Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Obětoval život vycpávání ryb, už jich má 600

aktualizováno 
V jihočeských Vodňanech se nachází patrně největší sbírka vypreparovaných ryb v Evropě. Nechybí v ní 140centimetrová štika, ale ani metrový žralok.

Josef Nováček pracuje na své sbírce 35 let | foto: ČTK

Patrně největší soukromá sbírka v Evropě, kterou tvoří kolem 600 vypreparovaných exemplářů ryb, zdobí vstupní halu domku ve Vodňanech. Věčný život rybám tak dopřává bývalý učitel tamní střední rybářské školy Josef Nováček. Nejenže ryby sbíral, exponáty hlavně sám tvořil. O jejich zdařilosti svědčí také fakt, že některé z nich jsou vystaveny v loveckém zámečku Ohrada u Hluboké nad Vltavou. "Ano, některé z jeho povedených exemplářů zdobí i naše sbírky," potvrzuje Martin Slaba z Národního zemědělského muzea Praha, které má právě v zámečku Ohrada pobočku.

Už odmala

Sbírku tvoří přes 600 exponátů"Rybařina mne bavila odmalička. Jako malý kluk jsem na Lužnici chytával na nit s ohnutým špendlíkem i na vrbový prut. 'Bambusáky' nebo 'teleskopy' tehdy neexistovaly," vzpomíná dnes dvaasedmdesátiletý důchodce.

Preparovat začal v roce 1973, kdy nastoupil jako učitel sportovního rybářství na jedinou střední rybářskou školu v tehdejším Československu.

Bydlel na internátě, kde se studenti pokoušeli o různé rybí modely. Od nich odkoukal základy. Něco vyčetl, časem si vytvořil svůj postup. "Ale nemyslete si, že vám ho prozradím," usmívá se Josef Nováček, "pracoval jsem na receptuře třicet let."

Ruce neselžou

"Při výlovech mi prošly rukama tisíce ryb. Viděl jsem je za pohybu, znal jsem je dokonale, což byla velká výhoda," vzpomíná. Proto jeho exponáty mají zpravidla zahnuté ocasní ploutve. Rybu prý modeluje, aby vypadala věrohodně.

Patrně největší soukromá sbírka v Evropě, kterou tvoří kolem 600 vypreparovaných exemplářů ryb, zdobí vstupní halu domku naproti Mlýnskému náhonu ve VodňanechRarit má Nováček hodně, nejen říční, ale i mořské. Pyšný je třeba na štiku, kterou v roce 1989 chytil v Jesenické přehradě. Zaživa měřila skoro 140 centimetrů a vážila téměř 25 kilogramů. Už dvakrát s ní vyhrál celonárodní soutěž rybích trofejí. Ze stěn průjezdu se ale zubí i vlkouš neboli mořská kočka, piraňa, stočtyřiceticentimetrová hlavatka a pod stropem asi metrový žralok, na kterém pracoval devět měsíců.

Vlkouš patří mezi dravé tvrdoploutevní ryby"S mořskými rybami to nebylo jednoduché. Existuje sice spousta katalogů a atlasů, za řadu kreslířů v nich bych ale nedal ruku do ohně. Často obrázky neodpovídají skutečnosti. Proto když jsem jezdil třeba do Norska, vždy jsem si chycenou rybu osahal a zafixoval si její podobu. Nezajímalo mě, zda má jeden nebo pět kilogramů," zdůraznil. 

Rada pro všechny: vyfotit!

Těm, kdo jezdí za hranice, vždy doporučuje úlovek vyfotit. Snadněji pak ryba dostává skutečnou podobu. Ne vždy se ale k němu dostane ve vhodném stavu. Rybu radí proto hned po vytažení z vody citlivě usmrtit, aby se nepoškodila, nejlépe prostřihnout žábry a nechat vykrvácet. Rybář by určitě neměl vybírat vnitřnosti. Nevykuchanou rybu je nutné co nejdřív zamrazit. V chladu prý může být měsíc či dva nebo i půl roku.

Candát nemusí být snězenNejobtížněji se podle něj modelují kapr, karas nebo bolen, snazší je to s okouny či candáty. Ryba se nejprve konzervuje, pak se plní modelovacím substrátem a nechá uschnout. Chemickou úpravou ale ztrácí přirozenou barvu, a tak se musí přibarvit a nakonec přelakovat. Před dokončením je třeba vsadit skleněné oči. Preparát může být hotov za měsíc, ale i za půl roku.

Zvláštní péči pak prý nevyžaduje, stačí z ní čas od času setřít prach a zhruba jednou za tři roky ji přelakovat. Tak prý vydrží jako nová dalších 30 let.

Autoři: ,


Témata: Rybaření


Nejčtenější

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.