Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nová žvýkačka vás jen tak neupatlá. Odstraníte ji pouhou vodou

  11:15aktualizováno  11:15
Britská firma Revolymer vyvinula žvýkací gumu s minimální přilnavostí. I když ji někdo jen tak vyplivne na chodník, technické služby ji snadno uklidí během pravidelného čištění vodou.

Nepříjemná situace běžná na ulici | foto: Profimedia.cz

Podle britského listu The Daily Telegraph tento vynález může jen ve Velké Británii ročně ušetřit 150 milionů liber (4,5 miliardy korun), které se teď vydávají na čištění ulic od zbytků žvýkaček. K očištění dlažby nebude potřeba používat speciální mechanizace, bude stačit pouhá voda používaná při běžném úklidu ulic.

K očištění bot, šatů a vlasů bude potřeba k vodě přidat mýdlo. To usnadní každodenní život v domácnostech s malými dětmi, kde se se žvýkačkovou mánií potýkají denně (viz článek o čištění nejběžnějších skvrn v domácnosti).

Společnost Revolymer udává, že do svých žvýkaček přidává speciální polymer Rev7, který zajišťuje o 75 % nižší adhezi. Tím se zajistí, že z se z chodníků většina žvýkaček odstraní už během běžného pravidelného čištění. Polymer by měl také zkrátit dobu rozkladu žvýkaček, které přesto na povrchu zůstanou.

Žvýkačky se odstraňují speciálními parními stroji

Žvýkačky se odstraňují speciálními parními stroji

Ve Velké Británii ročně lidé odhodí nebo vyplivnou na nepatřičná místa 9 000 tun žvýkaček. Vyčistit dláždění od nich je kvůli jejich velké přilnavosti velmi obtížné.

Problém se žvýkačkami však trápí i české ulice. Proto například už v roce 2008 zavedla pražská radnice vyhlášku, podle které lze vyplivnutí žvýkačky na chodník "ocenit" částkou až 30 000 korun (viz předchozí článek). S podobnými problémy se potýkají i v dalších městech naší republiky, ale i v zahraničí. Například v Itálii se někteří politici pokoušeli zavést dokonce žvýkačkovou daň (viz předchozí článek).

Nový výrobek byl už schválen americkými úřady pro bezpečnost potravin a teď prochází poslední fází schvalovacího procesu v Evropské unii. Firma doufá, že v Evropě přijde nová žvýkačka do prodeje v příštím roce. Její vývoj trval čtyři roky a stál deset milionů liber (300 milionů korun).

Autoři:




Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.