Nový web pro gurmány bude mapovat, kde se dobře jí a nakupuje - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nový web pro gurmány bude mapovat, kde se dobře jí a nakupuje

  11:25
Nově spuštěný internetový projekt Scuk.cz chce doporučovat nejlepší restaurace a prodejny dobrého jídla a pití. Komunita sdružená kolem foodbloggera pana Cuketky si dala za úkol každou provozovnu navštívit, zrecenzovat a ohodnotit.

Během prvních dní provozu se na webu objevilo už přes 200 recenzí

Kde najít řezníka s těmi nejlepšími klobáskami? Kam do nejbližší restaurace, kde kuchař nemá své hosty za blbce? Není náhodou ve vašem městě tržní místo s lokální zeleninou?

Odpovědět by měl nově spuštěný průvodce Scuk.cz, jehož tvůrcem je foodblogger a recenzent restaurací Martin Kuciel alias pan Cuketka. Jeho cílem je vytvořit spolehlivého a skutečně nezávislého průvodce po dobrém jídle a pití.

Hodnotí nadšení foodies

Nový projekt byl spuštěn před několika dny. Dobroty spolu s Martinem Kucielem mapuje úzká komunita "foodies", která se vytvořila kolem jeho blogu www.cuketka.cz. "Myšlenka dát na mapu prověřené podniky, a to nejen restaurace, ale i řeznictví, kavárny, zelinářství či lahůdky, se mě držela několik let. Na mém blogu je spousta tipů na skvělá místa, ale někdy je těžké je dohledat. Chtěl jsem, aby byly jednoduše dostupné, aby se lidé nemuseli neustále ptát, kam mají zajít na rodinnou večeři nebo kde koupit maso na steaky," vysvětluje Martin Kuciel.

Na začátku roku 2010 se podařilo dát dohromady tým, který myšlenku na průvodce převedl do reality. "Nechtěl jsem, aby se ke kvalitě podniků mohl vyjádřit kdokoliv, to je podle mě cesta do pekel. Zvlášť v Česku, kde máme laťku na kvalitu jídla nasazenou hrozně nízko. Zároveň ale moc dobře vím, že můj blog čte spousta lidí, kteří jídlu rozumí. Proto jsem je oslovil, zda by se mnou nechtěli vytvořit základ nového průvodce," popisuje pan Cuketka.

V den spuštění Scuku tak mohli první návštěvníci najít na mapě přes 200 prověřených podniků. Průvodce ukazuje pouze místa, která překročí základní úroveň kvality. Všechna doporučení jsou podložena autentickými recenzemi na základě návštěv podniků, objevilo se už i několik zahraničních.

Zatím vede Praha, hledají se nadšenci z regionů

Nyní se už do Scuku přihlásilo více než sto zájemců, kteří by se do mapování dobrot chtěli zapojit. "Zatím máme slušně zmapovanou Prahu a větší města. Nyní hledáme nadšence do jídla, kteří mapu budou dokreslovat, aby si tu každý mohl najít kvalitní podnik ve svém okolí. Skoro v každém regionu takové jsou, ať už rodinná řeznictví, opečovávaná zelinářství nebo útulná cukrárna s domácí výrobou," myslí si Martin Kuciel.

"Dalším velkým úkolem je zrealizovat pravidelný vzdělávací program pro Scukaře. Každý měsíc by se měli dozvědět nové informace, aby jejich hodnocení byla ještě relevantnější. Na září je například v plánu školení o kávě v nové české pražírně Doubleshot," dodává Martin Kuciel.

Scuk je nezávislý na financích z gastronomie, jeho hodnocení jsou tedy nezávislá a odrážejí pouze názory labužníků zapojených do projektu.

Autor:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Hrušeň je držák, zvládne i radikální jarní řez

Pro zdraví a bohatou úrodu sladkých hrušek je klíčové strom pravidelně stříhat. Jak na jarní a podzimní řez hrušní? Nebo jak prořezat starou hrušeň? A co je to zmlazovací řez? Ucelený návod přinášíme...

2. dubna 2025

Dubnový manuál pro pěstování zeleniny. Kdy rozvézt kompost, sít i množit

V dubnu se s největší pravděpodobmostí na zahradě nezastavíte. Protože pokud chcete v sezoně postupně stále něco sklízet a radovat se i z rozkvetých záhonů, budete se muset pořádně otáčet. Při...

2. dubna 2025

Jarní údržba fotovoltaiky se vyplatí. Zajistí plný výkon, předejde požárům

Základním předpokladem dlouhé životnosti a správného chodu celého fotovoltaického systému je prevence. Každý rok by proto měli majitelé fotovoltaických elektráren nechat provést kompletní kontrolu...

2. dubna 2025

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025