Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V japonském klubu nešlapou zelí, ale po těstě. Pak z něho uvaří nudle

V tokijském klubu se sice tančí techno, ale přitom tanečníci šlapou do rytmu techna po těstu na nudle udon, klíčovou složku japonské kuchyně. Každý dostane při vstupu do klubu plastikový sáček s těstem, zatancuje si na něm, pak kuchař těsto nakrájí, uvaří tradiční nudle a ty servírují tanečníkům.

Klub vypadá na první pohled docela obyčejně, přitom tu zcela originálně mění energii vydávanou při tanci v rytmu techna na přípravu tradičního těsta na nudle. Každý ze čtyř set návštěvníků, kteří se do klubu vejdou, vyfasuje při vstupu kus těsta chráněného plastikovým sáčkem a vezme si ho sebou na parket. Dupání v rytmu techna totiž těstu ideálně vyhovuje.

Když je těsto dostatečně vyklepané, namíří si to zpátky do kuchyně, kde ho nakrájejí na nudličky, uvaří a naservírují hostům, kteří se na přípravě jídla aktivně podílejí. Provozovatelé podniku doufají, že neobvyklé spojení tance a přípravy národního jídla, na které jsou Japonci pyšní podobně jako na sushi, motivuje mladé lidi k tomu, aby nedali umění přípravy nudlí udon zaniknout.

Hnětení těsta na nudle udon

Jeden z tanečníků, jednadvacetiletý mladík, je přesvědčen, že nápad je jednoduchý i originální současně. "Při tanci člověk synchronizuje pohyb svých nohou a těla s rytmem hudby a využít toho pro hnětení těsta je opravdu originální. To je něco, co mohlo někoho napadnout už dřív, ale přišlo to až teď."  A taneční choreograf Imari dodává: "Je to velká legrace a kupodivu to funguje. Nudle udon a techno music do sebe skvěle zapadají."

Ve srovnání s tradiční nudlovou polévkou ramen a sushi jsou nudle udon sice relativně méně známé, přesto patří k základům japonské kuchyně. Těsto na ně se vyrábí z pšeničné mouky a vody, která se k mouce přidává teplá i studená. Pro specifické zpracování těsta hnětením tancem ovšem bylo nutné recepturu upravit, aby se těsto po rozšlapání tanečníky dalo dále zpracovat a uvařit.

"Tady v klubu nemůžeme použít stejné těsto na nudle udon jako v běžných restauracích," říká Kensuke Okabe, která se stará o přípravu nudlí udon na každé taneční akci v klubu. "Když po těstu šlapou amatéři, pro chuť nudlí to není ono. Takže jsme museli najít to správné složení, aby nudle chutnaly dobře bez ohledu na to, kdo po něm dupe. Nejprve jsme experimentovali jsme s mícháním různých druhů mouky s různým množstvím vody, než jsme těsto mohli začít rozdávat našim hostům," dodal.

Právě minulý měsíc byla japonská kuchyně washoku přidána na seznam kulturního dědictví UNESCO s nadějí, že se podaří kulturu domácí japonské kuchyně připravované z čerstvých surovin zachovat. Ohrožuje ji totiž rychlé občerstvení, kterému Japonci podléhají. Vláda rovněž doufá, že krok UNESCO zklidní znepokojení nad otázkou bezpečnosti potravinářských výrobků v zemi poté, co tsunami v roce 2011 způsobilo v Japonsku jadernou katastrofu. 

Kuchař Shiji Narahara, který tradiční nudle udon připravuje ve své malé restauraci v centru Tokia, doufá že uznání jejich názvu zvýší popularitu nudlí udon doma i v zahraničí. "Doufám, že díky tomu mnozí nudle udon vůbec poznají. A že se stanou tak populární, jako nudlová polévka ramen a sushi," řekl Narahara. Nudle udon se přitom podávají na několik možných způsobů, servírují se v teplé i studené verzi.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...