Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obalovaný pórek: fantastický a levný oběd

Obalovat pórek v této úpravě by asi napadlo málokoho. Máme ho totiž zažitý jako výraznou aromatickou zeleninu, kterou by nikdo rád nechroupal jen tak.
Podávejte s brambory maštěnými máslem.

Podávejte s brambory maštěnými máslem. | foto: Jiří Savinec, Knihovnička recepty

Se čpavostí pórku si ale poradíte snadno. Než se pustíte do jeho obalování, je třeba válečky pórku tepelně opracovat, přesněji ovařit v osolené vodě nebo libovolném vývaru.

Budete potřebovat

Potřebovat budete pórek, plátkový sýr, anglickou slaninu a věci běžné na

1 středně velký pórek, 4 plátky tvrdého sýra (např. eidam), 8 dlouhých plátků libovější anglické slaniny, hladká mouka, 1 vejce, špetka soli, strouhanka, olej na smažení

Ale raději tento proces bedlivě hlídejte, protože převařený pór je blátivý a vhodný snad jen do polévky. V tomto případě by měl být i po obalení a osmažení příjemně chřupavý, ale nesmí být na druhou stranu tuhý. Zároveň zůstane uvnitř pěkně šťavnatý, nicméně zmizí trochu protivné "cibulové" aroma. Výhodou je pak skutečnost, že náklady na takový sobotní oběd jsou opravdu minimální.

Při obalování pórku budete postupovat stejně, jako by šlo o řízek. Pórek nakrájejte na válečky, zlehka povařte a nechejte zchladnout. Pak ho ovinete sýrem a slaninou obalíte běžným způsobem.

Smažte na oleji nebo sádle, raději pomaleji, aby se poměrně vysoký kus prohřál a zkřehl. Podávejte s bramborami maštěnými máslem a čerstvou zeleninou.

Krok za krokem

Pórek uvařte do poloměkka.
Nejdříve pórek obalte sýrem a slaninou.

Ne příliš silný pórek rozdělte nožem na válečky dlouhé přibližně šest až osm centimetrů a uvařte je do poloměkka v osolené vodě nebo vývaru.

Mírně zchladlé kousky obalte plátky sýra. Zajistíte je ovinutím delšími proužky anglické slaniny a párátka nebudou zapotřebí.

Pak "roličku" obalte jako řízek.
Pórek smažte zvolna, aby se dokonale prohřál a zkřehnul.

Každý váleček zabalený v sýru a slanině obalte v hladké mouce, pak v rozšlehaném osoleném vejci a nakonec ve strouhance.

Kousky nakonec osmažte v rozehřátém tuku na pánvi. Smažte je spíše zvolna, aby se jejich obsah dokonale prohřál a zkřehl.

Tip na nákup

Obří pórky v obchodech lákají ke koupi, ale takové raději neberte, zvlášť pokud to jsou rostliny vypěstované na jaře a počátkem léta. Uvnitř totiž bývá ukrytý základ budoucího květenství, který je houževnatější než vybělená pouzdra listů obalující tento střed. Naproti tomu podzimní pór je o poznání křehčí, jemnější a bát se nemusíte ani velkých "macků".

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...