Nový web pro gurmány bude mapovat, kde se dobře jí a nakupuje - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nový web pro gurmány bude mapovat, kde se dobře jí a nakupuje

  11:25
Nově spuštěný internetový projekt Scuk.cz chce doporučovat nejlepší restaurace a prodejny dobrého jídla a pití. Komunita sdružená kolem foodbloggera pana Cuketky si dala za úkol každou provozovnu navštívit, zrecenzovat a ohodnotit.

Během prvních dní provozu se na webu objevilo už přes 200 recenzí

Kde najít řezníka s těmi nejlepšími klobáskami? Kam do nejbližší restaurace, kde kuchař nemá své hosty za blbce? Není náhodou ve vašem městě tržní místo s lokální zeleninou?

Odpovědět by měl nově spuštěný průvodce Scuk.cz, jehož tvůrcem je foodblogger a recenzent restaurací Martin Kuciel alias pan Cuketka. Jeho cílem je vytvořit spolehlivého a skutečně nezávislého průvodce po dobrém jídle a pití.

Hodnotí nadšení foodies

Nový projekt byl spuštěn před několika dny. Dobroty spolu s Martinem Kucielem mapuje úzká komunita "foodies", která se vytvořila kolem jeho blogu www.cuketka.cz. "Myšlenka dát na mapu prověřené podniky, a to nejen restaurace, ale i řeznictví, kavárny, zelinářství či lahůdky, se mě držela několik let. Na mém blogu je spousta tipů na skvělá místa, ale někdy je těžké je dohledat. Chtěl jsem, aby byly jednoduše dostupné, aby se lidé nemuseli neustále ptát, kam mají zajít na rodinnou večeři nebo kde koupit maso na steaky," vysvětluje Martin Kuciel.

Na začátku roku 2010 se podařilo dát dohromady tým, který myšlenku na průvodce převedl do reality. "Nechtěl jsem, aby se ke kvalitě podniků mohl vyjádřit kdokoliv, to je podle mě cesta do pekel. Zvlášť v Česku, kde máme laťku na kvalitu jídla nasazenou hrozně nízko. Zároveň ale moc dobře vím, že můj blog čte spousta lidí, kteří jídlu rozumí. Proto jsem je oslovil, zda by se mnou nechtěli vytvořit základ nového průvodce," popisuje pan Cuketka.

V den spuštění Scuku tak mohli první návštěvníci najít na mapě přes 200 prověřených podniků. Průvodce ukazuje pouze místa, která překročí základní úroveň kvality. Všechna doporučení jsou podložena autentickými recenzemi na základě návštěv podniků, objevilo se už i několik zahraničních.

Zatím vede Praha, hledají se nadšenci z regionů

Nyní se už do Scuku přihlásilo více než sto zájemců, kteří by se do mapování dobrot chtěli zapojit. "Zatím máme slušně zmapovanou Prahu a větší města. Nyní hledáme nadšence do jídla, kteří mapu budou dokreslovat, aby si tu každý mohl najít kvalitní podnik ve svém okolí. Skoro v každém regionu takové jsou, ať už rodinná řeznictví, opečovávaná zelinářství nebo útulná cukrárna s domácí výrobou," myslí si Martin Kuciel.

"Dalším velkým úkolem je zrealizovat pravidelný vzdělávací program pro Scukaře. Každý měsíc by se měli dozvědět nové informace, aby jejich hodnocení byla ještě relevantnější. Na září je například v plánu školení o kávě v nové české pražírně Doubleshot," dodává Martin Kuciel.

Scuk je nezávislý na financích z gastronomie, jeho hodnocení jsou tedy nezávislá a odrážejí pouze názory labužníků zapojených do projektu.

Autor:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Paměť ladili bylinkami už studenti ve starověku. Kvůli koncentraci i úzkosti

Nejen ve vyšším věku se stává, že nás paměť občas zradí, ale nezoufejte. Dobře to znají i studenti. Příroda má naštěstí v rukávu celou řadu báječných bylinných pomocníků, díky kterým ji znovu vrátíte...

Pět let už je moc. Jak poznat větve rybízu, které už musí pryč

Svěží jarní počasí a probouzející se příroda přímo vybízí k zahradničení. Rybíz je nenáročný keř, ale i ten ocení jarní péči. Za tu se pak odmění bohatou sklizní plnou vitamínů. Jak na to?

Mráz se chystá na květy ovocných stromů. Zachrání je bílá netkanka, voda a oheň

S pochopitelnými obavami sledují mnozí zahrádkáři předpověď, kdy se mají po teplých slunečných dnech vrátit chladné dny včetně mrazíků. Řada ovocných keřů i stromů má květy v rozpuku, a tak hrozí, že...

