Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sedm kroků ke snadné obnově horkem zničeného trávníku

aktualizováno 
Velmi teplé a suché léto trošku zpustošilo trávníky. Některé s dostatkem vody přežily bez velké úhony, ty bez vody v podstatě vyprahly. Co teď s tím? Je čas na důkladnou regeneraci.

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Jakmile teploty padnou dolů, což se děje právě v těchto dnech, je čas provést regeneraci, aby trávník co nejdříve opět zářil svěží zelenou.

Jak správně postupovat krok za krokem

1. V první řadě pokoste trávník na velmi nízkou výšku. Pak přistupte k vertikutaci. Jak na to, najdete například zde.

2. Nedílnou součástí vertikutace je nutnost pečlivě vyhrabat stařinu, aby půda mohla dýchat a dostaly se do ní srážky.

3. Přesejte celý trávník. Použijte zhruba čtyři kilogramy osiva na 100 m2. „Použijte směs, kterou jste původně vyseli. Žádné travní náplasti, to je nesmysl, jen si uděláte trávník flekatý,“ radí specialista na zakládání a údržbu trávníků Tomáš Šena.

4. Určitě trávník pohnojte. Pokud používáte dlouhodobé hnojivo, bude to poslední hnojení sezonním hnojivem.

5. Odborník radí využít i takzvaný topdressing, což je potažení trávníku jemnou vrstvičkou trávníkového baleného substrátu (neobsahuje plevel). Použijte asi 50 litrů substrátu na 10 m2. Můžete jej i zaválcovat.

6. Teď nezbývá než buď čekat na déšť, nebo pořádně zavlažovat. V těchto dnech dešťů přibylo, takže příroda nám vydatně pomáhá. Udržujte substrát vlhký, jako když zakládáte nový trávník. Tím vzejde nové osivo nejrychleji a nejrovnoměrněji.

Dále čtěte

7. Koste, až původní tráva bude vyšší, kolem osmi centimetrů, a sekačku nastavte na pět centimetrů, aby zbytečně nevytrhala nově vzcházející trávu.

Současně nastává i čas udělat aerifikaci trávníku – propíchání. Kdo nebude regenerovat nyní, může i s aerifikací počkat ještě 2 – 3 týdny. Kdo to chce udělat nyní najednou, měl by předřadit aerifikaci před vertikutaci.

Trávníková náplast

„Už jsem se u pár klientů setkal s tím, že použili komerční trávníkovou náplast. Není to nic jiného než dobře odvedený marketing výrobce. Bohužel s minimem pozitivního pro trávník,“ reaguje na poznatky ze svého okolí Šena.

„Opakuji to stále dokola, vyberte si jednu travní směs a tu používejte na všechno. Pokud není závažný důvod, tak ji neměňte ani za 10 let. A tuto směs používejte na opravy, na přesev nebo dosev,“ radí s tím, že složení osiva nemůžete u komerčních náplastí ovlivnit.

Jedině tímto způsobem si zajistíte, že váš trávník bude mít homogenně zelený vzhled a nebudou ho hyzdit různě zelené fleky po náplastích.

Pokud budete chtít travní náplast i tak použít, vyrobte si svoji. Budete potřebovat jen kbelík, trávníkový substrát a kvalitní osivo, které na svůj trávník používáte.

Ve kbelíku promíchejte substrát s osivem a rukou vhoďte na poškozené místo. Pak směs zašlápněte nohou. Záplatu udržujte vlhkou, dokud tráva nevyroste.

Autor:




Nejčtenější

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.