Mezi jedovaté houby jsme zařadili vzácnou čirůvku tygrovanou,
která působí střevní a žaludeční potíže. V České republice je tato houba velice vzácná. Vyskytuje se spíše v Německu, Francii a Americe.
Šťavnatka kuželovitá je další z jedovatých hub. Její povrch se leskne a za vlhka je slizká. Pro její malý výskyt patří mezi chráněné.
. Jedovaté houby |
Šťavnatka kuželovitá je další z jedovatých hub. Její povrch se leskne a za vlhka je slizká. Pro její malý výskyt patří mezi chráněné.
Pozor na muchomůrku jízlivou, která je smrtelně jedovatá. Je zde možná záměna s jedlými pečárkami, proto musíte být velice opatrní při jejich sběru.
. Nejedlé houby |
Outkovka rumělková je rozšířena zejména v severozápadní Evropě. V oblibě má především listnaté stromy ( břízy, olše apod.) Tato houba napadá jen mrtvé rostliny a kmeny stromů a pomáhá tak k přirozenému rozkladu.
Hvězdovka brvitá je velice zajímavá houba pro svůj tvar. Je rozšířena v teplých stepních oblastech zeměkoule. Protože je velmi vzácná ponechte ji na svém místě. Stačí ji vyfotit.
Zástupci jedlých hub
Vybrali jsme pro vás výtečnou jedlou houbu holubinku olivovou. Tato houba je nezaměnitelná s žádnou jinou.
. Jedlé houby |
Plodnice vějířovce obrovského jsou šťavnaté a jedlé. Vhodné na smažení nebo k přípravě jídel na kyselé bázi.
Krásnorůžek lepkavý je sice jedlá houba, ale k přípravě jídel by se neměla používat. Je tuhá a těžko stravitelná.
Posledním zástupcem je smrž kuželovitý. Je to výtečná jedlá houba. Má širokou škálu kuchyňského využití. Roste především v březnu až v květnu na vlhkých místech.