Je kvůli mrazům nutné odložit stříhání levandule? Na jarní střih je nejvyšší čas

Přelom března a dubna je ideální pro jarní řez levandule. Je lepší se stříháním levandulí počkat, až teploty opět klesnou pod bod mrazu?

Něžný jako křídla motýlů, ale odolný. Jak se starat o motýlovník

Všechny květiny potřebují péči a výjimkou není ani tzv. motýlovník, neboli motýlí keř. I když není příliš náročný, nabízíme pár tipů, kdy motýlí keř stříhat a jak prodloužit životnost květů.

Do největšího proutěného koše si klidně i lehnete, řemeslník ho pletl dva týdny

Na pardubickém náměstí Republiky v pátek dopoledne komisař oficiálně potvrdil nový český rekord. Do České knihy rekordů se zapsal největší pletený proutěný koš bez dna, který poslouží jako...

11. dubna 2025  11:52

OBRAZEM: Jeden chlupáč vedle druhého. Na výstavě v Brně je přes 17 tisíc psů

Štěkot roztodivných chlupáčů a hlasy jejich majitelů se od čtvrtka rozléhají brněnským výstavištěm. Na Evropskou výstavu psů sem dorazili zástupci 72 zemí, aby zde až do neděle soutěžili o tituly v...

11. dubna 2025  10:58

Jaro je za dveřmi, tak mu je otevřete! Aneb tipy na jarní dekorace

Jarní výzdoba se nemusí omezovat jen na symboly Velikonoc. Nápadů na dekorace do bytu i na zahradu je mnoho a každý si může vybrat podle svého vkusu.

11. dubna 2025

Nečekaný mazlíček. Věra a její zakrslé prase, které trochu přerostlo

„Nikdy by mě nenapadlo, že se naším domácím mazlíčkem stane prase,“ líčí dnes už se smíchem Věra. Čtenářka, která vypráví svůj příběh, jak se z malého zakrnělého prasátka stal pašík, jenž málem...

11. dubna 2025

V Zoo Praha řádí dvě malé gorilí parťačky, Gaia v sobotu slaví 1. narozeniny

V gorilím pavilonu Rezervace Dja v Zoo Praha je díky dvěma gorilím mláďatům od loňského jara pěkně živo. V sobotu tu navíc bude od 10 hodin mladší z obou gorilích holčiček slavit první narozeniny,...

11. dubna 2025

Nenáročný, ale za péči se odvděčí. Tipy na jarní péči o angrešt

Angrešt patří mezi nenáročné keře, stejně jako maliny, rybíz nebo ostružiny. Bohatou úrodu ale můžete podpořit pravidelnou péčí. Jak a kdy stříhat angrešt a co mu ještě dopřát pro správný růst a...

10. dubna 2025

Nejen o svátcích dává policistka na Instagramu prostor kreativitě a inspiruje

„Mech, sněženky, křepelčí vajíčka a peříčka dodají věnci něžnost,“ popsala Jarmila Gonosová jednu ze svých instagramových fotografií pro časopis Žena a život. Na svém účtu @sweet.lily1177 přináší...

10. dubna 2025

Už jste letos zaplatili poplatek za psa? Kolik to je a na co si dát pozor

Pořídit si psa znamená nejen radost a věrného parťáka, ale také odpovědnost a pravidelné výdaje. Kromě krmiva, veterinární péče či doplňků musíte počítat i s místním poplatkem za psa. Jeho výše se...

10. dubna 2025

Paměť ladili bylinkami už studenti ve starověku. Kvůli koncentraci i úzkosti

Nejen ve vyšším věku se stává, že nás paměť občas zradí, ale nezoufejte. Dobře to znají i studenti. Příroda má naštěstí v rukávu celou řadu báječných bylinných pomocníků, díky kterým ji znovu vrátíte...

9. dubna 2025

Od melounových explozí po falešná vejce: Temná strana gastronomie

Melounové bomby, svítící maso a hodování na vlastním pohřbu – svět gastronomie dokáže přichystat skutečně bombastická překvapení.

9. dubna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Pět let už je moc. Jak poznat větve rybízu, které už musí pryč

Svěží jarní počasí a probouzející se příroda přímo vybízí k zahradničení. Rybíz je nenáročný keř, ale i ten ocení jarní péči. Za tu se pak odmění bohatou sklizní plnou vitamínů. Jak na to?

8. dubna 2025

Vyrobte si stále živý jarní věnec na dveře. S rozkvetlými květináčky

Živé květy a hravé pastelové barvy k jaru patří, stejně jako dekorace, které lze vztáhnout i k Velikonocům. Můžete si vyrobit netradiční věnec na dveře s terakotovými květináčky, který nikdo jen tak...

8. dubna 2025