Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Žádný nůž není ztracený. Brusič mu dodal starý lesk

aktualizováno 
Ani extrémně zašlý nůž není ztracený. Milovník nožů zvaný Togitogi se rozhodl ukázat, že pokud v rezavém torzu objevíte kvalitativní poklad, stojí za to dát si práci s obnovou. Odborník radí, jak správně brousit za pomocí kamenů.

S japonskými noži u nás mezi širokou veřejností není zase až tolik zkušeností, najdou se však nadšenci, kteří jim dávají přednost před v Evropě zavedenými značkami. Na videu vidíte, jak se nuž renovuje pomocí brusných kamenů, které bývají jediným způsobem, jak si poradit s extratvrdými japonskými, často překládanými noži. Ocílka je na ně v mnoha případech nedostačující.

Ani na první pohled značně zrezlý nůž nemusí být nutně k vyhození, upozorňuje odborník, František Černý z webu brusnekameny.cz. „To, jak nůž vypadá, není o kvalitě materiálu, ale o přístupu k údržbě. Pokud nebudou zachovány základní principy údržby, jako je umytí nože po práci a následné osušení, může reznout i čepel z nerezové oceli. Je to daň za větší odolnost nože vůči ztupení, kdy i nerezová ocel musí obsahovat uhlík, aby šla tepelně zušlechtit neboli zakalit,“ upozorňuje Černý.

Vyvrací tak široce rozšířený mýtus, že kvalitní nůž nemůže zreznout. Naopak: čím větší podíl je uhlíku, tím vyšší tvrdost a větší výdrž ostří pro kuchaře. Vykoupená tím, že o podobný nůž se kuchař musí správně starat, jinak to dopadne jako v tomto případě.

Jako nový. Brusič oživil zrezlý nůž

Jako nový. Brusič oživil zrezlý nůž

Nejprve se brusič soustředil na odstranění plošné rzi.

Nejprve se brusič soustředil na odstranění plošné rzi.

Umění je při broušení ostří zachovávat pořád stejný 15° úhel.

Umění je při broušení ostří zachovávat pořád stejný 15° úhel.

Volte více zrnitostí

Pokud se rozhodnete pro renovaci zašlého nože, budete k tomu potřebovat brusivo v podobě brusných kamenů. Ve většině případů se jedná o uměle vyráběné kameny z korundu, mohou to však být i kameny přírodní.

Zásadním parametrem každého kamene je jeho zrnitost, tedy číselnou hodnotou vyjádřená velikost brusného zrna. Obecně platí, že hrubý kámen (nízká hodnota zrnitosti) obrušuje materiál rychle, ale zároveň vytváří nežádoucí škrábance. Jemný kámen (vysoké hodnoty) už tolik materiálu neubrousí a slouží jen na vyleštění škrábanců od hrubého kamene.

V případě odstranění rzi a následného nabroušení ostří tedy musíte projít několika fázemi – od základního hrubého přebroušení přes střední broušení až po finální vyleštění.

Čím více zrnitostí máte k dispozici, tím je broušení plynulejší a rychlejší. Nedoporučuje se přecházet mezi zrnitostmi o více než 2–3násobek té předešlé. Proto je v rybníku (brusné vaně) na videu vidět rovnou několik brusných kamenů. Před samotným použitím je dobré nechat kameny nasáknout vodou a během broušení dodatečně polévat dle potřeby.

Ke konci broušení se používají stále jemnější kameny, až se v podstatě už ani...

Ke konci broušení se používají stále jemnější kameny, až se v podstatě už ani nebrousí, spíše jen leští.

Tlačte jen proti ostří

Jakmile se zbavíte rzi z rovných ploch čepele, je na čase pustit se do nabroušení ostří. Základem úspěchu je držení nože ve stejném úhlu během celého broušení. „I když by se na videu mohlo zdát, že broušení je prováděno tahy tam a zpět, není tomu tak. Na kameni brousíme vždy proti směru ostří. Zpět nůž stáhneme bez vyvinutí tlaku na kámen. Pokud bychom brousili po směru ostří, materiál se bude zbytečně vytahovat a nůž pak nevydrží ostrý tak dlouho, jak by měl. Během broušení jedné strany začne vznikat takzvaná jehla na straně druhé,“ vysvětluje odborník.

Pro broušení oboustranného ostří je tedy dobré průběžně strany střídat. V případě našeho videa, kde se brousí jednostranný vykošťovací nůž Deba, strhneme jehlu na závěr přeleštěním celé zadní plochy čepele.

I kámen můžete srovnat

Časem se může stát, že brusný kámen začne být křivý. Pak se musí srovnat a variant je několik. Velmi běžnou praxí je rovnání kamene o jiný rovný kámen s nižší zrnitostí.

Dále je možné ke srovnání použít keramické bloky k tomu určené. Nejlepší variantou však je na rovnou skleněnou desku natáhnout PVC laminaci a za pomoci brusných prášků kámen krouživými pohyby srovnat. Před rovnáním se doporučuje na plochu kamene nakreslit tužkou mřížku, aby bylo vidět, kde už kámen mizí a kde ještě ne.

Jakmile je nůž nabroušen a doleštěn na jemném kameni, je možné ho finálně doleštit za pomoci brusných, respektive leštících past. „Na závěr doporučuji čepel ošetřit kaméliovým olejem z Japonska a už se nestane, aby nůž takto zreznul. Kaméliový olej je naprosto přírodní produkt a nemusíte se bát ani následného kontaktu s potravinami,“ dodává osobní zkušenost Černý.

Autoři:




Nejčtenější

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Další z rubriky

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.