V japonském klubu nešlapou zelí, ale po těstě. Pak z něho uvaří nudle - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V japonském klubu nešlapou zelí, ale po těstě. Pak z něho uvaří nudle

V tokijském klubu se sice tančí techno, ale přitom tanečníci šlapou do rytmu techna po těstu na nudle udon, klíčovou složku japonské kuchyně. Každý dostane při vstupu do klubu plastikový sáček s těstem, zatancuje si na něm, pak kuchař těsto nakrájí, uvaří tradiční nudle a ty servírují tanečníkům.
V Tokiu si připravíte nudle tancem na techno | (0:43) | video: AP

Klub vypadá na první pohled docela obyčejně, přitom tu zcela originálně mění energii vydávanou při tanci v rytmu techna na přípravu tradičního těsta na nudle. Každý ze čtyř set návštěvníků, kteří se do klubu vejdou, vyfasuje při vstupu kus těsta chráněného plastikovým sáčkem a vezme si ho sebou na parket. Dupání v rytmu techna totiž těstu ideálně vyhovuje.

Když je těsto dostatečně vyklepané, namíří si to zpátky do kuchyně, kde ho nakrájejí na nudličky, uvaří a naservírují hostům, kteří se na přípravě jídla aktivně podílejí. Provozovatelé podniku doufají, že neobvyklé spojení tance a přípravy národního jídla, na které jsou Japonci pyšní podobně jako na sushi, motivuje mladé lidi k tomu, aby nedali umění přípravy nudlí udon zaniknout.

Hnětení těsta na nudle udon

Jeden z tanečníků, jednadvacetiletý mladík, je přesvědčen, že nápad je jednoduchý i originální současně. "Při tanci člověk synchronizuje pohyb svých nohou a těla s rytmem hudby a využít toho pro hnětení těsta je opravdu originální. To je něco, co mohlo někoho napadnout už dřív, ale přišlo to až teď."  A taneční choreograf Imari dodává: "Je to velká legrace a kupodivu to funguje. Nudle udon a techno music do sebe skvěle zapadají."

Ve srovnání s tradiční nudlovou polévkou ramen a sushi jsou nudle udon sice relativně méně známé, přesto patří k základům japonské kuchyně. Těsto na ně se vyrábí z pšeničné mouky a vody, která se k mouce přidává teplá i studená. Pro specifické zpracování těsta hnětením tancem ovšem bylo nutné recepturu upravit, aby se těsto po rozšlapání tanečníky dalo dále zpracovat a uvařit.

"Tady v klubu nemůžeme použít stejné těsto na nudle udon jako v běžných restauracích," říká Kensuke Okabe, která se stará o přípravu nudlí udon na každé taneční akci v klubu. "Když po těstu šlapou amatéři, pro chuť nudlí to není ono. Takže jsme museli najít to správné složení, aby nudle chutnaly dobře bez ohledu na to, kdo po něm dupe. Nejprve jsme experimentovali jsme s mícháním různých druhů mouky s různým množstvím vody, než jsme těsto mohli začít rozdávat našim hostům," dodal.

Právě minulý měsíc byla japonská kuchyně washoku přidána na seznam kulturního dědictví UNESCO s nadějí, že se podaří kulturu domácí japonské kuchyně připravované z čerstvých surovin zachovat. Ohrožuje ji totiž rychlé občerstvení, kterému Japonci podléhají. Vláda rovněž doufá, že krok UNESCO zklidní znepokojení nad otázkou bezpečnosti potravinářských výrobků v zemi poté, co tsunami v roce 2011 způsobilo v Japonsku jadernou katastrofu. 

Kuchař Shiji Narahara, který tradiční nudle udon připravuje ve své malé restauraci v centru Tokia, doufá že uznání jejich názvu zvýší popularitu nudlí udon doma i v zahraničí. "Doufám, že díky tomu mnozí nudle udon vůbec poznají. A že se stanou tak populární, jako nudlová polévka ramen a sushi," řekl Narahara. Nudle udon se přitom podávají na několik možných způsobů, servírují se v teplé i studené verzi.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr
Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr

Letňanský veletrh, zaměřený na budoucí maminky a rodiny s dětmi, přivítá v půlce dubna oblíbené vystavovatele a zároveň představí zcela nové značky...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025