Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Obětoval život vycpávání ryb, už jich má 600

aktualizováno 
V jihočeských Vodňanech se nachází patrně největší sbírka vypreparovaných ryb v Evropě. Nechybí v ní 140centimetrová štika, ale ani metrový žralok.

Josef Nováček pracuje na své sbírce 35 let | foto: ČTK

Patrně největší soukromá sbírka v Evropě, kterou tvoří kolem 600 vypreparovaných exemplářů ryb, zdobí vstupní halu domku ve Vodňanech. Věčný život rybám tak dopřává bývalý učitel tamní střední rybářské školy Josef Nováček. Nejenže ryby sbíral, exponáty hlavně sám tvořil. O jejich zdařilosti svědčí také fakt, že některé z nich jsou vystaveny v loveckém zámečku Ohrada u Hluboké nad Vltavou. "Ano, některé z jeho povedených exemplářů zdobí i naše sbírky," potvrzuje Martin Slaba z Národního zemědělského muzea Praha, které má právě v zámečku Ohrada pobočku.

Už odmala

Sbírku tvoří přes 600 exponátů"Rybařina mne bavila odmalička. Jako malý kluk jsem na Lužnici chytával na nit s ohnutým špendlíkem i na vrbový prut. 'Bambusáky' nebo 'teleskopy' tehdy neexistovaly," vzpomíná dnes dvaasedmdesátiletý důchodce.

Preparovat začal v roce 1973, kdy nastoupil jako učitel sportovního rybářství na jedinou střední rybářskou školu v tehdejším Československu.

Bydlel na internátě, kde se studenti pokoušeli o různé rybí modely. Od nich odkoukal základy. Něco vyčetl, časem si vytvořil svůj postup. "Ale nemyslete si, že vám ho prozradím," usmívá se Josef Nováček, "pracoval jsem na receptuře třicet let."

Ruce neselžou

"Při výlovech mi prošly rukama tisíce ryb. Viděl jsem je za pohybu, znal jsem je dokonale, což byla velká výhoda," vzpomíná. Proto jeho exponáty mají zpravidla zahnuté ocasní ploutve. Rybu prý modeluje, aby vypadala věrohodně.

Patrně největší soukromá sbírka v Evropě, kterou tvoří kolem 600 vypreparovaných exemplářů ryb, zdobí vstupní halu domku naproti Mlýnskému náhonu ve VodňanechRarit má Nováček hodně, nejen říční, ale i mořské. Pyšný je třeba na štiku, kterou v roce 1989 chytil v Jesenické přehradě. Zaživa měřila skoro 140 centimetrů a vážila téměř 25 kilogramů. Už dvakrát s ní vyhrál celonárodní soutěž rybích trofejí. Ze stěn průjezdu se ale zubí i vlkouš neboli mořská kočka, piraňa, stočtyřiceticentimetrová hlavatka a pod stropem asi metrový žralok, na kterém pracoval devět měsíců.

Vlkouš patří mezi dravé tvrdoploutevní ryby"S mořskými rybami to nebylo jednoduché. Existuje sice spousta katalogů a atlasů, za řadu kreslířů v nich bych ale nedal ruku do ohně. Často obrázky neodpovídají skutečnosti. Proto když jsem jezdil třeba do Norska, vždy jsem si chycenou rybu osahal a zafixoval si její podobu. Nezajímalo mě, zda má jeden nebo pět kilogramů," zdůraznil. 

Rada pro všechny: vyfotit!

Těm, kdo jezdí za hranice, vždy doporučuje úlovek vyfotit. Snadněji pak ryba dostává skutečnou podobu. Ne vždy se ale k němu dostane ve vhodném stavu. Rybu radí proto hned po vytažení z vody citlivě usmrtit, aby se nepoškodila, nejlépe prostřihnout žábry a nechat vykrvácet. Rybář by určitě neměl vybírat vnitřnosti. Nevykuchanou rybu je nutné co nejdřív zamrazit. V chladu prý může být měsíc či dva nebo i půl roku.

Candát nemusí být snězenNejobtížněji se podle něj modelují kapr, karas nebo bolen, snazší je to s okouny či candáty. Ryba se nejprve konzervuje, pak se plní modelovacím substrátem a nechá uschnout. Chemickou úpravou ale ztrácí přirozenou barvu, a tak se musí přibarvit a nakonec přelakovat. Před dokončením je třeba vsadit skleněné oči. Preparát může být hotov za měsíc, ale i za půl roku.

Zvláštní péči pak prý nevyžaduje, stačí z ní čas od času setřít prach a zhruba jednou za tři roky ji přelakovat. Tak prý vydrží jako nová dalších 30 let.

Autoři: ,




Nejčtenější

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Další z rubriky

V pověstných za pět minut dvanáct lovcům konečně zabrala ryba.
VIDEO: Jakub Vágner na přívlač dostal krásného okouna

Jakub Vágner s kamarádem Antonínem Beckem lovili na přívlač. K tomu, aby si zmapovali pískovnu Ostrá, si vzali jeden z posledních hitů pro moderní rybáře,...  celý článek

Toto boilie ve vodě vypadá jako chomáč patentek  a červů.
Na velké kapry si pořiďte ostrá boilies, to milují nejvíce, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách si Jakub Vágner „posvítil“ na fenomén dnešního rybaření a hlavně kapraření - na boilies. Chutí, velikostí i strukturou...  celý článek

České řeky ohrožuje hlaváč černoústý. Jde o invazní rybu, která se rychle množí...
Invazivní hlaváč černoústý ohrožuje české řeky. Požírá jikry domácích ryb

Hlaváč černoústý je invazivní ryba, která se dostala do Labe lodní dopravou. Je to nebezpečný predátor požírající plůdky domácích ryb a na jejich úkor...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.