Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nová žvýkačka vás jen tak neupatlá. Odstraníte ji pouhou vodou

  11:15aktualizováno  11:15
Britská firma Revolymer vyvinula žvýkací gumu s minimální přilnavostí. I když ji někdo jen tak vyplivne na chodník, technické služby ji snadno uklidí během pravidelného čištění vodou.

Nepříjemná situace běžná na ulici | foto: Profimedia.cz

Podle britského listu The Daily Telegraph tento vynález může jen ve Velké Británii ročně ušetřit 150 milionů liber (4,5 miliardy korun), které se teď vydávají na čištění ulic od zbytků žvýkaček. K očištění dlažby nebude potřeba používat speciální mechanizace, bude stačit pouhá voda používaná při běžném úklidu ulic.

K očištění bot, šatů a vlasů bude potřeba k vodě přidat mýdlo. To usnadní každodenní život v domácnostech s malými dětmi, kde se se žvýkačkovou mánií potýkají denně (viz článek o čištění nejběžnějších skvrn v domácnosti).

Společnost Revolymer udává, že do svých žvýkaček přidává speciální polymer Rev7, který zajišťuje o 75 % nižší adhezi. Tím se zajistí, že z se z chodníků většina žvýkaček odstraní už během běžného pravidelného čištění. Polymer by měl také zkrátit dobu rozkladu žvýkaček, které přesto na povrchu zůstanou.

Žvýkačky se odstraňují speciálními parními stroji

Žvýkačky se odstraňují speciálními parními stroji

Ve Velké Británii ročně lidé odhodí nebo vyplivnou na nepatřičná místa 9 000 tun žvýkaček. Vyčistit dláždění od nich je kvůli jejich velké přilnavosti velmi obtížné.

Problém se žvýkačkami však trápí i české ulice. Proto například už v roce 2008 zavedla pražská radnice vyhlášku, podle které lze vyplivnutí žvýkačky na chodník "ocenit" částkou až 30 000 korun (viz předchozí článek). S podobnými problémy se potýkají i v dalších městech naší republiky, ale i v zahraničí. Například v Itálii se někteří politici pokoušeli zavést dokonce žvýkačkovou daň (viz předchozí článek).

Nový výrobek byl už schválen americkými úřady pro bezpečnost potravin a teď prochází poslední fází schvalovacího procesu v Evropské unii. Firma doufá, že v Evropě přijde nová žvýkačka do prodeje v příštím roce. Její vývoj trval čtyři roky a stál deset milionů liber (300 milionů korun).

Autoři:




Nejčtenější

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Další z rubriky

U nově instalovaného topení je termostat už samozřejmostí.
Češi mívají po topné sezoně nedoplatky, přitom nepoužívají účinnou regulaci

Přes 800 českých domácností se zúčastnilo průzkumu, který zmapoval chování lidí při kontrole vytápění vlastního domova. Průzkum zjistil, že polovina domácností...  celý článek

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.