Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Podíval se na zámek novýma očima, vymyslel nezničitelný systém

aktualizováno 
Konstruktér Luboš Dvořák je v závodu, kde pracuje, tak trochu inventářem, pracuje tu už přes třicet let. Začal jako učeň a teď je vedoucím konstruktérem. S kolegou Zdeňkem Judou stojí za novým patentem, který klasickým zámkům se stavítky dává nový rozměr. Udělal z nich prakticky nezničitelné systémy.

Zámek ze série Tech | foto: Tokoz

„Tradiční zámková vložka je založená na nejrozšířenějším a nejlevnějším principu odpružených stavítek. Ten princip je v podstatě stejný už 200 let a kromě dílčích věcí se tam mnoho nezměnilo. Jenže častým zasouváním klíče přes odpružená stavítka dochází k jejich vzájemnému odírání a vložka se po čase zasekne a přestane fungovat,“ vysvětluje konstruktér ze společnostiTokoz.

Luboš Dvořák, vedoucí konstruktér

Luboš Dvořák, vedoucí konstruktér

Tření zoubků klíče o hlavy stavítek totiž obrušuje jak stavítka, tak klíč a může vést k jejímu zničení. Třením se vytváří drobný kovový prach, který může zaseknout také některou z pružinek.

Tímto trpí nejvíce frekventované zámky u vchodových dveří bytových domů, kdy se operuje se zámkem v řádu stovek použití denně. „Už z výroby nebo i z klíčové služby mívá klíč otřepy a než se v zámku obrousí, tak už vydírá sám sebe,“ upozorňuje.

Dvořák měl možná výhodu v tom, že se mnoho let věnoval vývoji kování a dalších segmentech výroby, kterým se firma dosud živila. A když se před nedávnem fabrika začala orientovat na výrobu vložek, uvědomili si, že nemá cenu vymýšlet a vyrábět něco, co už bylo dávno vymyšlené a přijít na totálně obsazený trh.

Fotogalerie

Takže se mohli na něco tak zažitého, jako je princip zámku se stavítky, podívat novýma očima. „Vlastně jsme neudělali nic převratného. Jenom jsme si řekli, že když se klíč o vnitřnosti vložky tak opotřebovává, tak je potřeba vyřešit to tření. A co lépe tření vyřeší? To, že se klíč po stavítku bude odvalovat pomocí kovové kuličky. Jako když místo kluzného ložiska dáte kuličkové a máte nižší tření a delší trvanlivost,“ vysvětluje Luboš Dvořák tu vzácnou chvíli, kdy se podaří podívat na problém novým pohledem.

Může se hodit

Sháníte šikovného zámečníka? Vyberte si ho zdarma na AAAPOPTÁVKA.CZ

Když se pustili do výroby vložek, zkoumali konkurenční výrobky a přišli na to, že ve zkušebně klasické vložky se stavítky dosahovaly tak 100 tisíce cyklů s použitím tří klíčů. První vydržel například 50 tisíc, druhý třicet a třetí zbytek. A pak už byla stavítka tak zničená, že zámek přestal fungovat. Podle konstruktéra vydrží vložky z řady Tech v podstatě déle – když by bylo odvážné použít výraz neomezeně.

Systém Tech je založený na tom, že se v zámku nepoužívají klasická stavítka, ale jsou to odpružené plechové lamelky, do kterých je integrovaná kulička. Ta se v zámku odvaluje a v podstatě tam dělá převod mezi horizontálním a vertikálním pohybem

Nová vložka Tech se vyrábí ve 3. bezpečnostní třídě. Nestojí dvě stovky jako bezejmenná vložka z hobbymarketu, ale přináší bonus ve vyšší spolehlivosti a delší životnosti.

„Víte jak to je. Když máte klíč, který z nějakého důvodu potřebujete rozmnožit, většinou zajdete k zámečníkům, aby vám vyrobili kopii. Jenže z tohoto už částečně poškozeného klíče okopírují i ty nepřesnosti. Podobný problém u tohoto zámku nezažijete,“ říká Dvořák, jehož vynález už prošel patentovým řešením.

Autoři:




Nejčtenější

Takto se vyřízne nejlepší kus na steak.
VIDEO: Než začnete odšupovat rybu, strčte ji do pytle

Když se to umí, vypadá to strašně jednoduše. Podívejte, jak snadno si šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář poradí s čerstvým lososem. A přidá tip, jak...  celý článek

Z kostiček lega se dá vyrobit automat na cokoliv, třeba na bonbony.
Až budete o Vánocích stavět s dětmi lego, postavte automat na bonbony

Pokud máte doma po krabicích stovky a tisíce kostiček lega ze stavebnic nastřádaných za řadu let, či se chystáte nějaké přikoupit, můžete si z nich postavit...  celý článek

Candáta s palačinkou ozdobte orestovaným kadeřávkem, koprem a výhonky a...
Vychutnejte si candáta s kapustou. K němu přidejte čabajkovou omáčku

Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde přesvědčí i ty nezatvrzelejší odpírače kapusty, že může jít o výbornou pochoutku. Na Playtvak.cz připraví candáta...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.