Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Český kutil vymyslel štípačku dřeva, jakou ještě svět neviděl

aktualizováno 
Čtenář Hobby Ivan Trčka obrátil štípání dřeva na hlavu. Místo, aby se sekera pohybovala směrem dolů do dřeva, on obrací břit směrem vzhůru. Tato štípačka je určena hlavně pro dělení menších kousků a štípání na třísky.

Výhodou této metody je bezpečnost, kdy se štípání nemusí zaleknout ženy ani děti. To má ostatně Ivan Trčka vyzkoušeno se svými ratolestmi, jak vidíte ve videu.

Na vývoji štípačky pracuje asi rok, zatím zkouší různé materiály. Zaregistroval si užitný vzor a pracuje na patentové přihlášce. „Co jsem zjišťoval sám i lidé na patentovém úřadě, zatím nikdo s podobnou štípačkou nepřišel,“ říká.

U klasického štípání dřeva se počítá se švihem sekery směrem do dřeva. Trčkova štípačka si neklade za cíl operovat s mohutnými špalky dřeva (s těmi si poradí třeba hydraulická štípačka), energii získáváte jen úderem kladívka.

Ale mohla by pomoci při každodenním přikládání, kde se už odebírá nahrubo nadělené dřevo a pak je zapotřebí ho drobněji rozporcovat. To by pak zvládli i lidé, kteří mají normálně ze sekery strach.

Mluvit o ceně je zatím předčasné, protože Ivan Trčka zatím vyrobil jen prototypy pro sebe a pár přátel. Navíc cena kusu doma vyrobeného v dílně se počítá jinak než cena po tisících kusů. Možná bychom si však mohli zahrát na startupový web a podle vašich reakcí mu pomoci zjistit, zda se má do výroby své štípačky pustit.

Hodila by se vám taková štípačka domů?

celkem hlasů: 8187

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 6. února 2015. Anketa je uzavřena.

Určitě, na drobné práce ideální 5876
Pro mě je to zbytečné, není nad pořádnou sekeru 1395
Tento způsob mě neoslovil 704
Potřeboval bych spíš něco na velké špalky 212
Autor:


Témata: Materiál, nápady


Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.