Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nový web pro gurmány bude mapovat, kde se dobře jí a nakupuje

  11:25aktualizováno  11:25
Nově spuštěný internetový projekt Scuk.cz chce doporučovat nejlepší restaurace a prodejny dobrého jídla a pití. Komunita sdružená kolem foodbloggera pana Cuketky si dala za úkol každou provozovnu navštívit, zrecenzovat a ohodnotit.

Během prvních dní provozu se na webu objevilo už přes 200 recenzí

Kde najít řezníka s těmi nejlepšími klobáskami? Kam do nejbližší restaurace, kde kuchař nemá své hosty za blbce? Není náhodou ve vašem městě tržní místo s lokální zeleninou?

Odpovědět by měl nově spuštěný průvodce Scuk.cz, jehož tvůrcem je foodblogger a recenzent restaurací Martin Kuciel alias pan Cuketka. Jeho cílem je vytvořit spolehlivého a skutečně nezávislého průvodce po dobrém jídle a pití.

Hodnotí nadšení foodies

Nový projekt byl spuštěn před několika dny. Dobroty spolu s Martinem Kucielem mapuje úzká komunita "foodies", která se vytvořila kolem jeho blogu www.cuketka.cz. "Myšlenka dát na mapu prověřené podniky, a to nejen restaurace, ale i řeznictví, kavárny, zelinářství či lahůdky, se mě držela několik let. Na mém blogu je spousta tipů na skvělá místa, ale někdy je těžké je dohledat. Chtěl jsem, aby byly jednoduše dostupné, aby se lidé nemuseli neustále ptát, kam mají zajít na rodinnou večeři nebo kde koupit maso na steaky," vysvětluje Martin Kuciel.

Na začátku roku 2010 se podařilo dát dohromady tým, který myšlenku na průvodce převedl do reality. "Nechtěl jsem, aby se ke kvalitě podniků mohl vyjádřit kdokoliv, to je podle mě cesta do pekel. Zvlášť v Česku, kde máme laťku na kvalitu jídla nasazenou hrozně nízko. Zároveň ale moc dobře vím, že můj blog čte spousta lidí, kteří jídlu rozumí. Proto jsem je oslovil, zda by se mnou nechtěli vytvořit základ nového průvodce," popisuje pan Cuketka.

V den spuštění Scuku tak mohli první návštěvníci najít na mapě přes 200 prověřených podniků. Průvodce ukazuje pouze místa, která překročí základní úroveň kvality. Všechna doporučení jsou podložena autentickými recenzemi na základě návštěv podniků, objevilo se už i několik zahraničních.

Zatím vede Praha, hledají se nadšenci z regionů

Nyní se už do Scuku přihlásilo více než sto zájemců, kteří by se do mapování dobrot chtěli zapojit. "Zatím máme slušně zmapovanou Prahu a větší města. Nyní hledáme nadšence do jídla, kteří mapu budou dokreslovat, aby si tu každý mohl najít kvalitní podnik ve svém okolí. Skoro v každém regionu takové jsou, ať už rodinná řeznictví, opečovávaná zelinářství nebo útulná cukrárna s domácí výrobou," myslí si Martin Kuciel.

"Dalším velkým úkolem je zrealizovat pravidelný vzdělávací program pro Scukaře. Každý měsíc by se měli dozvědět nové informace, aby jejich hodnocení byla ještě relevantnější. Na září je například v plánu školení o kávě v nové české pražírně Doubleshot," dodává Martin Kuciel.

Scuk je nezávislý na financích z gastronomie, jeho hodnocení jsou tedy nezávislá a odrážejí pouze názory labužníků zapojených do projektu.

Autor:


Témata: Vaření, Zelenina


Nejčtenější

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Kalifornský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat...  celý článek

V tomto složená nás čeští musheři od 24. ledna reprezentují v Kanadě na MS...
VIDEO: Čeští musheři zabojují se svými psy o medaile na MS v Kanadě

Od zítřka až do 1. února měří světová musherská špička své síly na MS v kolébce mushingu, kanadské rezervaci Haliburton Forest. Češi tu mají tři želízka v...  celý článek

Liberecká zoo bude hostit mezinárodní konferenci zaměřenou na stravování...
Nejvíc peněz prožerou lachtani a zoborožci, experti proberou jídelníček

Zoo v Liberci bude hostit mezinárodní konferenci zaměřenou na stravování zvířat. Zúčastní se jí 130 odborníků z veterinárních fakult univerzit, veterináři či...  celý článek

Do kukaně se vkládá falešné vejce ze sádry nebo porcelánu - pokladek. Slepice...
Sedm rad malochovatelům slepic, jak se vyhnout nákaze ptačí chřipkou

Přes víkend musel být uzavřen další malochov drůbeže, tentokrát na Přerovsku, kde uhynulo 35 slepic a další vykazovaly příznaky typické pro ptačí chřipku. Jak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.