Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nově objevený druh pralesní žáby má nos jako Pinocchio

  11:22aktualizováno  11:22
Týmu vědců se v pralesích ostrova Nová Guinea podařilo objevit nové živočišné druhy. Jejich úspěch je o to cennější, že přichází v době, kdy mnohé druhy naopak vymírají, a to nejrychlejším tempem za poslední milion let.

Dlouhonosá stromová žába (Litoria sp. nov.) | foto: Conservation International

Mezinárodnímu týmu vědců se v indonéském pralese podařilo objevit několik nových živočišných druhů, mezi kterými je také nejmenší dosud známý druh klokana nebo žába, která svým dlouhým nosem připomíná slavnou dřevěnou loutku Pinocchia.

Expedice našla mimo jiné nový druh exotických holubů nebo několik druhů hlodavců, z nichž někteří byli podle vědců velmi krotcí. Objeven byl také nový žlutooký druh gekona nebo netopýr, který se živí nektarem z květů.

Expedice nadace Conservation International zkoumala prales pohoří Foja v západní části ostrova Nová Guinea. Nadace zveřejnila fotografie objevených zvířat na svých internetových stránkách při příležitosti Mezinárodního dne biodiverzity, který spadá na 22. května.

Klokan stromový (Dendrolagus Inustus)

Klokan stromový (Dendrolagus Inustus)

"Zatímco zvířata a rostliny vymírají po celém světě rychlostí, která je za poslední milion let nevídaná, představuje objev těchto nových forem života tolik potřebnou dobrou zprávu," uvedl za tým vědců Bruce Beehler. "Místa jako tato nám dávají novou naději a ukazují, že ještě nemusí být pozdě na to zastavit vymírání živočišných druhů."

Přírodovědci na celém světě stále častěji poukazují na nutnost chránit různorodost živočišné říše. Podle nedávno zveřejněné zprávy OSN se ve světě nepodařilo naplnit plány z roku 2002 na zastavení úbytku biologické rozmanitosti.

OSN ve snaze upozornit na tento trend vyhlásila letošek Mezinárodním rokem biodiverzity. V říjnu se v Japonsku bude na toto téma konat mezinárodní konference.

Mezinárodní den biodiverzity

Dne 20. prosince 2000 OSN vyhlásilo 22. květen, den přijetí Konvence k biologické diverzitě, za Mezinárodní den biologické diverzity.

Biologická rozmanitost neboli biodiverzita označuje různorodost organismů a jejich prostředí. Zahrnuje diverzitu druhů, diverzitu na úrovni ekosystémů, ale i diverzitu genetickou. Jedná se tedy o rozmanitost života ve všech formách, úrovních a kombinacích.

Autoři:




Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.