatele nebo vlastní chov. Nová kuchařka pak zájemcům nabízí desítky receptů z různých druhů hmyzu. Kompletní tabuli lze zahájit třeba taštičkami se sýrem, mátou a moučnými červy a rajčatovou polévkou se sušenými potemníky.

Jako hlavními jídlo doporučují kuchaři Petr Ocknecht a Milan Václavík servírovat třeba šváby v pikantní omáčce s kokosovým mlékem a mangem. Mezi dezerty je v knize zařazen bílkový hmyzíček nebo tvarohové knedlíčky plněné hmyzem. Při přípravě se používá vždy vyhladovělý hmyz. Pokrmy jsou určené k okamžité konzumaci, delší skladování odborníci nedoporučují. Zároveň zdůrazňují, že hmyz nemá být hlavní složkou jídelníčku, ale spíše doplňkem pestré stravy.

Autoři: ,




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Další z rubriky

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.