Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Takto by měl vypadat nůž, který už nikdy nebudete muset ostřit

aktualizováno 
V květnu se začne prodávat kuchyňský nůž, na jehož vývoji se podíleli vědci z NASA. Měl by být daleko tvrdší než ty nejlepší nože a přitom slitina není křehká, navíc by měl být podstatně ostřejší než nejlepší běžné nože.

Nůž by měl stát méně než 100 dolarů, což je velmi rozumná cena. Je to méně, než kolik stojí profesionální kuchařské nože. Solidní nože obvykle mívají tvrdost kolem 55 HRC (stupnice podle Rockwella), ty opravdu tvrdé pak 58–60. Vyšší tvrdosti dosáhnout lze, ale je to na úkor houževnatosti, ocel je pak příliš křehká.

Nový nůž KNASA od firmy Habitat by podle tohoto měření měl dosahovat tvrdosti 70 HRC. „Ten nůž má ostří vyrobené z patentovaného ultratvrdého kovu, který byl vyvinut v Caltechu v Kalifornském technologickém institutu a testovaný NASA,“ tvrdí ředitel Habitatu Adam Ackerman. „Podle nás ten kov znamená první skutečnou inovací v oblasti výroby nožů za posledních 200 let,“ nezapomene se pochválit.

Fotogalerie

Konstrukce nože počítá s ostřím 25 stupňů s tím, že ostří je tvarováno „nanozoubky“. Nůž by tak měl mít velmi dobrý řezný výkon a dobře řezat vše od masa přes rajčata až po ztvrdlý chleba. Zoubky by se měly používáním samy ostřit. Bohužel se nikde neudává přesná specifikace ani délka čepele. Podle obrázků lze jen soudit, že půjde o větší kuchařské provedení s délkou přes dvacet centimetrů.

Tým získával peníze na start výroby na Kickstarteru, kde se místo požadovaných 20 tisíc dolarů podařilo vybrat 450 tisíc (přes 11 milionů korun).

Zda bude nůž tak dobrý, jak výrobci tvrdí, odhalí až první skutečné recenze. Pak se uvidí, zda nejde o „zázračný“ nůž jako z reklamy od Horsta Fuchse, ale opravdu o něco, co posune vývoj o kousek dál.

Pochybnosti také vyvolaly ony miniaturní zoubky, které se sice u různých „televizních“ nožů tváří, jako by zachraňovaly svět, ale nakonec se ukáže, že úplně obyčejný nabroušený nůž je stejně nejlepší.

Autor:




Nejčtenější

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Další z rubriky

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.